Zeman podle politologů možná pokropil ODS živou vodou

13.07.2013 14:53

POLITOLOGOVÉ Rusnokova vláda může být pro občanské demokraty tolik potřebnou kapkou živé vody, kterou marně hledala, aby se z nezadržitelného pádu do politické smrti opět vyhrabala na politické výsluní. Proto politologové radí, ať hlavně ODS neusiluje o novou šanci k vládnutí, stejně ji od prezidenta Miloše Zemana nedostane, počká si nějakou dobu v opozičním závětří na chyby vlády, které nepochybně přijdou, a využije to v boji proti levici i Miloši Zemanovi. Pak má velkou naději získat zpátky ztracené voliče.

Zeman podle politologů možná pokropil ODS živou vodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS podpořila setrvání současné koalice, Na post premiéra zatím nikoho nenavrhla

„Pravice se paradoxně tváří, že Rusnokova vláda je pro ně největší možné zlo, přitom zejména pro ODS by bylo pokračování této vlády až do řádných voleb řešením, protože je momentálně v dezolátní situaci, a kdyby se konaly předčasné volby, tak na to doplatí,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe.

Rusnokovu vládu možná pravice nepřímo podpoří

Většina politických analytiků je přesvědčena, že se na mimořádné schůzi 17. července sněmovna nerozpustí.  „Pravice, která je proti předčasným volbám, tvrdí, že většinu ve sněmovně má,“ upozornil politolog Jan Bureš, že v takovém případě rozpuštění sněmovny neprojde. Pak bude otázkou, zda Rusnokova vláda získá důvěru.

Jiří Pehe si dovede představit, že část pravice vládu nepřímo podpoří  neúčastí při hlasování o důvěře vládě. Pro vyslovení důvěry kabinetu totiž stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců. ODS podle něj může kalkulovat s efektem, který se stal v roce 2010, když vládla Fischerova vláda. „Sociální demokracie měla našlápnuto k volebnímu vítězství, ale když Ústavní soud znemožnil předčasné volby a úřednický kabinet vládl až do řádných voleb, tato skutečnost ji de facto o vítězství připravila,“ připomněl politolog.

Záhadou pro politology je chování TOP 09

Ale Pehe přiznává, že „trochu záhadou“ mu osobně zůstává postup TOP 09, která se také staví proti předčasným volbám, i kdyby z nich podle něj profitovala. „Pokud by se konaly předčasné volby za dva měsíce, TOP 09 by na pravici  získala dominantní postavení. A není vůbec jisté, že se její vyhlídky za deset měsíců, pokud bude čekat až na řádné volby v květnu příštího roku, zlepší. Je docela dobře možné, že se spíš vzpamatuje ODS,“ je přesvědčen Jiří Pehe.

Z opozice se startuje do voleb lépe než z vlády

Podle politologa Jana Bureše je otázka, jak se zachovají pravicové strany,  zejména TOP 09,  pokud Rusnokova vláda získá ve sněmovně důvěru. „Uvidí se, jestli se TOP 09 rozhodne, že se jí to nelíbí, a přidá se  k rozpuštění sněmovny. Ale já myslím, že to neudělá, protože pro ODS a TOP 09 je výhodné, aby Rusnokova vláda  byla u moci, protože se do ní budou moci strefovat jako do vlády levicové a Zemanovy a budou moci vytvářet dojem, že jsou obětí Zemanovy zvůle, protože jim prezident nedal šanci sestavit vládu, ačkoli měli v dolni komoře většinu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.  Jan Bureš.  Je naopak přesvědčen, že předčasné volby nejsou ani pro TOP 09 výhodné, protože z opozice se politickým stranám startuje do voleb mnohem lépe, než když jsou ve vládě. 

Strany bývalé Nečasovy vlády mají šanci napravit si reputaci

Jan Bureš míní, že  strany neoblíbené Nečasovy vlády mají ideální šanci si během několika měsíců, které zbývají do řádných voleb v květnu příštího roku, napravit reputaci. „Když vládly od roku 2006, nadělaly si spoustu problémů. ODS velmi výrazně klesly preference, pravicové strany si mohou během té doby zachránit svou pozici, zvýšit si preference a dostat větší podporu v příštích volbách,“ je přesvědčen Jan Bureš.  Pravici pomůže i fakt, že když zůstane ve Strakově akademii Rusnokův tým,  bude to štěpit sociální demokraty. „Ti se budou mydlit, řezat a hádat o postoj k vládě, čímž budou  oslabovat vlastní poozici a ztrácet voliče,“ dodal Bureš.

Pravice by se měla profilovat jako hráz proti postupům Miloše Zemana

Pro pravici je v tuto chvíli výhodnější vymezovat se proti Rusnokově vládě, potvrdil ParlamentnímListům.cz i politolog Petr Sokol. Přesto podle něj přijde doba, kdy by měla zvážit, jestli nebude výhodnější podpořit rozpuštění sněmovny. „Ale tato chvíle ještě nenastala. Pokud nedostane druhý pokus Mirka Němcová, měla by to ODS zvážit. Je to velká příležitost profilovat se  jako hráz proti postupům Miloše Zemana.  To pro ni může být za několik měsíců příznivé,“ míní Sokol.

Podle Rudolfa Kučery nejsou vyhlídky pravice v předčasných volbách tak špatné

Jediný  Rudolf Kučera naopak radí, aby se pravicové strany okamžitě připojily k rozpuštění Poslanecké sněmovny. „Když vidím, jak převážně pozitivně reaguje veřejnost na sestavu Rusnokovy vlády, měla by se pravice okamžitě přidat k rozpuštění sněmovny,“ řekl Parlamentnímlistům.cz. I když chápe obavy ODS, že pro ni v současné době nebudou předčasné volby výhodné, je to podle Kučery špatná taktika. „Nemá smysl usilovat o jmenování Miroslavy Němcové premiérkou, prezident Miloš Zeman by to stejně neudělal, on tím jen straší sociální demokracii, ale pravici tu šanci nikdy nedá. On Nečasovu vládu nechtěl, využil jejích skandálů a už ji nikdy nepustí k moci,“ vzkazuje občanským demokratům.

Politolog je přesvědčen, že i v předčasných volbách by pravice mohla uspět, kdyby mobilizovala pravicové voliče upozorněním, že levice už všechno vyhrála. „Ty vyhlídky na volební úspěch nejsou tak špatné, jistá část společnosti je vyděšená z převahy levice, která už má ve svých rukách prezidentský úřad, senát, Nejvyšší kontrolní úřad, levicový už je i Ústavní soud a vláda. A ještě má levice šanci vyhrát sněmovní volby,“ vypočítává politolog ParlamentnímListům.cz, které ústavní instituce už levice ovládla. Je přesvědčen, že to je silný agrument, který by mohl pravicové voliče vyburcovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…