„Kdyby to řekl někdo jiný…“ Fialova válka, co není válka. Vyoral byl tvrdý

03.02.2023 15:15 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Totalita jak vyšitá,“ míní komentátor o současném stavu, kdy má jedna strana prezidenta, brzy Ústavní soud, Senát, vládu a také média. A všímá si toho, jak první politické činy a prohlášení Petra Pavla kopírují ideály lobbistů Petra Koláře či Jakuba Jandy. A pokud jde o to, že Fialovo vyjádření o válce bylo metaforické, Vyoral podotýká, že kdyby se ho dopustil někdo z druhé strany, nezůstala by na něm nit suchá. „Možná by ono vyjádření bylo s typickou praxí samozvaných demokratů rovnou potíráno,“ odhaduje.

„Kdyby to řekl někdo jiný…“ Fialova válka, co není válka. Vyoral byl tvrdý
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Tak je rozhodnuto. Petr Pavel bude prezident, celkem drtivě porazil Andreje Babiše. Zajímavé bylo, jak se hned po volbách premiér Fiala vymezoval, že se jedná o občanského kandidáta. Považujete Petra Pavla za občanského kandidáta?

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Petr Pavel samozřejmě není občanský kandidát. Už proto, že byl jedním z doporučených kandidátů současné vládnoucí pětikoalice jak v prvním, tak poté expresivně v druhém kole. Možná formálně se za něj sám může označovat, stejně jako ho tak v rámci krycích manévrů označuje i Petro Fialenko. Dle všeho, aby zakryl fakt, že nyní – a to je jedno z nejnebezpečnějších vyústění proběhlých voleb – strana a vláda ovládá všechno.

Pětikoalice ovládá Sněmovnu i Senát, nyní má „svého“ prezidenta – tedy potažmo i Ústavní soud – a navíc je velebena či minimálně podporována všemi mainstreamovými médii. Totalita jak vyšitá. Co se týká občanského kandidáta, tak ten reálně vzato neexistuje. Můžete být připuštěni k prezidentské volbě na základě podpisů občanů, ale to reálně neznamená, že jste občanský kandidát. Prakticky vždy musíte mít někoho v zádech – a nemyslím teď vítr – abyste vůbec měl jakous takous šanci.

Výhra Petra Pavla nebyla i vzhledem k veskrze pozitivnímu mediálnímu obrazu a agitce napříč mainstreamem překvapením. Onen výrazný rozdíl už pro mě ale ano. Navíc, jak jsem zaznamenal na internetu, je poměrně zajímavou shodou náhod, že na Slovensku vyhrála toho času trojská kobyla Visegrádské čtyřky Čaputová s 58,4 %, ve Francii Rotschildovec Macron s 58,5 % a v USA po přepočtu na hlasy volitelů 56,9 % senilní děd Biden. Náš napravený toho času sovětský, nyní americký rektální alpinista 58,32 %. To jen tak pro zajímavost. Může jít jen o náhodu, ale také můžeme zapřemýšlet a hledat i jiné souvislosti a možnosti. Třeba společensko-ideologický vývoj v daných zemích a jeho usměrnění, regulérnost sčítání, případně od všeho něco. Sám nevím, k čemu se přiklonit, a ponechávám na zvážení samotných čtenářů.

Kromě Petra Pavla se hned na začátku stihla předvést jeho mluvčí Markéta Řeháková. Už začíná zaznívat „zlatej Ovčáček“. Máme se dalších pět let na co těšit, když jde o prezidentovu mluvčí?

Chybami se člověk učí. Třeba se poučí i Markéta Řeháková. Ovšem z těch mžiků, které jsem měl to neštěstí vidět, musím říci, že šlo o naprosto tragický, amatérský a danému okamžiku neadekvátní výkon mluvčí. Vypadalo to, jak kdyby uváděla Majáles, volbu školní Miss nebo něco podobného. Kdyby něco tak groteskního a nedůstojného předvedl mluvčí oné „druhé“ strany, třeba právě Ovčáček, pak by se, odhaduji, strhla v rámci politického i mediálního mainstreamu mela a hon na čarodějnice. Takhle se naopak řada mediálních a komentátorských pologramotů Řehákové shovívavě zastala.

Ještě ani není prezident a Petr Pavel už stihl nakrknout Čínu, schválit bezpodmínečnou podporu Ukrajiny zbraněmi, slíbit vyšetřování a možná dokonce i stíhání předchozího osazenstva Hradu a jmenování plukovníka Koudelky do hodnosti generála. Zdá se mi to, nebo si Češi na Hrad zvolili převlečeného Jakuba Jandu bez pornominulosti?

Za každého režimu voják, který byl odmala vychováván, vyučován a školen k tomu, aby rozkazy poslouchal a plnil, případně vydával. Je zajímavé, že „napravený“ komunistický rozvědčík už před inaugurací, aniž by byl formálně čímkoliv víc než vy nebo já, pokračuje v rozporu se zájmy ČR v rozeštvávání Číny a v proválečném běsnění. Rovněž nezapomněl zmínit povýšení na generála lokaje CIA Koudelky, ověnčeného medailí od této zpravodajské služby. Občané, kteří Koláře trochu sledují, musejí vidět, že všechny tyto Pavlovy kroky a vyjádření, nesou jeho nezpochybnitelný rukopis. O to víc bychom se měli bát, s čím generál začne, až bude do funkce uveden. Jinak Petr Pavel je do jisté míry ideologickým produktem či odkojencem charakterových mrzáků a nedemokratů typu Koláře, Jandy či Vrabela, takže podobnost jistě není náhodná.

Myslíte si, že média budou objektivně a investigativně zjišťovat, zda si z Hradu Petr Kolář neudělá centrálu svého vlivu?

Nebudou. Na to dám své boty. Média fungují od samého začátku Pavlova píáristického nasazení několik let zpátky, v souladu s Petrem Kolářem. Ten má média podchycená z několika stran. Ať už cestou neziskového sektoru, cestou zpravodajské komunity nebo cestou přímo skrze partnerku a toho času publicistickou moderátorku nevyvážené, neobjektivní a závislé ČT Witowskou. Takové zaháčkování a propojenost s médii se jen tak u někoho nevidí.

Podle TV Nova až polovina domácností nevychází s penězi a začínají si brát nebankovní půjčky na nájem nebo zaplacení energií. 35 % nemá žádné finanční rezervy. To začíná smrdět chudobou. A hlavně, proč taková reportáž vychází až po volbě prezidenta?

Může se jednat o náhodu. Nicméně může se jednat také o záměr z důvodu, aby si voliči nespojili ukrofilní a Českou republiku devastující politiku Fialovy vlády generující chudobu vlastních občanů s vládním kandidátem Pavlem.

Nově by volby měly být jen v jeden den, a to v pátek od sedmi do deseti hodin večer. Podle vlády je to proto, abychom se víc přiblížili evropským standardům. Co to podle vás přinese?

Nejspíše úbytek voličů. A čistě teoreticky menší možnost s potenciálními manipulacemi s volebními lístky. Nicméně, myslím, že v našem on-line systému lze s jedničkami a nulami udělat mnohem více muziky, než s reálnými hmatatelnými lístky. Pouze konstatuji, nic nenaznačuji.

Od Andreje Babiše odešli jeho nejbližší spolupracovníci Marek Prchal, Tünde Bartha a Vladimír Vořechovský. Spekuluje se, že Andrej Babiš složí mandát poslance. Co by to udělalo s českou politikou? Hlavně, co by to udělalo s vládou, když by se už nemohla neustále na Babiše vymlouvat?

Možné je vždy všechno. Ale nemyslím si, že by to byl ideální krok poté, co volební potenciál ANO teoreticky vzrostl díky tomu, že Andreje Babiše nepochybně poprvé v životě volila celá řada lidí. A jak víme, poprvé jde mnoho věcí nejhůře. Jinak v případě Babišova složení mandátu by se na něj vláda mohla nadále vymlouvat z hlediska historického. Pro českou politickou scénu by to pak asi byla výraznější změna. Ať už si myslíme cokoliv, ANO je z velké části Andrej Babiš, tak jako SPD Tomio Okamura, nebo jako Trikolora byla Václav Klaus ml. Tudíž by určitě došlo k přesunu voličů. Možná k větší roztříštěnosti současné opozice, což by pětikoalici zvýšilo šance uspět v dalších volbách.

Jindřich Rajchl se v souvislosti s tím, že předseda vlády Petr Fiala opakovaně tvrdí, že jsme ve válce, na úřadu vlády dotazoval, jak má Fialova vyjádření chápat. „K otázce č. 5 vaší žádosti si dovoluji uvést, že výše uvedené vyjádření předsedy vlády České republiky je třeba brát jako jedno z metaforických vyjádření, jež jsou užívána veřejnými osobnostmi při různých krizových momentech,“ naznačil ředitel odboru právního a kontrolního ve své odpovědi. Co vy na to?

Zjednodušeně řečeno, strašení válkou jedné strany, není totéž jako využití strachu z války druhou stranou. Jde o typický orwellovský newspeak, nebo chcete-li klasickou propagandu. Metaforické vyjádření soudruha předsedy Fialy by v rámci jiných témat a u jiných – nutno dodat neuvědomělých a s režimem nekolaborujících – osob bylo jistě označováno za hoax a dezinformaci. A možná by ono vyjádření bylo s typickou praxí samozvaných demokratů rovnou potíráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Životní šance pro mladé voliče občana Pavla , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Cidrych , 03.02.2023 15:49:49
Andrej Babiš je ANO. Právě ing.Andrej Babiš dělá ANO takové jaké je . Ted všem doufám dojde ,že upozornování na válku Pavla s fialovou vládou nebyla nadsázka, ale skutečnost .Ty letáky platí a ukazují pravou tvář občana Pavla . Po oficiálním zvolení se ukáže v celé té vojenské kráse. Nemáte finance ? Nevadí na Ukrajinu půjdou miliardy. Konečně i ti mladí voliči Pavla si přijdou na své . Vojenská služba u nás není ,tak si ji budou moci vykonat na Ukrajině .Tam se naučí rozborku a ustlat si postel, udělat komínky. Vše se začíná naplnovat . Voliči Pavla konečně budete moci ukázat co ve Vás je . Už jste kousek ukázali v udávání,dehonestování ,ted bude změna. Nabídka míru od ing. Andreje Babiše Vás nelákala ,budování naší země v míru a lásce . .Andrej Babiš žádný souboj neprohrál. Je nás 2 400 000 troufám si říci kvalitních voličů ,oproti zfanatizovanému ,oblblému davu .Víte jaký je rozdíl mezi Pavlem a Babišem. Pavel v tichosti připravoval svou kampan proti Andreji Babišovi ,který živil lidi ,dával jim práci. ps.čtu některé příspěvky a asi sem přešel celý seznam a novinky

|  14 |  0

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…