„Lidé s dýchacími přístroji snižovat spotřebu energií nemohou,“ zlobí se na vládu Krása

28.03.2022 13:45 | Rozhovor

„Považuji nečinnost vlády, v reakci na obrovské zdražování energií, pohonných hmot a enormního růstu inflace, za velké selhání,“ říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. „Jsem denně bombardován dopisy rodin, které musí dovážet svoje děti se zdravotním postižením do různých stacionářů, speciálních škol, na rehabilitaci a podobně. Tito lidé musí jezdit auty. Jsou lidé, kteří jsou trvale odkázáni na dýchací přístroje a ti nemohou šetřit elektrickou energii, protože dýchat musí,“ odhaluje další dopady inflační krize Václav Krása, který stejně jako jeho kolegové z Trikolory nevěřícně kroutí hlavou nad cenzurou internetu i tím, jak politika začala ovlivňovat, který umělec sní nebo nesmí koncertovat.

„Lidé s dýchacími přístroji snižovat spotřebu energií nemohou,“ zlobí se na vládu Krása
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

Vláda schválila solidární příspěvek pro domácnosti, které ubytují běžence z Ukrajiny, a to až do celkové výše 12 tisíc na domácnost. Je to podle vás správné rozhodnutí?

Solidární příspěvek pro domácnosti, které ubytují běžence z Ukrajiny, je pro některé rodiny určitě motivující, ale nejsem si jist, že to je ta správná cesta, jak řešit utečeneckou krizi z Ukrajiny. Tito lidé budou u nás pravděpodobně delší dobu a obávám se, že delší pobyt Ukrajinců v rodinách může vést k různým krizovým situacím. Myslím si, že jsme měli jít spíše standardní cestou budování zvláštních mobilních zařízení, kde by lidé z Ukrajiny mohli bydlet, projít důkladnými lékařskými prohlídkami, mít kurzy češtiny a postupně se zapojovat do práce, do škol a snažit se co nejvíce se integrovat. Naše představy o uprchlických táborech jsou hodně zkresleny záběry z Blízkého východu, ale tam zpravidla byli lidé, kteří nemají základní hygienické návyky a podobně, což u Ukrajinců nehrozí. Víme, že zdravotní péče na Ukrajině je, ve srovnání s naším standardem, mnohem nižší. Obecně se ví, že na Ukrajině jsou v populaci vážné nakažlivé nemoci a pokud lidé z Ukrajiny přijdou přímo do rodin bez důkladné lékařské prohlídky, případně očkování, může dojít k tomu, že tyto rodiny mohou být některými nemocemi postiženy. Myslím, že před něčím podobným varoval i prezident České lékařské komory, pan MUDr. Milan Kubek.

Stovky tisíc běženců, kteří nachází útočiště v České republice, však určitě nepojmou pouze české domácnosti a zřejmě ani jiné dostupné ubytovací kapacity státu, krajů či obcí. Přijde na řadu podle vás budování „uprchlických táborů“.

Dnes už je jisté, že příliv lidí z Ukrajiny se nezastaví a současné ubytovací kapacity, tak jak mám informace, jsou již prakticky vyčerpány. Proto si myslím, že dojde k budování „uprchlických táborů“. Myslím si, že je lepší vybudovat slušný tábor, než nechat Ukrajince přespávat v tělocvičnách a podobně. Je potřeba neustále počítat s tím, že krize na Ukrajině bude dlouhodobější a i když dojde k tomu, že část běženců odejde dále do Evropy, tak velká většina jich pravděpodobně u nás zůstane po mnoho měsíců a bude čekat, zda se bude moci vrátit.

Humanitární pomoc uprchlíkům mimo jiné zatíží celý český sociální systém. Má podle vás dnes někdo ucelenou představu o tom, kolik peněz to bude Českou republiku stát? Umíte si představit nějaké zastropování této pomoci?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…