Nebuďme naivní, varuje Majerová. Na unijní solidaritu se spolehnout nemůžeme

25.07.2022 17:20 | Rozhovor

Podle předsedkyně Trikolory Zuzany Majerové je utopií spoléhat se na evropskou solidaritu v případě energetické krize, která může eskalovat v souvislosti s dodávkami ruského plynu. „Pohádce, že kupříkladu Německo nám bude ze solidárních důvodů posílat plyn, kterého bude mít pro vlastní občany a podniky samo málo, může věřit pouze naprostý politický naiva,“ říká Majerová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, ve kterém se také razantně vyjádřila proti snahám o zrušení práva veta. „Pokud ale je zájmem občanů České republiky, abychom si o našich věcech nerozhodovali sami a abychom přišli i o ty poslední zbytky samostatnosti a suverenity, které nám ještě zbyly, pak je zrušení práva veta tou nejlepší cestou a Fialova vláda tím nejlepším prostředníkem,“ říká předsedkyně Trikolory.

 Nebuďme naivní, varuje Majerová. Na unijní solidaritu se spolehnout nemůžeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Majerová

Evropská komise oznámila, že má plán, jen přečkat zimu i bez ruského plynu. Podmínkou je, aby členské země EU snížily jeho spotřebu minimálně o 15 procent. Jedině pak se budou moci spolehnout na evropskou solidaritu. Jak hodnotíte tuto snahu Bruselu?
 
Je to utopie. Jak funguje, respektive spíše nefunguje eurounijní solidarita, když jde opravdu do tuhého, jsme doslova v přímém přenosu mohli sledovat během koronavirového šílenství. Členské země jely podle hesla „košile bližší než kabát“. Pokud necháme věci dojít tak daleko, že propukne opravdová energetická krize, nebude to jinak. 
 
 
Španělsko záhy oznámilo, že tento energetický plán nepodpoří, a Maďarsko vyslalo svého ministra přímo do Moskvy, aby jednal.
 
Vůbec mě to nepřekvapuje. Naopak jen to potvrzuje moje slova. Pohádce, že kupříkladu Německo nám bude ze solidárních důvodů posílat plyn, kterého bude mít pro vlastní občany a podniky samo málo, může věřit pouze naprostý politický naiva.
 
V minulém týdnu se v Bruselu hodně mluvilo o snaze některých členských zemí zrušit v rámci EU právo veta malých členských zemí. Co by to pro naši zemi podle vás znamenalo? A není právě nutnost vyjednat jednomyslnou shodu mezi sedmadvacítku důvodem liknavosti EU v důležitých rozhodováních?
 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Ne, to opravdu žádná nutnost není. Skutečná demokracie není sprint, ale běh na dlouhou trať. A každé vyjednávání chvíli trvá. Pokud ale je zájmem občanů České republiky, abychom si o našich věcech nerozhodovali sami a abychom přišli i o ty poslední zbytky samostatnosti a suverenity, které nám ještě zbyly, pak je zrušení práva veta tou nejlepší cestou a Fialova vláda tím nejlepším prostředníkem. Trikolora to vidí úplně obráceně. V našem programu to máme zformulováno takto: „Podpoříme všechny iniciativy, jež povedou k posílení naší suverenity, respektive k rozvolnění našich vztahů s EU včetně vystoupení z EU. Nepřipustíme předávání dalších pravomocí EU.“
 
Ke zrušení práva veta vyzval také Evropský parlament a pro tuto usnesení hlasovali i někteří čeští europoslanci. Co si o tom myslíte?
 
Žádné jiné slovo než vlastizrada, mě v této souvislosti nenapadá.
 
K úsporám ve spotřebě energií vyzval tento týden občany a firmy také český premiér Petr Fiala. Opravdu je podle vás cestou z krize to, že si všichni během topné sezóny snížíme teplotu doma a v kancelářích o několik stupňů?
 
Premiér Petr Fiala vyhlásil, že jsme ve válce, a proto jeho vláda dělá všechno možné i nemožné, aby nás do ní zatáhla. I tyhle výzvy do vládního válečného scénáře zapadají. Děsím se toho, co ještě může při praktikování podobné politiky následovat. Potraviny na lístky?
 
České republice se podařilo dojednat kapacitu v nizozemských terminálech na zkapalněný zemní plyn v objemu, který pokryje přibližně třetinu celkové spotřeby, a sníží tak naši závislost na ruském plynu. Je to podle vás něco, za co byste kabinet pochválila?
 
Vláda se vychloubá, jaké dodávky plynu údajně dojednala, ale jedno – to naprosto zásadní a nejdůležitější – už neříká. Za kolik to bude. Takže opravdu není za co ji chválit.
 
 
Přestože řada analytiků i politiků očekávala, že Rusko po plánované odstávce neobnoví dodávku plynu přes NordStream 1, opak se stal pravdou. Co tím podle vás Moskva sleduje?
 
Stojí tady proti sobě skutky a slova. Jaké jsou skutky? Rusko si dlouhodobě plní svoje obchodní závazky. V případě České republiky je dlouhá desetiletí spolehlivým dodavatelem plynu, ropy i jaderného paliva. Válka neválka. A jaká jsou slova? Mnozí čeští politici se už léta předhánějí ve výrocích, jak je naše závislost na ruských zdrojích nebezpečná. Žádná válka na Ukrajině ještě nebyla, ale už jsme Rusko vyřadili z tendru na dostavbu jaderné elektrárny. Prý z bezpečnostních důvodů. Jediný výsledek je, že nás to bude opět stát mnohem víc peněz. Ale nasypeme je do správných kapes.
 
Přestože po znovuobnovení dodávek ruského plynu jeho cena rychle poklesla, pořád je plyn násobně dražší, než tomu bylo před vypuknutím současné krize. Kromě domácností na to doplácí také průmysl a řada významných českých zaměstnavatelů. Nehrozí podle vás, že firmy ztratí konkurenceschopnost a budou ve velkém propouštět?  
 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9632 lidí
Ano, to se klidně může stát. Neřešíme totiž příčinu, ale pouze mírníme následky, a ještě k tomu nedostatečně. Opakuju to pořád dokola. Příčinou je směs nejrůznějších rozhodnutí politiků. Od smrtící zelené politiky až po neustálé přilévání oleje do ohně ukrajinské války. Dokud neodstraníme skutečné příčiny, budou firmy i lidé v nebezpečí.
 
Tlak na zvyšování daní mezi politiky vládních stran sílí. Po předsedovi lidovců Marianu Jurečkovi se v těchto dnech přidal také ekonomický expert TOP 09, europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, který nevěří, že snižování schodků státního rozpočtu, ke kterému jeho strana vyzvala, bude možné bez změn na straně daní. Co vy na to?
 
A jsme zase u těch slov a skutků. Je to pravý opak toho, co politici z koalic SPOLU a PirSTAN před volbami slibovali. Namísto inteligentního škrtání zbytných výdajů se Fialova vláda rozhlíží, za co by mohla utratit ještě více peněz. V důsledku chybných politických rozhodnutí sice udeřila bída, ale desítky a stovky miliard se chystáme utratit za zbraně, které země naší velikosti a významu ani nepotřebuje. Kde na to vzít? Zdroje přece jsou. Kapsy daňových poplatníků. Trikolora jde opačným směrem. Cestou snižování daní. Oživení totiž může nastat pouze, pokud lidem v kapsách necháme více peněz.  
 
Zeptám se ještě na jednu věc. Podle advokátky Lucie Hrdé, která se specializuje na domácí a sexualizované násilí, je třeba v trestním zákoníku změnit definici znásilnění, za které by měl být nově označován také sex bez výslovného souhlasu. Je to cesta správným směrem?
 
Pokrokářský svět evidentně směřuje do praxe, že před každým pohlavním stykem budeme muset vyplnit formulář, s jakými praktikami počítáme a se kterými už ne, a podpisem stvrdit, že s aktem jako takovým souhlasíme. V opačném případě se vystavíme riziku možného trestního stíhání. Dalším krokem už může být pouze to, že povolení k sexu bude vydávat nějaký úřad. Příslušné razítko se pak zcela jistě stane předmětem korupce. Přesně k takovému huxleyovskému krásnému novému světu naše západní civilizace směřuje. Děkuju, nechci!
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…