„Mají občanství, ale žijí v cizině. Netuší, co se u nás děje.“ Rána do korespondenční volby

14.01.2024 10:52 | Rozhovor

„Flastenci a konzervativci sice vzývají korunu jako boží dar, ale realita je taková, že jejím prostřednictvím dotujeme zahraniční vlastníky bank,“ říká k otázkám ohledně zavedení eura advokát a bývalý poslanec za sociální demokracii Ondřej Veselý. Řekl také, jak vidí budoucnost SocDem. Vrátil se i k tragédii, která se odehrála na Filosofické fakultě a dostal se i k ministru Jurečkovi. Nevynechal ani Ukrajinu a blížící se prezidentské volby v USA.

„Mají občanství, ale žijí v cizině. Netuší, co se u nás děje.“ Rána do korespondenční volby
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Pane doktore, zhruba před dvěma týdny jsme se rozloučili s loňským rokem. Jaký ten letošní pro ČR podle Vás bude?

Samozřejmě bych naší krásné zemi a všem Čechům a Moravanům přál, aby byl lepší, než ten minulý. Nicméně vládu budeme mít pořád stejnou a světová nestabilita dále pokračuje, takže se obávám, aby nezůstalo pouze u tohoto přání.

A jaký bude pro sociální demokracii? Co chce strana, která se před dvěma lety nedostala do Sněmovny, udělat, aby voliče přesvědčila, aby jim opět uvěřili?

Důležité budou už volby do Parlamentu EU letos na jaře. Vybrali jsme autentického lídra a současná vláda nám materiálu pro oponenturu poskytuje více než dost. Takže doufám, že se těchto dobrých karet dokáže současné vedení SocDem pořádně chopit.

Prezident ve svém novoročním projevu pro mnohé možná překvapivě otevřel téma zavedení eura. Co by to pro ČR znamenalo? A o jakém kurzu se případně bavit?

Popravdě jsem rád, že diskuzi o euru konečně někdo pořádně odšpuntoval. Nebudeme si nic nalhávat. Vysoká inflace je dána naší lokální měnou. Jsme otevřená ekonomika závislá na vývozu, takže pořád směňujeme tam a zpátky. A každá směna něco stojí. Takže nám všechno zdražuje a jediný, kdo na ní vydělává, jsou banky. A jejich zisky tečou do zahraničí. Flastenci a konzervativci sice vzývají korunu jako boží dar, ale realita je opravdu taková, že jejím prostřednictvím dotujeme zahraniční vlastníky bank. Zásadní samozřejmě je právě otázka kurzu. Pokud nastavíme levnou korunu, bude to fajn pro byznys a zoufalé pro lidi. A naopak. Jsem sociální demokrat. Proto jsem příznivcem kurzu, který bude výhodnější pro občany. V tuto chvíli by se tak jednalo o hodnotu ve výši max. 23,-Kč/1 euro.

Vláda podpořila zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Je to podle Vás dobrý krok?

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57768 lidí
Umím si představit zjednodušení voleb pro naše občany, kteří jsou v zahraničí na chvíli. Ale rozhodně nejsem příznivcem toho, aby o dění v naší zemi rozhodovali lidé, kteří sice historicky mají naše občanství, ale léta u nás nežijí a vůbec tak netuší, jaká je u nás situace a v jakých podmínkách zde lidé žijí.

V kuloárech se mluví o možném návratu Miroslava Kalouska do vrcholové politiky. Co by to pro českou politickou scénu znamenalo?

Vzhledem k tomu, že jeho návrat děsí hlavně partaje vládní koalice, zřejmě mi nezbyde, než mu poprvé v životě fandit. (úsměv)

Vraťme se ještě k tragédii, která se těsně před Vánocemi stala na Filosofické fakultě UK v Praze. Podobné šílenosti jsme dosud vídali jen ve zprávách z jiných zemí. Co se tak změnilo, jak si vysvětlit, že se něco takového stalo i u nás?

V prvé řadě musím vyslovit upřímnou soustrast všem pozůstalým. Jde skutečně o obrovskou tragédii. Byl bych pochopitelně rád, pokud by šlo o mimořádný exces, který se nebude opakovat. Nicméně na to spoléhat nemůžeme. O tom ostatně svědčí i počet zásahů proti lidem, kteří útok následně schvalovali, nebo se jím v různé míře inspirují. Situace se má tak, že sociální sítě jsou plné nenávisti a rychlých řešení. Bezpečnostní složky proto budou muset rozšířit sledování tohoto prostoru a nastavit systém prevence při výstupech z tohoto prověřování.

A co říci na to, co se odehrává kolem ministra Jurečky a večírku v den této tragédie? Byla by na místě jeho rezignace, nebo ne? A jak by se k tomu měl postavit premiér?

Už to, že večírek v pohodě probíhal i po útoku, by bylo ve slušné zemi na rezignaci. To, že lhal, by bylo na rezignaci i v zemi, která má otázku slušnosti v politice poněkud rozvolněnou. A to, že se nakonec nestane nic, svědčí o tom, v jaké politické kultuře žijeme. Tento trend nastavil předchozí premiér a současná vláda, která vznikla na kritice jeho počínání, v něm v klidu pokračuje dál.

V Německu tento týden probíhají obrovské protesty, především zemědělcům. Ti na protest například proti chystanému snížení dotací na zemědělskou naftu, ale i proti konci dalších úlev zablokovali silnice, dálnice… Máme něco podobného očekávat i u nás?

Podle mého nelze. Ne, že by u nás neprobíhaly protesty. Ale když odmyslíme setkání chcimírů, dezolátů a flastenců, je jejich masovost, proti tomu, co probíhá v Německu, zoufale malá. A to i včetně stávek učitelů a zdravotníků. Je to možná škoda, ale naši lidé prostě nejsou zvyklí a připravení hájit své zájmy touto cestou.

Podívejme se i na Ukrajinu. Jak tam se bude situace v tomto roce podle Vás vyvíjet?

Obávám se, že jsme se dostali do patové situace. Ve chvíli, kdy se zjevně snižuje podpora Ukrajině od jejích spojenců a nemá tak dostatek vojenských prostředků, nelze předpokládat, že se jí podaří osvobozovat okupovaná území. Budeme rádi, pokud bude schopna držet území stávající a podnikat diverzní akce. A Rusko, jako agresor, se také evidentně nehodlá stáhnout, byť už přišlo o obrovské množství vojáků a techniky. Takže pokud se nic zásadního nestane, čeká Ukrajinu vleklá a vyčerpávající válka.

A co říci k blížícím se prezidentským volbám v USA? Jaké má podle vás šance Donald Trump? A jak tyto volby ovlivní postoj USA právě k Ukrajině, k Rusku, ale třeba i k Číně?

Bojím se, že soupeř Donalda Trumpa je natolik slabý, že jeho šance jsou velké. Trump evidentně vzhlíží k autokratickým vůdcům a hledá u nich inspiraci a přátelské vztahy. Jeho zvolení, zvláště v této turbulentní době, bude pro demokratický svět velká rána a pro totalitní režimy typu Číny a Ruska velká vzpruha. Takže nezbývá než doufat, že to bude kdokoliv jiný, protože naděje umírá poslední.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další trouba...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegogo11 , 14.01.2024 11:24:31
který nenávidí chcimíry a vlastence. V tom případě se poďme přidat k nějaké válce, teď se začíná válčit v Jemenu, tak chciválkové si mohou obout kanady, nafasovat mašinkvér a vyrazit. Ať celý svět vidí, že nejsme žádní .....

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…