„Ozbrojený muslim“ Kušnarenko: Okamuro, moji předci bojovali za tvou svobodu. Muslimská strana? Ano. Konvičku na Staromáku bych zlikvidoval

11.04.2019 11:39

ROZHOVOR Svět čelí hrozbám bělošských nacionalistů a teroru džihádistů. To si myslí advokát a bývalý předseda pražské muslimské obce Leonid Kušnarenko, který do povědomí občanů vstoupil kontroverzním videem, na kterém v reakci na teror na Novém Zélandu vyzval své souvěrce, aby se ozbrojili. Kušnarenko uvádí povyk okolo videa na pravou míru. Média z něj prý udělala fackovacího panáka, teroristu a agenta ruských tajných služeb. Kušnarenko rovněž odmítá současnou paniku ohledně střelných zbraní se slovy: „Pokud bychom přijali tvrzení, že zbraně jsou zodpovědné za páchání trestné činnosti, pak stejnou logikou lze vyvodit, že automobily mohou za nehody, tužky za pravopisné chyby a lžíce za obezitu.“

„Ozbrojený muslim“ Kušnarenko: Okamuro, moji předci bojovali za tvou svobodu. Muslimská strana? Ano. Konvičku na Staromáku bych zlikvidoval
Foto: Archiv Leonida Kušnarenka
Popisek: Bývalý předseda pražské muslimské obce Leonid Kušnarenko

Pojďme k onomu videu, na kterém jste vyzval členy muslimské obce, aby se ozbrojili, že jim s procesem získání zbrojního průkazu pomůžete. Jak video s odstupem času hodnotíte? Byla to chyba?

Svět se změnil a v současné době čelí hrozbě útoku dvou skupin, a to bělošských nacionalistů, např. Breivik, vrah z NZ, a teroru tzv. džihádistů. Proto to chyba nebyla, spíše se jevila katalyzátorem zveřejnění islamofobních názorů určité skupiny obyvatel ČR. Post factum vím, že zbrojní průkaz ve světle laviny negativních názorů musí mít kolonku „víra“. O žádných partnerských vztazích a zásadách budování multikulturní společnosti, jak je nastaveno v EU, nemůžeme v současné době bez součinnosti všech stran uvažovat. Vidím v tom omezení řádně zaručených ústavních práv ČR muslimů.
V první řadě jsem prostřednictvím zveřejnění videa informoval zájemce o pomoci se získáním zbrojního průkazu, nebyl to žádný povolávací rozkaz. Takové rozkazy znějí jinak... Např.: Všichni bojeschopní muži, ozbrojte se. Ale moje předmětná nabídka byla krátká a dávala prostor k domyšlení určité islamofobní části obyvatelstva ČR a padla na médii již připravenou úrodnou půdu a senzace je na světě. Konstatuji tedy, že obsah předmětného videozáznamu není v rozporu s platnou právní úpravou, ale bohužel jsem ho zveřejnil, jak já vidím s odstupem času, v „nešťastné“ době v ČR a „nešťastným“ způsobem a bez dodatečného vysvětlení.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí


Vrátíme se k mému videu. Poté, co jsem měl možnost prohlédnout předmětné video pořízené extremisty na Novém Zélandu z místa činu, nabyl jsem dojem, že se jedná o vzrůstající bezpečnostní riziko pro celý svět. Video bylo promítáno veřejně online v rámci nejpopulárnější sociální sítě ve světě, FB, terorista k tomu sepsal manifest, dokument obsahující 70 stran, kde šíří své chorobné názory. Evidentně podle mě tímto nabádá další své stoupence a některé sympatizanty protivníků přistěhovalců k podobným krvavým činům. Na okraj lze uvést, že stejný názor má i americký bezpečnostní expert, viz zdroj níže: „Argumenty a motivace uvedené v (střelcově) dokumentu je třeba brát vážně, a ne pouze odmítnout jako blouznění fanatika. To je jediný způsob, jak se vyrovnat s vážností toho, co se stalo, a jak čelit hrozbě, která s námi bude další desetiletí,“ míní Hamid.
Zdroj ZDE:

Po mediální prezentaci vašeho videa následovala doslova lavina různých informací o vaší osobě, včetně toho, že vás prý měla v souvislosti s výhrůžkami chránit česká policie. Informovala o vaší osobě česká média férově, nebo došlo k pokroucení některých skutečností?

Je pravdou, že po mediální prezentaci obsahu mého videozáznamu uveřejnila masmédia různé informace, které však byly spíše charakteru „politologických úvah“. Nikdy jsem nevyzýval muslimy se ozbrojit proti národu ČR, nikdy jsem nenabízel takovým svérázným způsobem své advokátní služby. Dovysvětlil jsem svůj původně kontroverzní projev v rámci desítek rozhovorů s médii ČR.



Musím však být objektivní v tom, že část médií uvedla pravdivé skutečnosti ve věci, ale bohužel další část médií svými úvahami se snažila z mé osoby „vykouzlit“ osobu profesního advokáta (na co potřebujete advokáta při pořízení ZP?!), jehož osobnost je „kvalifikovaným teroristou“ nebo agentem ruských zpravodajských služeb; a udělali ze mě fackovacího islámského panáka, dle správné úvahy redaktora Nového.


Co se týče názoru, že jsem byl chráněn (kvůli mé osobě zaslaným výhrůžkám) Policií ČR, tak tato uváděná skutečnost nemá jakékoliv opodstatnění.
Šlo o fotografie a následné video jako upřímné poděkování PČR, že hlídala bezpečnost pátečních muslimských modliteb v Praze, to vyloženě z inciativy bezpečnostních složek ČR. Hovořil jsem o tom s velitelem příslušníků Policie ČR, kdy sdělil, že situace byla vyhodnocena a z jejich rozhodnutí sami přijeli a poskytli naší mešitě ochranu.


Já, i když čelím velkému počtu výhrůžek od zbití až po zabití mé osoby, jsem policejní ochranu nepožadoval. Dej, Bože, mi sílu – zvládnu to sám. Ale jak vidím, stačí pro veřejnost jednoduchá fotografie s příslušníky PČR a hned víte, jak určitá skupina obyvatel ČR domýšlí v případě aktivit bezpečnostních složek.

Myslíte, že kdyby podobnou výzvu učinil příslušník většinové české komunity, že by mu bylo měřeno stejným metrem?

Na tuto otázku mně nezbývá než vám odpovědět otázkou. Proč bývalý ministr vnitra ČR Chovanec usiloval o doplnění Ústavy ČR ve vztahu k možnosti občanů se legálně ozbrojit? Myslíte, že v jeho případě šlo jenom o sebestřednost jeho osoby?

Jak se stavíte k české zbraňové legislativě a ke snahám Evropské unie o zpřísnění podmínek pro uchazeče a držitele zbraní? Měli by lidé mít možnost se bránit legálně drženou zbraní? Líbí se vám neúspěšný návrh Milana Chovance o zakotvení práva na držení zbraně do Ústavy?

Dle mého lidského, ale i profesního názoru je platná zbraňová legislativa v České republice na velmi dobré úrovni. Je však otázkou, zda by Policie ČR neměla mít více oprávnění z hlediska svého kontrolního systému, to ve vztahu ke kontrolám uložení zbraní, a to hlavně u hromadných zbrojních průkazů.

V současné době nejžhavější a nejdiskutovanější téma je „střelná zbraň“. Většina lidí ví, co je to střená zbraň, ale pouze v teoretické rovině bez žádné praxe. Z tohoto důvodu toto téma obrůstá různými mýty. Jak je známo, neznalost zapříčiní strach. Strach ze zneužití legálně držené zbraně, což se též výjimečně stává; a ihned tyto výjimky jsou zviditelňovány sdělovacími prostředky. Bohužel se zapomíná na početnou skupinu střelců, kteří vlastní legálně střelnou zbraň, cca 300 000 oprávněných držitelů mezi nimi jsou jak občané ČR, tak i trvale uznaní cizinci různých vyznání včetně islámu, a kteří plní řádně své povinnosti a legálně drženou střelnou zbraní žádnou trestnou činnost nepáchají.

Ve světle toho, že bezpečnostní situace v Evropě se zhoršuje, plně se ztotožňuji s názorem tehdejšího resortu MVČR a ministra vnitra ČR Milana Chovance, který uvedl, viz echo24:
„Návrh ústavního zákona nemá za cíl zakotvit držení zbraní a střeliva jako základní právo po vzoru například druhého dodatku ústavy Spojených států amerických,“ upozornilo vnitro.
MVČR v inkriminované době chtělo umožnit lidem bránit se proti teroristům, například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně. Samo ministerstvo, oproti názorům současných bezpečnostních expertů uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.
Současný prezident Miloš Zeman dle vlastních slov změnil názor na ozbrojování a doporučuje občanům, aby se obávali teroristických útoků a pořídili si zbraň, toto prohlášení učinil v době, kdy žádní teroristé na státní hranici ČR nebyli.

I bez toho, že by příslušný návrh prošel legislativním řízením, k loňskému 1. prosinci bylo podle Ministerstva vnitra v Česku 300 115 držitelů zbrojních průkazů. Nárůst počtu držitelů zbrojních průkazů podle statistiky, pokud mám správné informace, snížil počet násilné trestné činnosti v ČR.
A stav v EU: Jestliže v České republice připadá na 100 000 obyvatel 7 670 zbraní, pak největší saturaci soukromých zbraní v Evropě má Finsko s 39 000 zbraněmi, Norsko s 36 000, Německo s 30 000 a Švédsko s 24 000 zbraněmi. Lze snad finskou, norskou, německou nebo švédskou společnost označit za násilnickou?

Ve Švýcarsku je navíc každý muž, který prošel vojenskou službou a byl zařazen do záloh, oprávněn mít doma služební zbraň. Statistika vražd ve Švýcarsku v letech 1998–2000 byla 0,99 vraždy na 100 000 obyvatel za rok. Statistika vražd v Anglii v té samé době byla 1,4 vraždy na 100 000 obyvatel za rok. Přestože je zde nutné povolení i k držení vzduchovky s úsťovou energií vyšší než 1 J a držení palných zbraní vyloučeno do té míry, že dokonce národní olympijský tým musí trénovat mimo území vlastního státu.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí


Po delší době různých diskuzí představila Evropská komise konkrétní plán „zajištění bezpečnosti“. Nejedná se však ani o jasná opatření na obranu hranic nebo konkrétní akci proti teroristům, integraci imigrantů, boj proti nelegálním zbraním či posílení zpravodajských služeb. Komise totiž navrhla bezprecedentní omezení prodeje a držení zbraní v EU, tedy omezení svobod a práv svých zákona dbalých vlastních občanů.

Pokud bychom přijali tvrzení, že zbraně jsou zodpovědné za páchání trestné činnosti, pak stejnou logikou lze vyvodit, že automobily mohou za nehody, tužky za pravopisné chyby a lžíce za obezitu.

Jen pomyslnou třešničkou na dortu je pak oficiální motto tohoto návrhu „Zbraně patří jen do rukou vojáků a policie“. Jeho autorem je totiž Říšský vůdce SS Heinrich Himmler.

Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Proč myslíte, že jste byl zbaven funkce předsedy pražské muslimské obce a vyloučen z Ústředí muslimských obcí? Stála za distancováním se od vaší osoby především snaha muslimské komunity o očistu veřejného obrazu?

Já osobně samozřejmě jsem vzal na vědomí rozhodnutí Ústředí muslimských obcí jako chlap i jako boxer. Jejich distancování se od mé osoby je výsledkem toho, že já jsem člověk přímý, věci nazývám „bez obalu“ a nesouhlasím se „šedivým myším viděním“. V minulosti jsem několikrát vyjádřil svůj názor, že muslimské obce by se neměly uzavírat před realitou života a svým „šedivým“ jednáním navozovat nečitelnost a neprůhlednost své činnosti. Ta totiž zavádí názory společnosti na muslimy na cestu nenávisti, paušalizování a nemožnosti poznání vnitřního světa muslimů.


Několik funkcionářů muslimské organizace v ČR jednostranně, neveřejně a komorně, a to bez účastí voličů, kteří mě zvolili, rozhodlo rozhodnutím, které vyhovuje islamofobní části obyvatelstva ČR v době, kdy panují tyto nálady. O tomto rozhodnutí jsem se dozvěděl z prohlášení na FB… Není to pravda, jak uvádí předseda ÚMO, že on se nesetkal v ČR s jediným hlasem ve prospěch mojí osoby.
Opak je však pravdou, mám velkou podporu mezi muslimy a nemuslimy, kriticky a zdravě myslícími jedinci (jak v ČR, tak mimo ČR).
Ale je to již na další kolo našich interních procesů změn v komunitě ČR, kterou budeme muset vyřešit sami a o výsledku těchto procesů budete informováni.

Je česká muslimská komunita soudržná, nebo jde o projev nějakého vnitřního boje?

Domnívám se, že muslimská komunita v současné době prochází názorovým dilematem, moje video bylo pouze katalyzátorem, zda je lepší být nadále tou „šedivou myší“, o které se nemluví a má relativně klid, nebo se skutečně lidem otevřít tak, aby mohli, byť třeba jen ze své zvědavosti, kdykoliv přijít popovídat si o normálních životních situacích a třeba se zeptat: Jak by to bylo podle islámu?
Výsledek voleb, který byl lživě napadán, je určitě pro aktivní minoritní část muslimů platný; o tom rozhodlo současné předsednictví ÚMO.

Vztah k Praze jste prý získal od svého dědy, který pomáhal osvobozovat Prahu od nacistů. Je pro vás Česko domovem? Považujete se za českého vlastence?

Odpověď na tuto otázku je jednoznačná. Česko je mým domovem, ale nesmím zapomínat na úctu k takzvané „rodné hroudě“, kterou jsou postsovětské státy.
Boj proti zlu a nespravedlivosti mám v krví. Moji dědové za II. světové války úspěšně a prokazatelně likvidovali bílé rasisty v Evropě. Co dělali dědové Okamury, Soukupa a jiných osob, nevím. Moji prolévali krev na území Československa, aby těmto lidem podobní mohli tady žít a psát to, co píší...

Níže můžete shlédnout video s kontroverzní výzvou Leonida Kušnarenka:



Jak vnímáte současnou bezpečnostní situaci ve světě a v Evropě? Ptám se samozřejmě v souvislosti s útokem v Christchurchi, ale také proto, že v Evropě se takřka s železnou pravidelností objevují útoky proti domácímu obyvatelstvu.

Myslím si, že současná bezpečnostní situace v Evropě je stabilizovaná. Z hlediska mé profese advokáta se však domnívám, že např. soudní řízení, kde předmětem je terorismus, ať už kohokoliv, by měla být časově kratší a neměli bychom se „stydět“ ukázat příslušná rozhodnutí v plné „nahotě“. Vždyť zde je ve hře úroveň „právního vědomí“ lidí.

Myslíte, že se časem útoky budou objevovat i v České republice? Zatím je naším jediným teroristou důchodce Jaromír Balda, který chtěl vykolejit vlak a celou věc „hodit“ na muslimy. Tento týden se odehrál bombový útok na radnici v Rýmařově, motiv pachatele zatím neznáme…


Lze předpokládat, že vzhledem k současným islamofobním náladám, je to jenom otázkou času… Dovolím si ocitovat muslimského předáka v Praze, Milana Vorla: „Setkávají se muslimové v Česku s nenávistí? S nenávistí v Čechách se bohužel setkáváme poměrně často. Jak se ta nenávist projevuje? Může jít například až o fyzické útoky. Spíše se ale jedná o špatné chování, škaredé pohledy, nenávistné narážky a tak podobně, kterým jsou muslimové v Česku vystavováni, zvláště pak zahalené ženy a muslimové tmavší pleti.“

Vzpomínám si ještě na jeden případ. V roce 2016 známý český kritik islámu Martin Konvička zinscenoval na Staroměstském náměstí plném lidí islámskou okupaci Prahy, a to za použití maket zbraní. Lidé tehdy zděšeně utíkali z náměstí a známý židovský restauratér Aaron Günsberger řekl, že kdyby se to stalo před jeho podnikem, konvičkovce by zastřelil. Jak Konvičkovu akci hodnotíte, pomohla něčemu? A jak byste reagoval vy?

V této věci je důležité si odpovědět na otázku, koho tato akce napadla, jak a s kým ji organizoval a za jakým účelem. Jsem přesvědčen o tom, že český kritik islámu, p. Martin Konvička, toho o islámu moc neví. Jeho akce byla úsměvná s cirkusovou realizací.

Anketa

Dokdy bude trvat Evropská unie?

hlasovalo: 8824 lidí


Ale z druhé strany, vzhledem ke svým životním zkušenostem a tomu, jak reaguje moje tělo a psychika ve vypjatých situacích, byl bych aktivní a v případě, že bych já vyhodnotil, že se jedná o tzv. teroristy nebo bílé extremisty, kteří útočí na bezbranné lidi, byli by mnou likvidováni – dej mně Bůh sílu. Více slov by bylo k této věci nadbytečných.

Je česká skepse vůči muslimům oprávněná, nebo zbytečně nafouknutá? A jak tření ve společnosti zmírnit?

Je zbytečně nafouknutá a tím dochází k velkým komplikacím života muslimů v ČR. A jak říká české přísloví, omlouvám se, že „kecy nemají cenu“, ale konkrétní hodnotitelný výstup je v konkrétních společných akcích, společných jednáních a třeba pomoci při organizaci Mezinárodního dne dětí.

Chtěl jste, aby vznikla politická strana hájící zájmy muslimů. Platí to stále? A měla by vůbec v českém prostředí šanci?

Nejde o to, co bych chtěl. Jsem však vnitřně přesvědčen, že určitá forma politického uskupení by byla prospěšná věci. Když nic jiného, ztratí se anonymita, neprůhlednost a názory budou moci být přednášeny třeba v Parlamentu ČR. Ohledně popírání práv muslimů v ČR, nic jiného nám nezbývá než plnohodnotným způsobem trvat na využití všech právních institutů v ČR a EU na realizaci práv obsažených v čl. 15 a čl. 16 Listiny základních práv a svobod. Prostě budeme budovat multikulturní společnost v ČR společně…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…