„Proč tohle vysílá veřejnoprávní televize?!“ Bývalý zaměstnanec ČT promluvil nejen o tom, jak televize vydělává na reklamě. A ještě k tomu vybírá poplatky

15.04.2019 16:35

ROZHOVOR Má Česká televize řešit komerci a spolupracovat s reklamními agenturami a dávat jim prostor v podobě komerčních pořadů typu Sportovec nebo podnikatel roku? Není lepší dávat peníze do kvalitního zpravodajství, které ovšem jen těžko obsáhnete ze zpravodajského newsroomu? Bývalý zaměstnanec České televize Jiří Výška v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje také oznámené spojenectví mezi CNN a Primou. A protože Výška se nyní zabývá cirkusy, poodhaluje jejich zákulisí. Prognózuje také účast při volbách do Evropského parlamentu – a to jednociferně! Horuje pro udržení koruny, která zatím vždy ustála tlaky, tak proč by se měnila za „vachrlaté“ euro.

„Proč tohle vysílá veřejnoprávní televize?!“ Bývalý zaměstnanec ČT promluvil nejen o tom, jak televize vydělává na reklamě. A ještě k tomu vybírá poplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Kam se podle vás posunula Česká televize a jak je to s její nezávislostí – či snad závislostí?

Já jsem v tomto médiu působil někdy v roce 1997, dělal jsem tam technika televizních přenosů. Budu ji ale teď hodnotit z pohledu diváka a uživatele. Česká televize se vyvíjí, ale podle mne se nikam neposunula. Dříve, když jsem tam dělal, byly velké touhy přesunout její vysílání na formát BBC, udělat z toho ryze veřejnoprávní televizi bez reklam, plnou zpravodajství. Občas s něčím dobrým, třeba s televizním seriálem. Od té doby se podařilo jen pár věcí – například Zdivočelá země, která měla velmi dobrý ohlas a má nějakou vypovídající hodnotu. Pak je to oddechově retrospektivní Vyprávěj a pak už jsou to trendové věci, které bych spíše viděl na komerční televizi.

Máme ČT24, ČT Sport, ČT Art, těch kanálů je nyní nepřeberné množství, ale primárně ČT1 se chová jako komerční televize. To, že se zase řeší koncesionářské poplatky, nevím, zda je zrušit, nebo nezrušit. Ať se tedy neruší, ale nechť se omezí komerční prostor, nebo ať se poplatky zruší a povolí se normální tržní hospodářství ČT. Nyní je to podle mne takový kočkopes.

Co říkáte trendu, že je Sportovec roku, Podnikatel roku, Žena roku, Muž roku…?

To jsou všechno soukromé pořádající agentury, které si mají najít veřejnost, ale u komerčního média. Proč by to měla vysílat veřejnoprávní televize. Ta ať vysílá ceny Thalie, projekty menšinového žánru a ať si je vyšperkuje, ať v tom není limitovaná, to by zase nebylo dobře. Ale v záležitosti těch akcí, o kterých mluvíte – svého času to „běhalo“ na Nově, tak ať si to agentury standardně domluví a ať na to používají komerční televize. Máme jich tu dost a myslím, že nebude dlouho trvat a přibudou další.

Dnes se hodně hovoří o spojení CNN a Primy. Nebude to konkurence pro zpravodajský newsroom ČT?

Záleží na tom, jací lidé tam budou pracovat. Všechno je to o lidech. Myslím, že by ČT24 mohla mít konečně nějaký konkurenční kanál. Ale záleží na kvalitě zpráv, nebo se zase stane, že to bude přednáška jakýchsi senzací, což by se u komerční televize mohlo stát. Ale CNN je jakýsi garant toho, že zprávy vysílá v celkem kvalitní podobě. Jak to bude fungovat v českém prostředí, neumím odhadnout, to je pro mne velká neznámá.

CNN dnes čelí Trumpově ofenzívě, protože je podle něj proti němu hodně zaměřená, a loajální je třeba Fox News…

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí
Ale já přece nemusím být za každou cenu loajální. To se mi třeba líbí. Nejsem extra rebel, ale proč nemohu prodat svůj názor, když tím nikomu neubližuji. Mohu se snažit třeba ovlivňovat, ale nesmím ubližovat. Musím se snažit být objektivní a dávat prostor oběma stranám. To, že se ne s každým budou mít rádi, to je jasné. Je to jako u prezidentů. Já jsem zapřísáhlý havlovec, ale je pravda, že lidi kolem něj nebyli dobří. Tam jich bylo pár dobrých, třeba pan Medek – ale to je můj subjektivní názor – pan Špaček, ale zbytek poradců, to byli prospěcháři. Byť to pan prezident Havel myslel dobře, už to nebyla jeho rozlišovací schopnost. Ona totiž ta pravda a láska nad lží a nenávistí zvítězit nemůže.

… to je tedy docela špatná zpráva o stavu světa! Přece by alespoň trochu někde mohla…

To jsem si kdysi myslel.

Pojďme dál. Zastupujete cirkus Joo, kterému jako ostatním cirkusům byla z nejvyšších míst slibována úspora třeba ve formě odpuštění silniční daně – a místo toho přišlo EET…

Ano, elektronická evidence tržeb přišla pro cirkusy poněkud divnou formou. V podstatě zákon hovořil tak, že v těch vlnách to můžete, nebo nemusíte mít. Každý se v tom nějak orientoval. Každý účetní si dnes zákon vykládá trochu jinak. Některý účetní vám řekne – musíte jej mít, jiný zase – ještě nemusíte. Co se stane? Bojíte se, tak to pořídíte. Zaregistrujete se a jedete. Silniční daně zrušeny nebyly, byť to bylo slibováno v předvolební kampani současného premiéra. Ústně, nikde to písemně dané nebylo. Ale bylo řečeno, že se s tím něco musí provést, že to není takový příjem pro stát, jak je to velká zátěž pro toho konkrétního živnostníka. Bavíme se o cirkusu a ta vozidla jezdí jednou za sedm dní po českých komunikacích 350 nebo 400 kilometrů. To vám ten kilometr vyjde pěkně draho, když musíte hradit celý měsíc, nemáte možnost denní sazby daně. Třeba v sousedním Německu je to uděláno tak, že pokud máte na autě nápis CIRKUS na čele vozidla, aby to mohly sejmout mýtné brány a kamery, tak nemusíte platit mýto a silniční daň, protože je to jasně svázané s registrační značkou a ta je ještě v rámci identifikačního čísla přenosná na náklaďáky. Takže stačí jedno povinné ručení na dvě tři nákladní auta, když nejedou najednou.

Co říkám, není stížnost, ale příklad, jak se to dá udělat pro tuto menšinovou společnost. Nikdo nechce, aby se tu řešily nové legislativy, ale dá se přece převzít fungující model a implementovat jej do českého právního řádu. Vždyť se to tak dělalo i v jiných případech.

To se tedy nestalo a přišlo EET. Daně se musejí platit, to je jasné, ale EET je zátěž navíc, a nejen v tom, že si musíte pořídit kasy, musíte hradit nájem za provoz datového připojení. A účetní vám také zdraží práce, protože to jsou další položky. Cirkus za měsíc neudělá takový obrat na EET, aby to pro stát mělo takový význam, a naopak, má to ekonomickou zátěž na provoz podniku.

Agrofert je ale vaším sponzorem…

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Zeman v přítomnosti Čaputové kouřil?

21%
79%
hlasovalo: 6840 lidí
… byl. Je uveden na materiálech i na stanu. On zaplatil střechu, a proto je tam uveden. Až doběhne životnost plachty a pokud se nedomluvíme znovu, tak zmizí. Toto byla investice na výrobu plachty stanu za to, že tam bude nápis po dobu čtyř nebo pěti let. A to už uplynulo. V současné době jsme tedy se závazky vyrovnáni. Je pravda, že spolupracujeme s Agrofertem směrem k Vodňanskému kuřeti, odkud odebíráme maso. Ale ta úzká spolupráce byla a nyní není.

Nebyly ty názvy a sponzoring terčem nějakých útoků – a nemyslím hned fyzické, ale třeba verbální?

Jistě! Tak jak to chodí i jinde. Potkáváte se s názorem, že – tak do toho stanu nevlezu, že jsou pozměněné posměšné názvy a podobně. Třeba když jsme hostovali na jižní Moravě, tak tam s tím měla dokonce problém i jedna obec, která byla zemědělská a cítila se ukřivděna. Nelíbilo se jim, že v sousedství stojí cirkus s tímto názvem, a snažili se nám tam najít nějaké poplatky navíc. Ale všechno se to v dobrém vyřešilo. Prostě mělo to i tyto dopady. Ale je fakt, kdyby v té době nebylo Agrofertu, nebyl by nový stan, protože na něj prostě ekonomicky nebylo.

A to je v řádu statisíců, předpokládám…

Osm set tisíc plus daň.

Pojďme ke Slovensku a ke zvířátkám, která tam už pod šapitó díky místním legislativcům neuvidíme.

Slovensko přechází k tomu, že od 1. 9. 2019 na Slovensku nesmějí účinkovat cirkusy s volně žijícími zvířaty. Pro Slovensko jako takové to nebude velký problém, protože ono samo nemá svůj vlastní cirkus, není tam podnikající cirkus, který by měl volně žijící zvířata. Většina je tam cirkusů z Čech, zajížděly tam cirkusy z Itálie, občas se tam ukázal nějaký cirkus z Ukrajiny. Je pravda, že toto nyní skončí. Myslím si, že tady vznikne ještě větší tlak ze strany organizací, které se zabývají ochranou zvířat, aby byla tato novela do zákona zařazena také.

U všech cirkusů funguje forma otevřených tréninků, kam se může každý návštěvník přijít podívat, jak se se zvířaty jedná, jak jsou ubytovaná, jak se jim daří, či nedaří. Tak jako u domácích mazlíčků nebo hospodářských zvířat je prostředí, kde se zvířata týrají a kde se netýrají. Já tvrdím, že u cirkusů velké množství týračů není. Nemohu vyloučit, že není nikdo. To neumíme nikdo. Ale vzhledem k tomu, že veterinární správa kontroluje cirkusy takřka co sedm dnů, tak co se týká výběhů, podestýlek, základních potřeb toho zvířete, tak je společnost natolik pod kontrolou, že nemá příležitost zvířata týrat. A hlavně, ona je nechce týrat. Proč by to dělala. To jsou parťáci lidí od cirkusu. A když se podíváte, že tam jsou zvířata, která se množí, která se dožívají poměrně dlouhého věku, tak to jsou první body, na které se můžete podívat. S tím, že bylo v poslední době několik lidí z řad chovatelů napadeno, to je problém těch chovatelů, jak k těm zvířatům chodí a jak s nimi neumějí pracovat. Za to, že špatně řídím na silnici, tak se přece také nestane, že by se zrušila auta nebo byl dán plošný zákaz řízení.

Ovšem mnohem větší problém je u těch soukromých chovatelů a soukromých zoologických zahrad…

To je prostě ono. To se nemělo vůbec povolit! Na Slovensku existuje Oáza tygra sibiřského. Tam to nezruší. To je soukromá zoologická zahrada, zabývající se tygry. A ta je v pořádku. Jde o velký provoz, který má u sebe zaměstnaného veterináře, a než to rozjeli, tak prokázali, že mají dostatečnou ekonomickou sílu a prostor, aby mohli fungovat. Tam to bylo přísnější. Tady se svého času vydávala povolení jako na běžícím páse. A pak se to dohánělo, zda ti lidé mají odpovídající vzdělání.

Když zavzpomínám hodně daleko, vzpomenu na pana Jonáka a jeho medvěda…

Ano.

Od té doby se mnoho nezměnilo, že?

Trochu se to zpřísnilo, ale podle mne by to mělo být ještě víc. Co si prošli cirkusáci, že museli doložit certifikace na přepravu zvířat, že mohou chovat zvířata, vyžadující zvláštní péči, tedy CITES, že mají dostatek prostoru i v pevných ubikacích. To nikde nikdo u soukromých chovatelů neřešil. Vydalo se povolení a pak se řešily následky. Jsou návrhy, aby se ty soukromé zoo zrušily a cirkusy by mohly zůstat, pokud by získaly další akreditaci. To nebude dělat problém, ale jsou to další vícenáklady a úkony. Cirkus ale v české podobě, už někdy od roku 1752, vychází z trojice neoddělitelných vystoupení – klaun, akrobat, drezér. To by mělo mít nárok na historickou hodnotu. Chápu, že se svět vyvíjí, že jsou trendy chovat zvířata volně a moc se jim neplést do života, ale já nejsem zastáncem toho změnit všechno. Některé hodnoty bychom si měli zachovat. Ať si někdo myslí, že jsem staromilec, ale držím úctu k hodnotám a tradicím.

A Evropa bez hranic?

Evropa se změnila na schengenský prostor, ale bez hranic není. Rozhodně ne pro nás. Musíte mít zahraniční akreditaci, přihlášení a tak dále a tak dále. Je samozřejmě dobře, že se ví o pohybu zvířat, protože nemůže s nimi každý rajzovat, jak se zlíbí. Ale je problém, že když funguje všechno, jak má, tak to není tak složité. Ale když chce někdo udělat problém, tak jej udělá. Některé spolkové země v Německu nechtějí některá zvířata.

Na Slovensku úprava zákona není provedena jeho úpravou, ale vyhláškou. Takže je podřízená zákonu, takže mi to přijde, že je to jakýsi test, kdyby se to neosvědčilo. Ale je to můj subjektivní názor.

Pojďme ještě k médiím. Není všechno nakonec jen souboj o kmitočty?

Každá země by měla mít jedno veřejnoprávní médium v podobě televize a rozhlasu. Že je to placeno z daní, mi nevadí, patří to ke kultuře národa. Ale je důležitá kvalita. Když si ale řekneme, že to je nezávislé médium, což v České republice není ani jedno, tak to bude v pořádku. Zatím to v pořádku není, nyní je hlavní generovat zisk. A je jedno, jestli jste veřejnoprávní, nebo soukromý. Prostě prachy, prachy, prachy. Ale proč? Tím by neměla být veřejnoprávní média svazována. Škrtal bych reklamy, nechal bych si zpracovat rozpočet. Budou o tom rozhodovat lidé v Parlamentu? A proč ne? Vždyť jde o veřejnoprávní média a veřejnost přece zastupují Parlament a Senát. Od toho jsem si ty lidi zvolil a podle toho, jak se to tam uskupí, bude to médium vypadat. Nepřijde mi to jako scestné.

Když nechci, nebudu se dívat a pustím si komerční televizi, kterých je tu nepřeberné množství, nemluvě o tom, že tu jsou internetové televize, televize přes satelit a tak dál. Takže bych nechal veřejnoprávní televizi tvořit projekty, například přírodovědné dokumenty, zpravodajství, které bude mít ale váhu a úroveň. Zatím mi to přijde, že se jen pořád komentují skutečnosti. Že má zapotřebí to někdo jen okomentovat, a nikoliv přinést informaci.

Není žádným tajemstvím, že ČT má personální problém v Bruselu, kdy to je one-mane show, že Balkán se obhospodařuje z Čech, že jeden zpravodaj je pro všechny země Středního, Blízkého východu a severní Afriky a tak dál…

To je právě špatně. Tam bych ty lidi navýšil. Ať jsou lidé u toho, ať se nečeká, co se natočí a převezme… Chápu, že v rámci ekonomiky je komentování dobré, ale to je to, co mi vadí. Ať je veřejnoprávní vysílání drahé, ale má kvalitu. Pak ať se rozhodne, jestli má mít svých osm kanálů, anebo jeden, který bude plnit to, co plnit má. To samé jsou sportovní přenosy, ve kterých se točí velké peníze. Proč tedy není sportovní kanál ryze komerční? Chybějí mi ty menšinové sporty, které si nesáhnou na velkou finanční ligu. Hokej, fotbal, basketbal si mohu pustit na komerční televizi. Ale petanque, plavání, stolní tenis, ty se v televizi neobjevují – a je jich tu plno. A zasloužily by si prostor, aby přitáhly nové lidi. Kdy jste viděli v televizi závod sulkařů? Já si to jako dítě pamatuji.

A závěrem – co říkáte na dění kolem Václava Klause mladšího? Je doba vylučovací?

Klausovi se v ODS prostě přežili. To, že si založí svoji stranu, je asi prostě vývoj. To, že tam bude pan Václav Klaus starší, to je podle mne také jasné. Ovšem doba politické korektnosti, kdy tu byli tři velcí hráči, tedy pan Klaus, pan Zeman a na Hradě pan Havel, je pryč. To se přežilo. Byť jsem byl dlouhá léta voličem ODS, tak musím říci, že poslední čtyři dekády neumí oslovit lidi, neumí zaujmout a hlavně ona vždy vystupovala pod vedením pana Václava Klause staršího jako konzervativní strana. Dnes nemáme ani levici, ani pravici. Nejsou vyhraněné názory, není ani rádoby politická hra. Nikdo nemá jasný profil. Možná záměrně, protože to je boj o každý hlas. Podle toho volby tak vypadají.

Všichni mají po pár procentech a všechno je to o velkých domluvách a kompromisech. Je potřeba mít sílu mandátu, abych mohl něco udělat. Celá Evropa je rozpoložená. Vždyť se pořádně nedomluvila ani na řešení uprchlické krize. Řeší to dva velké státy, které chtějí diktovat těm malým. Ať si ale každý řekne, co chce. A musí to říci představitel státu, což je premiér. To musí říci ale premiér s mandátem. Promiňte, ale premiér s mandátem třetiny hlasů je pro mne pořád málo. Nemá nad půlku, tak je to špatně. Ale tady není platforma, která by dokázala lidi strhnout. Ano, je jiná doba, plno lidí řeší své starosti. Ekonomika celkem funguje a všichni se tak nějak uchlácholili. Je jim to jedno, řeší své menší věci, a až se stane to, že ekonomika začne haprovat, což se jednou stane, a nebude to dlouho trvat, tak teprve pak se budeme obracet na politiky, ale to už bude pozdě. Kdy jindy řešit problémy než nyní…

Evropské volby jsou za několik desítek dní…

To bude panečku účast! Můj typ je sedm až devět procent.

To ovšem budeme v Evropě za velké grandy a jistě stoupne turistika, kdy se na nás ti, kteří tady ještě nebyli, začnou jezdit dívat jako na ta zvířátka do zahrad a cirků…

Budeme rádi, když se dostaneme na desítku. Politická kampaň není vidět. Plachty u silnic nikomu nic neřeknou. Ještě mi nikdo nenacpal do hlavy programy jednotlivých uchazečů.

Vás neoslovuje reklama na Opel Díky, Evropo? Anebo klip, který běžel před filmem Bohemian Rhapsody o českém příhraničním houbaření v Německu?

To jsem neviděl…

Prý byl velice úspěšný. Možná proto, že to šlo před zmiňovaným trhákem, tak to trhák byl taky.  A díky Evropo, že nám zakážeš naftové motory…

Evropa měla být alternativou k USA a dalším mocnostem. Jenomže není, je zkostnatělá a připadá mi, že jedeme ve fázi „chléb a hry“. Máme dotace, takže si hrajeme na to, že máme krásná náměstí, ale pořád mi nikdo neřekl, jak se řeší budoucnost. Když se řešily přístupové rozhovory s námi, tak jsme měli poměrně jasné podmínky, které se musely splnit. Trvalo to, ale když jsme tam vstupovali, už to byla, myslím, Evropa za svým horizontem. Tehdy už začala padat. A pak se přibíraly další trhy, aby byla odbytiště. Evropa byla kdysi Německo, Francie a Anglie, dívali jsme se na ně jako vzor a dnes na ně hledíme s despektem, že nás jenom otravují.

A budeme podle vás přijímat euro, až když v Německu bude zase marka?

Já bych si přál, abychom jej nepřijímali vůbec. Už na základní škole nás učili – mějme společný prostor a nechme každou zemi se svou měnou. Sice je to složitější při operacích mezi jednotlivými státy a pro nadnárodní firmy, ale když se něco semele v jedné zemi, tak to takhle semele i ostatní ekonomiku, která pracuje se stejnou měnou. Když to bylo rozmanité, tak státy mohly upravit kurz, dalo se s tím pracovat. Tím pádem se mohlo rychleji pomoci. Když zkolabuje euro, zkolabují všichni v eurozóně. Dokud naše koruna je v kondici, v jaké je, tak za ni buďme rádi. Ta korunka dostala takových ran a pořád drží. Zaslouží si náš obdiv!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…