Krvavé dny: Za měsíc se západ Evropy zhroutí. Milí Evropané, už si neodpočinete. Martin Konvička tuší už jen to nejhorší

20.07.2016 7:47

ROZHOVOR „Milí Evropané, vy už si neodpočinete ani o dovolené.“ Takový je podle Martina Konvičky, předsedy iniciativy, která nese jeho jméno, strategický leitmotiv červencových teroristický útoků. V souvislosti s děním v Turecku nastínil i tuto reakci Evropské unie: „Dovedu si představit, že ti šílenci budou schopní islamistickému Turecku dát bezvízový styk, načež oni vypustí uprchlíky, protože není problém dát miliony tureckých pasů lidem, kteří se v Turecku ani nenarodili. Kdo si troufne cokoli říci? A budeme samozřejmě ztraceni.“ Pak spočítal, kolik času máme na obranu.

 Krvavé dny: Za měsíc se západ Evropy zhroutí. Milí Evropané, už si neodpočinete. Martin Konvička tuší už jen to nejhorší
Foto: youtube.com
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

Anketa

Kdybyste byli občany USA, kdo by měl váš hlas v prezidentských volbách?

hlasovalo: 10822 lidí

Nejprve šílený teroristický útok ve francouzském Nice, pak napadl radikální muslim sekerou a nožem cestující vlakem v Bavorsku. Co k tomu říci…

Já už snad nemohu říct nic, co nebylo dávno řečeno. V podstatě první reakce, kterou už jsem napsal, zněla tak, že se nejdříve dozvíme, že to určitě nebyl muslim, že to byl člověk psychicky narušený, neměl s islámem nic společného, měl rodinné problémy a všechny další výmluvy. A ty jsme samozřejmě slyšeli. Když se pak stal incident v Bavorsku, všichni jsme si už všimli i reakcí výsměchu ze strany veřejnosti na adresu evropských politiků a omlouvačů islámu.

Možná má vše i širší rovinu pohledu. Už někdy v červnu vyzýval Islámský stát k útoku na prázdninové cíle. Promenáda o státním svátku je naprosto ideální prázdninový cíl. My nejsme pochopitelně schopni zjistit, a věřím, že to není lehké, zda ten člověk byl nějak řízen, nebo zda měl nějaké pokyny, nebo šlo o jeho vlastní iniciativu či iniciativu malé skupiny. Naprosto určitě to ale byl typ útoku, který měl Evropany o prázdninách demoralizovat. Možná si vzpomeneme, že loni se stal útok na pláži v Tunisku a tento útok i další incidenty vyvolaly velikánský odliv turismu ze severní Afriky a Turecka a zdražení jihoevropského turismu, protože více lidí má zájem zůstat v Evropě. A tak tady máme útok v Evropě.

Proč se útočí na turistické cíle, je naprosto jednoduché rozklíčovat. Evropané možná nemají nějakou zásadní ideologii, ale čeho si hodně váží, a já to pokládám za správné, je volný čas. Není to nic odsouzeníhodného, protože Evropané pracují, snaží se něco budovat a pak si také odměny za práci užít. Pokud jim budeme vyhazovat do vzduchu metra nebo letiště, tak to stále může být bráno jako nějaký vojenský nebo politický útok, ale pokud na lidi budou islamisté útočit v době, kdy tráví volný čas, tak tím mohou celkem jednoznačně ukázat, že život nebude jako dřív, že není úniku ani o dovolené. Pokud je za těmito útoky nějaký strategický leitmotiv, pak je to právě tento: Milí Evropané, vy už si neodpočinete ani o dovolené.

Reakce z různých zemí, státníků, politiků se v podstatě po nejrůznějších atentátech opakují. Ovšem opakují se i útoky. Co s tím?

Když jsme před sedmi lety zakládali hnutí nebo tehdy facebookovou stránku Islám v ČR nechceme, velmi často jsem psal, že západní Evropa má na organizování efektivní obrany před islámem pět až deset let a středovýchodní deset až dvacet let. Samozřejmě to mnozí pokládali za přehánění. Je to od té doby šest nebo sedm let a sami vidíme, že v západní Evropě není obrany. Respektive, není obrany se současnými politiky, bezpečnostní doktrínou, současným přístupem k policejní práci. A teď si představme, že by podobné útoky probíhaly měsíc každý den nebo každý druhý či třetí den. Není to takový problém. To může způsobit takovou rezignaci, paniku, ztrátu legitimity bezpečnostních složek, že pokud se islamistům podaří udržet tempo řekněme měsíc nebo dva, tak se západní Evropa naprosto zhroutí. Ve střední Evropě máme ještě čas, ale jestliže situaci necháme dojít tak daleko jako Francouzi, už nám zbudou jen oči pro pláč.

Dokáží evropské státy Aliance najít společnou řeč, sjednotit své vojenské kapacity a použít je k zastavení proudu islámských běženců a k rozbití struktur IS na vlastním území?

Tyto vlády rozhodně ne. Až na výjimky, jako je Orbánova vláda v Maďarsku, ty současné nejsou schopné zmobilizovat vůbec nic. A to čistě proto, že oni zavinili svůj problém tím, že před deseti či dvaceti lety ukřičovali, umlčovali, dehonestovali každého, kdo se snažil varovat například na základě islámské doktríny nebo prvních indicií, které tady byly... Potlačit teror by vyžadovalo naprosto jiný přístup k bezpečnostní doktríně a poměrně velké oběti obyvatelstva. Mluvím teď o takových věcech, jako je zorganizování miliční armády švýcarského typu, cvičení obyvatel, vojenský výcvik i žen, a bezpečnostní složky by si musely zvyknout na to, že na teroristy se nevolá: „Stůj, nebo střelím,“ ale na teroristy se střílí. Protože by to vyžadovalo velké oběti ekonomické, asi i omezení svobod. Nedovedu si představit, že by tyto oběti současní politici mohli po lidech chtít. Lidé jim nevěří, nenechají se mobilizovat tragikomickými figurkami, jako je Angela Merkelová nebo Francois Hollande. Možná by se to podařilo lidem, jako je Marine Le Penová, Nigel Farage nebo současný maďarský premiér. Ti, kteří Evropu do problému dostali, měli odstoupit před čtyřmi lety.

V Turecku se uskutečnil v minulém týdnu pokus o vojenský převrat a turecký prezident chce v souvislosti s tím zavést trest smrti, čímž by si vystavil „stop“ do EU. Myslíte si, že tento fakt může mít dopad na bezpečnostní situaci v Evropě, a to v tom smyslu, že Turci přestanou hlídat hranice na tzv. balkánské trase a bude se opakovat situace s migrací z loňského roku?

Situace se opakovat nebude, bude mnohem horší. Nejsem schopen říci, do jaké míry, protože stav není lehké rozklíčovat. My víme, že v Turecku proběhlo cosi jako puč. V tu noc z pátku na sobotu jsem měl zpočátku velkou radost a nejen já, ale také četní čeští exmuslimové arabského původu a v Čechách žijící sekulární Turci. Byl jsem ve spojení s řadou lidí. Samozřejmě ráno nastalo obrovské zklamání, když byl puč takzvaně potlačen. Opravdu nechci hovořit o tom, kdo ho způsobil, co za tím bylo, protože to nevíme nikdo, ale následný vývoj událostí celkem jasně ukázal, že Erdogan možná nenaplánoval tento puč, ale určitě už měl dlouhodobě naplánovanou sérii velkých čistek ve státě.

Teď už se mluví snad o desetitisících zatčených a milionech státních úředníků, kterým je zakázáno opustit zemi a místo pracoviště, o čistkách ve školství a justici a samozřejmě masakrech vojáků, které nelze nazvat jinak než humanitární masakry po vzoru humanitárního bombardování bývalého prezidenta Havla. To, co Erdogan dělá teď, je v podstatě obrovská čistka. Já bych ji charakterizoval takto: Totální čistka Stalinovi trvala deset let, Hitlerovi pět let, Chomejnímu rok. Všechno nasvědčuje tomu, že ji Erdogan stihne za deset dní. Už se poučil. Ptejme se ale, co tento člověk chce dělat, když bude mít většinu justičních pracovníků, bezpečnostních složek zavřených a většinu státní správy odstavenou z pozic. Jsem přesvědčen o tom, že chce zavést islámské právo šaría, i když tomu možná tak zpočátku nebude říkat. Vše nasvědčuje tomu, že za rok budeme mluvit o Saúdské Arábii nebo o Íránu jako o umírněných režimech a nebude to sarkasmus, protože to, co se chystá v Turecku…Proti tomu je Saúdská Arábie poměrně umírněná.   

Ve vztahu k EU, do jaké míry budou trvat Turci na bezvízovém styku? Padají i upozornění, že miliony Turků žijících v EU, zejména v Německu, mohou hrát roli páté kolony.

Netuším, zda budou dál vyžadovat bezvízový styk. Zřejmě tím Turecko sleduje získání dominantního postavení v sunnitském muslimském světě dokonce na úkor Saúdské Arábie. Teď bude otázkou, jak chce hrát dál politiku s Evropou. Každopádně zase vinou naprosté neschopnosti evropských státníků, drží všechny trumfy v ruce. Když řekne, že chce bezvízový styk a pohrozí uprchlíky, tak si dovedu představit, že ti naprosto neschopní blázni z Bruselu mu ho dají a ještě to budou omlouvat tím, že je demokraticky zvolený a ubránil demokracii před pučem. To, že má a bude mít na rukou hektolitry krve, to s lidmi, jako je Merkelová nebo Mogheriniová, nijak nezacloumá. Nevím, zda jsou současní vládci Evropy tak cyničtí, bezzásadoví, nebo jen tak neschopní. Dovedu si představit, že ti šílenci budou schopní islamistickému Turecku dát bezvízový styk, načež oni vypustí uprchlíky, protože není problém dát miliony tureckých pasů lidem, kteří se v Turecku ani nenarodili. Kdo si troufne cokoli říci? A budeme samozřejmě ztraceni. Tady je naprosto šílená perspektiva, že na podzim, až Erdogan zkonsoliduje svou moc, budeme mít na jihu po zuby ozbrojené Turecko a na západ od našich hranic naprosto rozvrácenou a demoralizovanou západní Evropu.

To se moc dobře neposlouchá...

Znovu opakuji, že kolem roku 2009 měla západní Evropa pět až deset let na obranu, východní deset až dvacet. Jistě, nikdy není pozdě, ale čím později se něco stane, tím krvavěji a méně v rukavičkách.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…