„Bolševické manýry. Hrůzný kýč, při kterém člověku zamrazí.“ Místopředseda Trikolory má zlé zvěsti o českém předsednictví

27.04.2022 9:05 | Rozhovor

„Nalejme si čistého vína, žádný jiný, než vyrovnaný rozpočet, není protiinflační. Ten je však v nedohlednu a od stávajícího pana ministra financí nic moc neočekávám,“ hodnotí kroky vlády Petra Fialy místopředseda Trikolory Josef Sláma, který se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vrátil nejen k dopadům francouzských prezidentských voleb na budoucnost Evropské unie, ale také se zamyslel nad tím, co naší zemi přinese blížící se předsednictví v Evropské radě.

„Bolševické manýry. Hrůzný kýč, při kterém člověku zamrazí.“ Místopředseda Trikolory má zlé zvěsti o českém předsednictví
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Co říkáte na výsledek prezidentských voleb ve Francii? Co bude vítězství Emmanuela Macrona znamenat pro budoucnost Evropské unie?
 
Já tento výsledek očekával. Macron není mým bytostným favoritem a v tomto smyslu tu jeho výhru nekvituji a nejásám nad ní. Na druhou stranu ji respektuji jako většinovou vůli francouzských voličů. To, že ten výsledek byl, jaký byl, že byl opravdu jiný než v minulosti, svědčí o větší rozpolcenosti a nespokojenosti uvnitř Francie, která jistě neprožívá nejlepší období své historie. 
 

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části
 
Někteří komentátoři tvrdí, že podle výsledku voleb ve Francii, ale předtím také v Německu či Maďarsku, se nedá očekávat, že by došlo k významným politickým změnám v rámci evropského společenství. Vidíte to také tak?
 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Byl bych bláhový či hodně naivní, kdybych v krátkém časovém horizontu očekával nějaké faktické posuny, zjevné změny uvnitř EU. Ta zkostnatělost, rigidita a v této podobě i nereformovatelnost EU je tak fatální, že jednou dojde ke změně, ale to už nebude změna kosmetická, ale přímo revoluční. Jestli mi bude dopřáno se toho dožít, nevím, ale byl bych za to rád.       
 
Posun však nastal v případě české vlády, která se narozdíl od kabinetu Andreje Babiše chová výrazně proevropsky. Neznamená to podle vás oslabení hlasů volajících po reformě či dokonce rozpadu Evropské unie?
 
Ona se chová podlézavě, eurohujersky, odevzdaně, určitě je to oslabení toho racionálního evropského proudu. Proto jsem také řekl, že v blízkém období nic moc v tomto případě neočekávám, bohužel následky budou nedozírné pro každého z nás. 
 
Již za přibližně dva měsíce Česká republika převezeme na půl roku předsednictví v Evropské radě. Co od tohoto předsednictví podle vás můžeme očekávat? 
 
Kromě nesoudné exhibice Fialova kabinetu prakticky nic. Již od doby premiéra Topolánka je předsednictví přeceněno, mýtus schopného Mirka a jeho vlády on rád budoval. Takže teď očekávám mýtus schopného Petra a jeho vlády, hrůzný kýč, při kterém člověku zamrazí. 
 
Vláda Petra Fialy v posledních týdnech čelí kritice, že se soustřeďuje víc na řešení zahraniční politiky a války na Ukrajině, než na boj s dopady inflační a energetické krize na obyvatele ČR. Vidíte to stejně? Čím si podle vás kabinet tuto kritiku vykoledoval? 
 
To, co předvádí Fialova vláda v souvislosti s válkou na Ukrajině, je vrchol trapnosti. To podbízení se Západu na jedné straně a ta protiruská hysterie na straně druhé, má od racionální zahraniční politiky hodně daleko. Že vláda dostatečně neřeší ekonomické problémy země a s tím i plynoucí dopady na občany a jejich životní úroveň, je natolik markantní a viditelné, že to nelze nevidět a nevnímat. To samozřejmě vede k vlně emocí a kritiky na činnost premiéra i ministrů. Chci zdůraznit, že oprávněné kritiky. 
 
 
Na druhou stranu jak Ministerstvo financí, tak například Ministerstvo zemědělství se pustilo do boje s vysokými cenami PHM či potravin prostřednictvím kontroly či regulace marží obchodníků. To není podle vás dostačující nástroj, jak ulevit peněženkám občanů?
 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
To jsou takové bolševické manýry. Toto řeší trh, nikoliv úředníci chodící a buzerujicí obchodníky. Kladu si otázku, čeho se ještě nedočkáme od této pseudopravice… Cesta je jedna, co nejméně regulovat, a tím tvořit přirozené tržní prostředí, které nejlépe tlačí na cenotvorbu, odstranit co nejvíce byrokratické překážky pro vstup na trh a do odvětví, vyčistit legislativu od nadbytečných zákonů, které jsou brzdou v mikroekonomii a fakticky znemožňují stabilitu, rozvoj i růst podniku. Zároveň snížit spotřební daně a DPH. To se samozřejmě neobejde bez omezování výdajů státního rozpočtu.
 
Čím dál zřetelněji má rychlý růst inflace vliv na trh s nemovitostmi. Realitní makléři hlásí skokový propad zájmu o byty i domy, naopak enormně roste poptávka po nájemním bydlení. Co by podle vás měla vláda s tímto fenoménem dělat? 
 
Inflace je nemilý ekonomický jev, který jistě nevyřešíme mávnutím kouzelného proutku, bohužel v tuto chvíli nevidím dostatečné a zralé kroky k potření inflace. Nalejme si čistého vína, žádný jiný, než vyrovnaný rozpočet, není protiinflační. Ten je však v nedohlednu a od stávajícího pana ministra financí nic moc neočekávám. Fenomén realitního trhu nelze řešit direktivním zásahem státu, je to záležitost ekonomická, finanční i sociální. Podívejme se nejprve na tu sociální, zde se uměle vytvořil náhled, že musíte bydlet ve vlastním. To není nic nového. Pokud si uděláte retrospektivu a rozbor vývoje v 19. století, tak na jeho počátku zde bylo něco podobného. Nemít vlastní bydlení snižovalo váš sociální statut někam hodně nízko. Toto sociologické paradigma však již v polovině 19. století naprosto zmizelo. Možná nás v tuto chvíli čeká něco takového. Finanční záležitostí myslím cenovou dostupnost, dejme si ruku na srdce, ceny většiny nemovitostí jsou přestřelené a nedostupné většině obyvatel. V tomto smyslu bych nechal vývoj na trhu. Jinak nájemní bydlení neberu jako něco špatného, v mnoha zemích světa se jedná o nejvíce rozšířené bydlení vůbec. Ekonomická záležitost je ta, která určuje za kolik postavím a prodám či pronajmu a jak to bude ekonomicky výhodné, osobně se domnívám, že ceny nemovitostí jsou již na vrcholu, ceny však nebudou tak rapidně klesat, jak bychom si mnozí přáli. Naopak při zvýšené poptávce po nájemním bydlení dojde k nárůstu ceny nájemního bydlení a ne moc rychlému poklesu ceny nemovitostí do vlastního užívání, jelikož nákup nemovitostí začnou využívat investoři, kteří budou chtít pronájem nemovitostí jako stabilizační a jistou stálou složku svého příjmu.     
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…