„Naprostý skandál. Jak je to možné?!“ Pirát Ferjenčík se zhrozil nad tím, co vláda předvádí se státní kasou

13.10.2020 16:19

ROZHOVOR Piráti jsou v opozici nejsilnější, ale rozhodně nejde jen o protest proti Andreji Babišovi. Tak to vidí pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, podle kterého premiérovo chování nepomáhá koaličním vyjednáváním v krajích. Nikdo nechce poslouchat nadávky. Rovněž považuje za skandální přípravu rozpočtu bez výpadků příjmů, který vláda způsobuje: „Jsem z toho dost zklamaný. Vláda postupuje dost nepředvídatelně. Na poslední chvíli snižuje peníze, které měly jít na výstavbu silnic a stát je nebude mít,“ řekl mimo jiné pro ParlamentníListy.cz.

„Naprostý skandál. Jak je to možné?!“ Pirát Ferjenčík se zhrozil nad tím, co vláda předvádí se státní kasou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Piráti v krajských volbách zaznamenali výrazný postup. Jak čtete výsledek posledních voleb?

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Pro nás, pro Piráty, je to velký úspěch. My jsme splnili svůj plán získat sto mandátů v krajských zastupitelstvech – získali jsme jich tedy 99 plus dalších pět se Starosty, takže jsme spokojení. A celostátně extrémně oslabila vládní koalice a posílila opozice.

Domníváte se tedy, že volby jsou ukázkou, že Piráti jsou jedním z hlavních vyzyvatelů hnutí ANO ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce?

My jsme ve volbách skončili celostátně druzí, takže jsme potvrdili, že jsme v opozici nejsilnější.

Čím to je, že opozice sílí? Je důvod založen především na odporu proti premiérovi Andreji Babišovi?

Nemyslím. Myslím, že volby byly jen zčásti o tom, co dělá Andrej Babiš, ale jiná věc jsou programové věci. Bylo vidět, že i hnutí SPD oslabilo a není vůbec ve vládě, takže lidé řešili i jiné věci než osobu Andreje Babiše. Například Piráti oslovovali lidi s programem dostupnosti zdravotnictví, stejně tak s programem vyšší ochrany životního prostředí.

Každopádně ale něco s Babišem souvisí, protože ANO má nyní problém v krajských vyjednáváních, která probíhají často bez něj. Kde vidíte příčinu?

Podívejte se, jakým způsobem se Andrej Babiš chová poslední tři roky vůči opozici, a logicky pak nikdo nemá chuť se s jeho zástupci bavit. Tvrdí, že se obchází vítěz voleb, já to tak úplně nevnímám. Když Piráti mají například 15 procent a Starostové dalších deset, dohromady mají často více než hnutí ANO. Navíc jsou si programově výrazně blíž než s hnutím ANO.

Jinak řečeno, výroky premiéra a jeho chování v podstatě ztěžují vytváření koalic v krajích?

Rozhodně si myslím, že to hnutí ANO v krajích nepomáhá. Když se premiér chová téměř až sprostě vůči jiným stranám a samozřejmě když vám někdo nadává, nemáte chuť s ním dělat koalici.

Ukázalo se jako funkční spojování stran i do voleb parlamentních, když to dobře zafungovalo na krajích?

Máme nějaký volební systém, který výrazně zvýhodňuje velké strany a výrazně znevýhodňuje malé strany. Navíc máme ve Sněmovně mnoho stran, některé jsou si programově velmi blízké, takže tyto dvě věci je potřeba ve strategii směrem k parlamentním volbám zohlednit.

Už jsme spolu několikrát probírali koronavirovou krizi. Jak si vláda vede teď?

Situace je nyní velmi špatná, bohužel už přibývá i mrtvých a podle nás je namístě situaci urychleně řešit. Co se týká dalších opatření, chtěli bychom, aby vláda zároveň zveřejňovala i podpůrná opatření a balíčky, jak těm firmám nebo lidem pomoci, protože jinak je to velmi nespravedlivé. Vypnout někomu podnikání a neposkytnout žádnou kompenzaci.

Tím máte na mysli například majitele restaurací, hospod a barů?

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí
Mám na mysli třeba provozovatele hudebních klubů, kterým stát prakticky zlikvidoval podnikání a zatím se nemá k tomu je nějakým způsobem podpořit.

Připravují Piráti v tomto smyslu nějaký návrh?

My především tlačíme vládu k tomu, aby nějaké kroky dělala, protože při opozičním návrhu je legislativní proces tak dlouhý, že je obtížné ho vůbec dostat na pořad jednání. Spíše se snažíme vládu dotlačit, aby podpůrné programy spustila sama.

Na Ministerstvu zdravotnictví vystřídal Adama Vojtěcha Roman Prymula. Je to z vašeho pohledu lepší?

Tak z našeho pohledu to vypadá, že se zlepšují nějaké věci typu zveřejňování informací, kde jsme dlouho tlačili, aby vláda poskytla data vědcům a dalším lidem, aby skutečně bylo možné modelovat situaci a dělat nezávislé predikce, jak se situace vyvíjí. Tady došlo k pozitivní změně. A druhá věc, kde došlo k pozitivní změně, že Prymula i premiér přislíbili jednání s opozicí, jak má stát postupovat. To jsou dvě změny k lepšímu, zbytek nechci příliš hodnotit, protože se nespecializuji na zdravotní problém koronaviru, já řeším ty ekonomické dopady.

I na ekonomické dopady se chci ptát. Už nyní je jasné, že rozpočet na příští rok by měl být ve schodku 320 miliard korun a navíc do něj není započítáno zrušení superhrubé mzdy. Ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že letošní schodek možná nebude celých 500, ale spíše 400 miliard korun. Nicméně v poslední době čelí kritice, že nedokáže vysvětlit, kde nahradit vypadávající příjmové části rozpočtu, jak jsou peníze rozplánovány a použity. Jak si v tomhle vláda vede?

Považuji za naprosto skandální, že vláda chystá daňovou změnu, která povede k výpadku příjmů rozpočtu asi 70 miliard korun a vůbec je do plánovaného schodku rozpočtu nezahrnuje. To je naprostý skandál a nechápu, jak je to možné. Dosud to vždy součástí rozpočtu bylo a nyní předstírají, že 70 miliard jsou malé peníze, a to rozhodně nejsou.

Co se týká dalších částí rozpočtové politiky, podle mě vláda postupuje dost nepředvídatelně. Na poslední chvíli třeba mění sazby daně z pohonných hmot, kde snižuje daně, a tím peníze, které měly putovat na výstavbu silnic, a stát je nebude mít. Jsem z toho dost zklamaný.

Kdyby to bylo na vás, jakou první věc v ekonomice byste udělal?

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Za prvé, přestal bych dělat strašné množství chaotických změn. Vláda ve chvíli, kdy není pod nějakým tlakem dělat strukturální reformy a měla by spíše řešit akutní pomoc firmám, tak místo toho každý týden představuje novou daňovou reformu, ať už zrušení superhrubé mzdy, daně z nabytí nemovitosti, a další kroky, u nichž není pod tlakem je činit. Zvyšuje tak schodek státního rozpočtu, a přitom neřeší pomoc firmám. Na jednu stranu vypadávají desítky miliard příjmu státního rozpočtu a na druhou stranu hudebním klubům vůbec nikdo nepomohl.

Kultura je odvětví, kterého se koronavirus opravdu silně dotýká. Jak to ale udělat, když není shromažďování možné? Podle vás je tedy řešením finanční pomoc?

Ano. Navíc úplně chybějí podpůrné programy pro firmy a instituce, kterým stát nezakázal činnost, ale zdražil jejich provoz. Typicky například malá pekařství, která mají více nákladů s dezinfekčními pravidly, ubyli jim zákazníci a zdražil se provoz, ale nemusela propouštět. Tady mi chybí podpora, i celý kulturní segment potřebuje plošnou podporu.

Roman Šmucler a Jan Pirk jako dva lékaři vyjádřili veřejně názor, že dosavadní opatření ničí ekonomiku. Na to ministr Prymula reagoval s tím, že oni nejsou odborníci – epidemiologové, a tudíž by se k tomu neměli vyjadřovat. Je diskuse kolem koronaviru na nejvyšších místech dost široká? Nebo má fungovat jen v úzkém okruhu odborníků? A jsou a měly by být brány na zřetel odlišné názory lékařů, i když z jiného oboru?

Základní věc je vyhnout se přetížení nemocnic. A bohužel, dokud křivka poroste, bude přetížení nemocnic hrozit, a tomu se chceme vyhnout za každou cenu. Jakmile se přestanou dělat běžné operace, přestane se dělat prevence, najednou bude více pacientů než lůžek a lidé budou zbytečně umírat. Současně se chceme vyhnout úplnému vypnutí ekonomiky, což si nemůžeme dovolit, v těchto mantinelech se musíme pohybovat a najít nejvhodnější střední cestu. Stát může nejvíce pomoci, když se zefektivní trasování a zrychlí doba mezi testem a výsledkem.

Souhlasím, že třeba na úrovni vlády není možné zohlednit jen epidemiologické hledisko, a je třeba zohlednit ekonomiku a nějaký sociální život lidí. Ale stejně tak zaznívají výroky od těch, kteří se tváří jako odborníci, což také není dobré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…