Zbořil: Kalousek to má v kapse. Na Drábka a Parkanovou lidé zapomenou, Němcové ujíždí nervy

08.08.2013 14:36

Rozhodnutí TOP 09 přidat se k těm, co žádají předčasné rozpuštění Poslanecké sněmovny, nemusí být pro stranu jako tříletou součást silně nepopulární Nečasovy vlády vůbec šťastným krokem. Politolog Zdeněk Zbořil ale tvrdí, že se na hříchy ministrů Kalouskovy strany zapomene a že si TOP 09 vzhledem k malérům ODS připíše většinu pravicových hlasů.

Zbořil: Kalousek to má v kapse. Na Drábka a Parkanovou lidé zapomenou, Němcové ujíždí nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Pod tíhou rozpadu dlouho deklarované "stojedničkové" koalice zareagovala TOP 09 na závěr středečního jednání Poslanecké sněmovny oznámením, že předkládá podpisy pro svolání mimořádné schůze k rozpuštění dolní komory Parlamentu. Vzhledem k tomu, že byla po tři roky součástí rekordně nepopulární vlády, tak to nemusí být nejchytřejší tah. Vždyť voliči budou mít ještě stále v živé paměti působení Miroslava Kalouska, Jaromíra Drábka a Leoše Hegera v čele ministerstev financí, práce a sociálních věcí i zdravotnictví.

„TOP 09 se určitě v předvolebním klání dokáže distancovat od ODS, a tak se na to zapomene. Přece jenom Drábek je jeden, na pana Severu, Kopřivu a jejich minulost 90. let se zapomnělo, nebo se tomu TOP 09 obratně vyhýbá, byť ti lidé v TOP 09 jsou, ale nevystupují na veřejnosti. Také paní Parkanová je potichu. Záchranou TOP 09 je zapomenutí hříchů jejích ministrů a to se bude dařit, jak se budou objevovat další a další maléry ODS,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Kalousek může mít jistotu, že TOP 09 spadne do klína většina pravicových hlasů

„V tom může mít Kalousek velkou jistotu, že mu ve volbách spadne většina pravicových hlasů. ODS by mohl zachránit snad jen termín řádných voleb, aby se do té doby nějak vzpamatovala a aby ji lidé jako Kuba byli schopni nějakým způsobem organizovat a nejenom křičet na oponenty. To bylo zklamání u paní Němcové, že ztratila v tom předhlasovacím klání nervy a neuváděla věcné argumenty,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Právě prvního místopředsedu ODS vnímá jako jednoho z mála schopných politiků této poněkud skomírající strany. „Musím říci, že anesteziolog Kuba, byť se o něm říká, že je napojen na špičky jihočeské mafie, má politický intelekt a politický potenciál podstatně vyšší než ostatní představitelé ODS. Takže pokud by předčasné volby byly skutečně v říjnu nebo v listopadu, tak si Kalousek může být jist, že TOP 09 bude nejsilnější pravicovou stranou, i když opoziční,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Zatím platí, že vyšetřování neskončilo a pozor na to, kdo bude další na řadě

Kartami může zamíchat i pokračující vyšetřování v kauze Nagyová a spol. „Já jsem tu pohrůžku Miloše Zemana sledoval velice pečlivě, on vážil ne každé slovo, ale pomalu každou slabiku. To, jak upozornil, že vyšetřování ještě neskončilo, že neplatí 'vyšetřování skončilo, zapomeňte', ale spíš 'vyšetřování neskončilo a pozor na to, kdo bude další na řadě', je vážné. A já si myslím, že Miroslav Kalousek je natolik obratný politik, že to věděl dřív než my. A že má v záloze kromě té hry na pravici ještě další trumfy, jako konečně míval, když byl ještě v KDU-ČSL,“ míní politolog.

Podle něj se nejenom TOP 09, ale všechny politické strany ocitly v zajetí své předhlasovací rétoriky. „Teď bude zajímavé u všech pozorovat, jak se s tím dokážou vyrovnat, jestli jim skutečně jde o ty předčasné volby. Jestli se neleknou a nezačnou se dohadovat o tom, že by se ušetřilo, kdyby volby byly až v květnu. Navíc se dá snadno spočítat, že po příštích volbách minimálně sto nynějších poslanců už ve sněmovně nebude, že volby zatřesou těmi vysezenými židlemi více než si ti, kteří po předčasných volbách až dosud volali, dokázali představit,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Strany se mohou zaleknout, že moci se chopí Senát, vláda a prezident

„Pak je tady ještě jedna věc – a ten argument se ještě nikde neojevil – že když bude sněmovna rozpuštěna, tak její pravomoce přejdou na Senát a částečně na předsedu vlády. A toho se mohou bát všichni,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil na to, že v takové situaci přísluší Senátu přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona. A tato zákonná opatření může Senátu navrhnout jen vláda, přičemž je pak podepisují předseda Senátu, prezident republiky a předseda vlády a vyhlašují se stejně jako zákony.

Kromě TOP 09 ale může začít s úvahami o předčasných volbách couvat i sociální demokracie, tedy především haškovské křídlo strany. „ČSSD si tím sobotkovsko-haškovským duelem prošustrovala nemalou přízeň voličů. To jsou ti, co nejezdí na lukrativní dovolené, na jachty, ti byli přes léto tady a sledovali to. Myslím, že ČSSD bude překvapena, až uvidí první poprázdninové předvolební průzkumy, že to zdaleka nebude tak jásavé, jak si malovali třeba ještě před dvěma měsíci,“ říká Zdeněk Zbořil, podle něhož se strana potřebuje zbavit špatného obrazu, který získala hašteřením.

Odsunutí předčasných voleb prodlouží život Rusnokově vládě

„To byla vystoupení Špidly, Dienstbiera, koneckonců i Bohuslava Sobotky. Mluví se o předčasných volbách a TOP 09, ČSSD a komunisté je snadno prosadí. Ale může jít i o to, kdo cukne první. Stačí, aby to jeden zpochybnil, což může být právě ČSSD, tak se tady rozehraje nová hra, která může být zajímavá. Jednak by umožnila Rusnokově vládě tu ještě nějakou dobu být, ale hlavně to otevře pole pro prezidentovy aktivity. Proti nim hraje jediná možnost, a to je právě předčasné rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ vysvětluje politolog.

A nedá mu to, aby v souvislosti s hlasováním o důvěře Rusnokově vládě nezmínil dnes odstoupivší předsedkyni LIDEM. „Pořád víc a víc sleduji Karolínu Peake, ta má skutečně cit pro politiku, takový osobitý, řekl bych dost cynický. Znovu se postavila na druhou stranu než její klub. A má zase novou formulaci, umí změnu svých postojů šikovně odůvodňovat. Mohla by se objevit v nějaké jiné politické straně, protože teď budou nové strany padat jak parašutisti a nikdo nebude vědět odkud,“ očekává politolog Zdeněk Zbořil.

Už teď je Praha polepena billboardy Babiše a ANO 2011

Pokud by ale opravdu došlo na předčasné volby do dvou či tří měsíců, měly by to nové či teprve vznikající strany hodně těžké. „Ale třeba pan Babiš už polepuje billboardy Prahu, ten už na to přišel jako první. Podařilo se mu sehnat atraktivní tváře Stropnického, Komárka a Zlatušku, což jsou lidé, kteří mají podivuhodné politické názory, ale nedá se jim upřít schopnost uvažovat, komentovat a ovlivňovat veřejné mínění. A takových lidí tam může být víc a mohou se tam objevit i ti, co jsou z nynější sněmovny jinak předurčeni upadnout do propasti zapomnění,“ dodává Zdeněk Zbořil.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…