Kocáb: Odstup, Miloši, přeji Ti vše dobré. My Zemanovi nenadáváme, jen ho kritizujeme. Nejsem žádný petiční hujer

03.12.2014 12:20

Hudebník, občanský aktivista a bývalý politik Michael Kocáb se v pondělí zúčastnil protestního pochodu proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který vyrazil z Václavského náměstí a skončil u Pražského hradu. Účastníci této akce donesli do Kanceláře prezidenta republiky petici s více než sto tisíci podpisy nespokojenců, kteří požadují odstoupení Zemana. „Jsem muzikant, takže se snažím vyjadřovat jako občan k veřejným věcem jen tam, kde to považuji za bezpodmínečně nutné,“ sdělil Kocáb k akci ParlamentnímListům.cz v rozhovoru, v němž navíc i vypočetl, co jemu osobně na Zemanovi vadí nejvíc.

 Kocáb: Odstup, Miloši, přeji Ti vše dobré. My Zemanovi nenadáváme, jen ho kritizujeme. Nejsem žádný petiční hujer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb s europoslancem Pavlem Svobodou

V pondělí jste se účastnil protestního pochodu proti prezidentovi Miloši Zemanovi a donesli jste v souvislosti s tím do Kanceláře prezidenta republiky petici s více než sto tisíci podpisy nespokojenců, kteří požadují Zemanovo odstoupení. Jaké máte z této akce pocity?

Při pondělní akci mohl mít kdokoliv jakékoliv očekávání. Kdo situaci kolem Miloše Zemana sleduje, tak ale ví, o co jde. Jen bych k tomu dodal, že ´Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana´ má sto tisíc zastoupení, tedy více než sto tisíc lidí si přeje odchod Miloše Zemana. Já jsem ovšem navíc zastoupen i v petici ´Distancujemese.cz´– ta je starší, a je pod ní podepsáno mnoho lidí známých z veřejného života. Má asi dvanáct tisíc podpisů. My jsme v pondělí chtěli obě dvě petice předat oficiálně na Pražském hradě a z tohoto hlediska se to podařilo perfektně. Co se mne týče, já jsem s tou pondělní akcí spokojen, dokonce přišlo víc lidí, než jsem očekával. Ovšem nijak jsem je nepočítal, rozhodně však vylučuji číslo dvě stě, či tři sta, což se někde v médiích objevilo. Můj odhad je tak kolem tisíce lidí. Vím, že v jednu chvíli byla Nerudovka plná odspodu až nahoru, takže to nemohlo být pouhých dvě stě lidí.

Myslíte si, že podobnými pochody a peticemi něčeho docílíte?

Náš hlavní úkol je dát najevo světu, a zejména našim partnerům v Evropské unii a euroatlantickém prostoru, že nesouhlasíme s politikou Miloše Zemana, neboť on se odchyluje od zahraniční politiky vlády. Také chceme, aby se vědělo, že nesouhlasíme s tím, jak se Miloš Zeman chová doma. Prostě měli by ve světě vědět, že za prezidentem nestojíme. Chceme, aby z našeho postoje bylo cítit zklamání, které se týká nejenom prezidenta, ale i několika málo lidí kolem něj.

Došlo při zmiňovaném pochodu k nějakým význačným výstřelkům? Mám na mysli, zda se tam neobjevily nějaké prudké reakce od nespokojených občanů, které vyvrcholily letošního 17. listopadu házením vajec na Zemana.

Ne, já osobně jsem si ničeho takového nevšiml, neboť jsem šel v čele celého průvodu. Byl jsem obklopen úplně normálními lidmi bez nějakých extremistických názorů nebo nějakých výpadů. Nejsem ale agent, který by sledoval nálady v průvodu.

Novináři si však všimli toho, že demonstranti chtěli u Pražského hradu zazpívat hymnu, ovšem celá věc se měla prý zadrhnout, neboť muž promlouvající k davu prohlásil, že si přesně nepamatuje slova. Iniciativu jste tedy převzal vy a začal jste zpívat a teprve poté se k vám lidé přidávali.

Tak to nebylo, že by neznali slova hymny. Oni jen chtěli, aby někdo nasadil tón. Chtěli se sjednotit na tónu, ne na slovech. Nepodezírejte naše lidi z toho, že by neznali slova naší národní hymny. To ale bylo i v době sametové revoluce, že byl někdo vyzván, aby nasadil tón. V Listopadu 1989 to třeba bývávala Marta Kubišová, kdy se lidé pak jejího zpěvu chytli.

Které výroky Miloše Zemana vám osobně vadí nejvíc?

Já nemám proti osobě Miloše Zemana žádnou vnitřní a osobní agresi. Dokonce si s ním tykám a většinu života mi byl i sympatický. Kritizuji jenom jeho činy a výroky ve funkci prezidenta z poslední doby. Když pominu těžko prominutelnou chvíli, kdy ke korunovačním klenotům málem přibyla i šavle, tak je to zejména jeho vztah k ukrajinskému konfliktu. Tady evidentně upřednostňuje ruské stanovisko, proto jej svět označil – je to ale nutné vnímat v přeneseném slova smyslu - za Putinova mluvčího, neboť dává přednost vyjádřením ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova před názorem Evropské unie a NATO, tedy před názorem našich partnerů. Já ten jeho postoj ke Krymu a k celé ukrajinské krizi považuji za špatný, a to ve vztahu k našemu zahraničně politickému hledisku. Zemanův postoj je navíc v příkrém rozporu s postojem naší vlády a našeho ministerstva zahraničních věcí. V tomto jednoznačně překračuje své kompetence. A potom je to takové vlísávání se do přízně Číny za každou cenu se stanovisky, která  jsou redundantní, tedy nadbytečná, která Čína ani neočekává, neboť je už zvyklá na to, že je kritizována za porušování lidských práv. Dále Miloše Zemana kritizuji za vulgární a naprosto nepřípustné výrazy. Jeho výroky navíc oslabují pozici našich učitelů. Jak mají žákům vysvětlovat, že se mají chovat slušně, když hlavním neslušníkem a sprosťákem je právě hlava státu?

Také se mi nelíbí, jakým způsobem Miloš Zeman znevažuje a bagatelizuje památku 17. Listopadu. Nadto se mi příčí i jeho pohrdavý a arogantní vztah k novinářům a vůbec celková jeho arogance, která je přítomna v každém jeho slově. A to se vůbec nevěnuji otázce předávání státních vyznamenání, které podle mne také neprobíhá dobře, neboť je Miloš Zeman v některých případech dává účelově svým kamarádíčkům. Je toho tedy obrovská hromada a dalo by se určitě pátrat v paměti dál. On ale už jenom tím, co jsem vyjmenoval, naplňuje základní obavu politického a bezpečnostního rizika pro naši zem a už jen to by stačilo na zahájení řízení s ním. Proto je nejvyšší čas, aby odstoupil. Jeho osobě ale přeji všechno dobré.

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Jenže s jeho případným odstoupením by to nebylo tak lehké. Pokud chcete, aby Miloš Zeman abdikoval, tak to musí učinit buďto sám, anebo jej lze odvolat přes ústavní žalobu. To ale není vůbec jednoduchá věc, neboť tu podává Senát a musí mít k tomu souhlas tří pětin poslanců a tří pětin senátorů...

Naše prohlášení Distancujemese.cz ale možnost tlaku na Senát, aby s podporou parlamentu podal ústavní žalobu, obsahuje také. Podle mne je už důležité to, že se v Senátu o této věci hovoří a že se zahájila debata mezi některými senátory. Ale jak jsem řekl na začátku, hlavní věcí je, aby svět viděl, že Česká republika - respektive její elity a mladí lidé - nestojí za prezidentem Zemanem, neboť nevyjadřuje naše názory. Tuto věc ale splnily červené karty dokonale, neboť obletěly celý svět, který si tak přes tyto karty všiml, že je něco shnilého v českém státě a že prezident ČR koná v rozporu s velkou částí veřejnosti. Jeho odvolání z postu hlavy státu je ale samozřejmě dlouhodobou záležitostí a otázkou komunikace. Nikdo si nedělá představu, že by se Miloš Zeman hned sebral a jel zase objímat stromy, jakkoliv by to podle mne bylo nejrozumnější. Jaký proces ale povede k jeho odvolání, to už je věc druhá. Důležité však nyní je, že navenek proces začíná, tedy nekončí. Podle nás se občanská nespokojenost bude objevovat navenek stále intenzivněji.

Ale existují i stoupenci Miloše Zemana. Prezident měl kupříkladu možnost vidět při své pondělní návštěvě v Jihomoravském kraji – třeba v Blansku – podporující prapory a transparenty. Zemanovi v diskusích pak někteří lidé dokonce říkali, aby si z nějakých červených karet nic nedělal, a hlavně si jich nevšímal.

Podle mne je to demokratická diskuse. Já těmto lidem jejich názory neberu a necítím vůči nim ani žádnou trpkost, neboť i oni mají právo vyjádřit svůj názor a mají právo podporovat Zemana. My zase máme právo vyjádřit ten svůj názor. Je to podobná situace, jaká nastala již v listopadu roku 1989 – kdybyste se tehdy jeli zeptat různých lidí v republice na to, zda souhlasí se změnou celého systému, tak by také mnozí z nich řekli, že ne. Vždy se najde někdo, kdo chce procesu zabránit a má na to plné právo a je to v pořádku, neboť to je demokracie. Oba dva tábory si tak navzájem neodpírají svá práva na názor. Rád bych k tomu ale vyzdvihl jednu důležitou věc. Totiž pan prezident jakkoliv deklaroval, že chce společnost spojovat, tak namísto toho aktivně a úmyslně vráží do společnosti klín. Například pojmenoval významné osobnosti veřejného života – a přitom se řada z nich podílela třeba na sametové revoluci a jsou mezi nimi i univerzitní profesoři a intelektuálové – pražskou kavárnou. Tím ale úmyslně vrazil klín mezi tyto lidi a mezi tzv. své stoupence. Ale to je přece politika zlá! My bychom mu také mohli podobně nadávat, ovšem neděláme to. My Miloše Zemana pouze kritizujeme.

Podle Martina Bursíka, který je spolu s vámi v iniciativě Distancujemese.cz, je prezident Miloš Zeman kolaborant, který zradil vlastní národ. „Je agentem komunistické Číny a putinovského Ruska,“ řekl Buršík. Není to přehnaná mluva?

Já osobně nemám zapotřebí říkat podobné věci nahlas, třebaže si je myslím. Ovšem nevím, zda věci, uvedené ve vaší otázce, jsou pravdivé. Pro takové vyjádření totiž nemám žádné důkazy. Nevím tak, zda je Miloš Zeman výraznějším způsobem svázán s ruskou politikou. Pokud by ale tomu tak bylo, tak by to bylo zcela nepochopitelné.

Připravujete nějaké další aktivity spolu s Martinem Bursíkem a s Janem Urbanem? Určitě máte nějaké dlouhodobější cíle...

Nerad bych pro média vyzrazoval naše nějaké cíle, ale můžu říci, že se s kolegy scházíme, vídáme se každou chvíli.

Já jsem si všimla, že se vaše jméno objevilo ještě v souvislosti s jinými iniciativami, třeba se 17. listopadem.

Myslíte prohlášení bývalých členů nejužšího vedení Občanského fóra? To není žádná iniciativa, to je prohlášení k 17. listopadu, které podepsali ti lidé, kteří se osobně zúčastnili převratu a kteří byli zakladatelé Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí. Jmenuje se ´Nehazardujme´ a obsahem tohoto prohlášení v krátkosti je, abychom zachovali prozápadní orientaci a nehazardovali se svou bezpečnou, evropskou a atlantickou budoucností. Podobné takové prohlášení vydala i Charta 77. Já nejsem nějaký petiční hujer. Máme jen jednu jedinou petici ´Distancujemese.cz´, což je petice občanů distancujících se od postojů prezidenta a premiéra k ruské agresi, a podepsal jsem i petici za odstoupení Miloše Zemana, ovšem jen jako občan. Jsem muzikant a mám svou práci, takže se snažím vyjadřovat jako občan k veřejným věcem jen tam, kde to považuji za bezpodmínečně nutné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…