„Kdo si myslí, že se bez ropy a plynu z Ruska obejdeme, tak je blázen,“ říká Fryč

29.03.2022 12:04 | Rozhovor

Podle podnikatele a člena Trikolory Antonína Fryče je třeba, abychom se sami přestali „střílet do nohy“ a ukončili přilévání oleje do válečného ohně, protože i tak budeme teď čelit největší hospodářské krizi za posledních třicet let. „Je to neschopnost naší země si rozhodovat o svých věcech sami. Vládě USA se podařilo přesvědčit EU, že nejlepší pro nás bude zastavit dodávky surovin z Ruska a nakupovat je v USA. Jedná se o normální byznys a jediný, kdo na tom vydělá, jsou USA. Začneme loděmi dovážet zkapalněný plyn do evropských přístavů, zaplatíme za to mnohonásobně více, ožebračíme naše obyvatele, ale budeme mít dobrý pocit,“ říká v rozhovoru Fryč.

„Kdo si myslí, že se bez ropy a plynu z Ruska obejdeme, tak je blázen,“ říká Fryč
Foto: Archiv AF
Popisek: Antonín Fryč stojí v čele pravicové kandidátky formace Trikolora Svobodní Soukromníci v Olomouckém kraji

Po dvou letech covidu se na podnikatele řítí další těžké období. Co bude podle vás pro podnikatelský sektor nejtěžší?

Období covidu bylo pro podnikatele pouze slabým odvarem toho, co je čeká nyní. Je a bude kritický nedostatek surovin a materiálu. ČNB zvyšuje úrokovou míru jako o závod a myslí, že tím zabrání importované inflaci. Zvyšují se ceny hypoték a cena peněz. Podnikatelé omezují vlastní investice, což následně povede k omezování výroby a zvyšování nezaměstnanosti. Toto vše ve spojení s katastrofální úrovní naší nové vlády nám nedává žádné pozitivní nálady.

Zdražování energií a pohonných hmot nevyhnutelně povede ke zvyšování cen zboží a služeb a tedy další roztočení inflační spirály. Dá se proti tomu podle vás vlastně něco dělat, nebo nám nezbývá nic jiného, než se s tím pouze smířit jako s ekonomickou zákonitostí?

Bohužel, přesně tak se k tomu staví naše vláda a snaží se nám namluvit, že se vlastně nic neděje, že to je jen nějaká ekonomická zákonitost. V první řadě je to neschopnost naší země si rozhodovat o svých věcech sami. Vládě USA se podařilo přesvědčit EU, že nejlepší pro nás bude zastavit dodávky surovin z Ruska a nakupovat je v USA. Jedná se o normální byznys a jediný, kdo na tom vydělá, jsou USA. Začneme loděmi dovážet zkapalněný plyn do evropských přístavů, zaplatíme za to mnohonásobně více, ožebračíme naše obyvatele, ale budeme mít dobrý pocit. A zcela úsměvné až trapné jsou nápady a výkřiky našich politiků: Lidé, přestaňte jezdit auty a tím zničíte Putina. To už si opravdu z lidí dělají srandu. Budeme tedy jezdit na kolech, ale jak přepravíme zboží, suroviny, jak budeme vyrábět, čím budeme topit? Vláda musí dohodnout s Ruskem dodávky energií a pokusit se vyjednat co nejlepší ceny. Dnes jiné cesty není. Bohužel. Kdo si myslí, že se bez ropy a plynu z Ruska v Evropě obejdeme, tak je blázen. To však neznamená, že musíme nějak podlehnout vlivu Ruska na naši zemi. Nevím o tom, že by Maďarsko nějak podléhalo Rusku, přesto si dokázali vyjednat velmi výhodné ceny plynu z Ruska.

Jak hodnotíte aktuální postoj vlády k podnikatelskému prostředí? Přece jen došlo k nástupu nové vlády, která si vložila do vínku lepší vztah k podnikání a živnostníkům…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…