„Pavel? Odvezli dokumenty Rusům, na to se zapomíná.“ Aktivista Šinágl bez milosti

21.02.2023 12:00 | Rozhovor

Bohužel na Čechy zákony neplatí, jen "cukr a bič", potom "fungují". To už říkal císař František Josef. Dvacet let se politici hádali, zda jezdit vlevo či vpravo, přišel Hitler a do rána se jezdilo vpravo, mám-li to vyjádřit ve zkratce a pro ilustraci. I tak hovořil pro ParlamentníListy.cz angažovaný občan a nezávislý publicista, který provozuje internetové stránky www.sinagl.cz, Jan Šinágl.

„Pavel? Odvezli dokumenty Rusům, na to se zapomíná.“ Aktivista Šinágl bez milosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Inflace v Česku je nyní asi největší v celé Evropské unii. Kdo za to může?

Iracionální politika Vlády České republiky, která je v rozporu s elementárním zdravým a selským rozumem.

Drahota pořád roste, lidé se začínají bouřit. Kam to povede?

K masovým protestům obyvatelstva, bude-li dosáhnuto neúnosné míry s rizikem, že mocenské struktury v pozadí opět využijí situace ve svůj prospěch.

Souhlasíte s označením organizátorů a účastníků demonstrací proti drahotě například Česká republika na 1. místě za dezoláty, přisluhovače Kremlu a populisty?

Pro organizátory a některé řečníky to platí, vyloučíme-li jejich naivitu, ale jistě jen pro menšinu demonstrujících. Patříme v Evropské unii k zemím s nejnižší mediální vzdělaností. Osloví se pudy a emoce, které usnadňují manipulaci s veřejností. Většina lidí přijde kvůli osobní nespokojenosti se stavem země a ze zvědavosti. Rozhodně nejde ve většině o přisluhovače a populisty.

V jednom z článků jste na svých webových stránkách napsal, že "Pavlova podpora mainstreamem připomíná totalitu". Jak jste to myslel?

Mediální jednostrannost v podporování pouze jednoho kandidáta vedla k tomu, že i někteří voliči generála Petra Pavla se na protest přiklonili k volbě Andreje Babiše. Jistě jim to připomnělo i totalitní způsoby.

Jak vnímáte fakt, že ze dvou komunistů vyhrál ten, alespoň pohledem médií a vládní koalice, dejme tomu hodnější a důvěryhodnější?

Lidé volili "menší zlo". Manipulace s voliči, osloví-li se nízké pudy, emoce a nenávist, je snadná, zvláště v zemi, která v EU patří k nejméně mediálně vzdělaným. Jsme stále postkomunistickou společností se všemi dopady na veřejný život, tedy i na politiku.

Vy jste vždy byl na straně Andreje Babiše. Proč?

Upřednostňoval jsem osobní zkušenosti, které byly často v rozporu s informacemi šířenými mainstreamem. Mám neměnné zásady. Nikdy nemám problém změnit názor na kohokoli, pokud získám přesvědčivé důkazy vyvracející moji dosavadní zkušenost. Původně jsem chtěl volit Libora Michálka, poté Karla Diviše. Neodsouzení okupace z roku 1968 generálem Petrem Pavlem a neomluvení se za své mravní selhání, je znepokojující.

Připomínám, že kontrarozvědka, kde byl Petr Pavel školen, byla tehdy pod přímou kontrolou GRU, a že šéf StB generál Aloiz Lorenc, odevzdal na jaře 1990 část neskartovaných tajných dokumentů na velvyslanectví Ruska v Praze. Jako jediný šéf tajných služeb z východního bloku zůstal ve funkci půl roku. Pořad k tomuto tématu je v archivu ČRo nedostupný z důvodů "ochrany autorských práv". Charakter člověka je neměnný, mohou být výjimky. V tomto smyslu věřím, že nový prezident v nadcházející těžké době obstojí. Doba vyžaduje silného, nezpochybnitelného prezidenta, přesvědčivého v myšlení, chování a skutcích.  

Vyjadřujete uspokojení nad první obžalobou vedoucího představitele bývalého režimu kvůli usmrcením a zraněním na státní hranici. Jmenovitě Vratislava Vajnara, federálního ministra vnitra v letech 1983 až 1988. Není to fraška soudit dvaadevadesátiletého starce?

Zkuste to říci ve Spolkové republice Německo. Tam odsuzují nacistické zločince bez ohledu na jejich věk a zdravotní stav. Nechají je dožít doma, nedovoluje-li jejich zdravotní stav nástup do výkonu trestu. Důležité je pojmenovat a odsoudit zlo. Lubomíra Štrougala ochránily před soudem účelové znalecké posudky a smrt. Netrpěl demencí, scházel se pravidelně se "starou gardou" i v devadesáti letech. "Pálilo" mu to jako zamlada.  Měl dobrý kořínek. Chodil na fotbal, hokej i tenis. Na chalupě "mastil karty" s traktoristy…

Žil jste dvacet let ve Švýcarsku. Dosáhne Česká republika někdy tamní životní úrovně?

Nedosáhne, nemůže. Co se po generace likvidovalo, nelze rychle obnovit, zvláště u malých zemí, které si nemusí vždy dokázat obnovit elitu, jako velké země. Švýcarsko má mnohaletou tradici žité demokracie. Dobře ví, že úspěšné bude jen tehdy, obsadí-li odpovědná místa v zemi skutečná elita, nejlepší z nejlepších. My jsme si ji sami zničili, včetně šlechty a vyhnání českých Němců, z jejichž řad pocházelo deset nositelů Nobelovy ceny. Z hospodářsky a kulturně vyspělých Sudet, jednou z páteří československého průmyslu, je dnes nejzaostalejší část České republiky. Dodnes jsme se z násilného vyhnání českých Němců hospodářsky a kulturně nevzpamatovali. Žádné miliardy nemohou nahradit domorodé obyvatelstvo, které v zemi žilo po staletí.

Čech má v povaze podvádět a obcházet, upřednostňovat osobní výhody na úkor okolí a společnosti. Švýcar se nový zákon naučí a se samozřejmostí dodržuje. Čech obratem vymýšlí způsoby jak zákon obejít, respektive využít co nejvíce ve svůj prospěch. Bohužel na Čechy zákony neplatí, jen "cukr a bič", potom "fungují". To už říkal císař František Josef. Dvacet let se politici hádali, zda jezdit vlevo či vpravo, přišel Hitler a do rána se jezdilo vpravo, mám-li to vyjádřit ve zkratce a pro ilustraci.

Máme zlomenou mravní páteř. I proto máme sto let armádu, která nikdy republiku nebránila na svém území. Naříkání a čekání na pomoc druhých máme zakořeněné. Mravní páteř země se začala lámat v roce 1938. Roky 1948, 1968 a následná Husákova normalizace, ji postupně ochromily a  zlomily.

Vše začíná kvalitní výchovou, vzděláním a osobním příkladem. Nikdo nezměníme sám svět, jen sebe, své okolí, tím jej měníme. Vše už dávno vymyslel Tomáš Baťa - dokázal vychovat člověka, který vybudoval firmu, svůj blahobyt a blahobyt kraje kde žil - ku prospěchu všech, tedy i země.

Základem všeho je obnovení přirozené komunikace mezi lidmi - mluvit a jednat tak, jak myslím. Teprve potom si můžeme rozumět, spojovat se, vytvořit občanskou pospolitost a něčeho hodnotného společně dosáhnout. Jinak nás bude snadno, jako dosud, zneužívat a ovládat nikým nevolená menšina mocenských struktur, které ve skutečnosti ovládají vládu a naši zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nehorázné svinstvo o našem národě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarda_K , 21.02.2023 13:47:50
Šinágle, ty jeden bezcharakterní parchante. Uvědom si, že ač tu byl bolševik desítky let, tak tu byl malý český človíček se zlatejma mozolnatýma poctivejma rukama (píši slengem), co umí pracovat. To ty parchante očividně neumíš. Kdo postavil přehrady, tepelné a plynové elektrárny? Kdo postavil čtyři atomové elektrárny? Tvůj otec (nejspíše flákač)? Vůbec ne. Kdo stvořil a přivedl na svět Slušovický zázrak? Ty snad, ty jeden nepoctivý a kolaborantský parchante? Je mi to upřímně líto, že mne asi správce této diskuse odstřihne. Ale takto hanit náš národ není přece možné. Vem si třeba slavné NAGANO. Za tím přece není nějaká náhoda. Za toho krutého komusnismu musel někdo ty stadióny postavit. Vyškolit trenéry. Řídit oddíly. Vést tréningy. Stovky a snad i tisíce lidí se na tom úspěchu museli velice poctivě podílet. A ty parchante napíšeš -- Čech má v povaze podvádět a obcházet, upřednostňovat osobní výhody na úkor okolí a společnosti. Švýcar se nový zákon naučí a se samozřejmostí dodržuje (konec citátu).-- Náš malý český človíček umí pracovat. Umí nepodvádět. To vy novináři a politici jste ten ODPAD společnosti. Vy ho ničíte a vedete špatným směrem. No hnul jsi mi žlučí, svinskej Šinágle. Neurážel Čechy. I když mne správce vyškrtne (asi určitě), tak mi stálo za to, to napsat, hajzle. Správce by měl tebe Šináglíčku vyškrtnou a takové svinstvo neuveřejňovat.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…