,,Podvod, řekl mi o NATO v Afghánistánu jeho prezident.” Jozef Banáš: Revolta na Západě. Vzali lidem důstojnost

01.09.2021 6:08 | Rozhovor

CIVILIZACE A MY Když lidem vezmou důstojnost, vzbouří se. A to na Západě hrozí, tvrdí slovenský spisovatel Jozef Banáš. Ten ParlamentnímListům.cz řekl o své návštěvě Afghánistánu a mluvil o tom, že lidé v dnešním světě nemají komu věřit. Vidí jen tři skutečné autority: Vladimira Putina, Si Ťin-pchinga a Naréndru Módího, indického premiéra. A boj s hoaxy? Jako by je „bojovníci s hoaxy“ sami vytvářeli, uvažuje Banáš.

,,Podvod, řekl mi o NATO v Afghánistánu jeho prezident.” Jozef Banáš: Revolta na Západě. Vzali lidem důstojnost
Foto: Archiv JB
Popisek: Ing. Jozef Banáš, slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik


„Světu chybí důvěra,“ prohlásil v roce 2019 generální tajemník OSN António Guterres. Podle studie tzv. Barometru důvěry, který vytváří agentura Edelman, zhruba polovina lidí nevěří vládě, médiím, nevládním organizacím či firmám. Šedesát procent dotazovaných Evropanů ze států unie vypovědělo, že vlastní vládě nevěří. Lze najít důvody, které tak hlubokou nedůvěru způsobily?

Nedůvěra v budoucnost, v autority, v elity, v média, ve společenské a politické instituce zaznamenává přímo devastující pokles. Nebudu rozebírat, jak je zvykem, objektivní příčiny, dovolte mi podívat se na tento trend z pohledu individuality. Člověk vždy raději ukazuje prstem na jiného a ze svého selhání raději obviňuje jiné. Domnívám se, že rostoucí nedůvěra v autority roste mimo jiné i proto, že jedinec stále méně věří sám sobě. Sebevědomý člověk, tedy člověk spoléhající se na své schopnosti, nepotřebuje žádnou autoritu, která mu bude řídit život. Jistěže, bude respektovat obecně platná pravidla, ale nebude žít svůj život podle očekávání jiných. To by totiž znamenalo žít životy jiných. Bohužel, u mnoha se to tak děje.

Kniha Jozefa Banáše  – Kód 7 – K dostání ZDE:

Čím je to především způsobeno?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…