„Tak srabácky. Podvodníci.“ Tomio Okamura ke krachu jednání ANO a ČSSD a svému „oblíbenci“ Pelikánovi

09.04.2018 4:41

ROZHOVOR Žádná ztráta pro českou politiku a spravedlnost. Ministr Robert Pelikán musel oznámit konec, aby se vyhnul vyústění jeho neschopnosti tím, že se už znovu nestane ministrem. To tvrdí šéf SPD Tomio Okamura. Lidé však podle něj nemají tak krátkou paměť. Podle Okamury se známý podporovatel nelegální migrace kromě svojí neschopnosti do ní zapíše rovněž výzvou směrem k ilegálním migrantům z islámských zemí, aby žalovali Českou republiku. V rozhovoru současně prohlásil, že političtí zoufalci se místo argumentů uchylují k urážkám a nadávkám.

„Tak srabácky. Podvodníci.“ Tomio Okamura ke krachu jednání ANO a ČSSD a svému „oblíbenci“ Pelikánovi
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Tomio Okamura v pořadu Horké téma

Ministr Robert Pelikán prohlásil, že nedá „prezidentovi možnost, aby ho nejmenoval do nové vlády“, a rozhodl se z politiky odejít. Názorově jste si s ministrem nerozuměli, co říkáte na jeho rozhodnutí?

Nepovažuji jeho osobní rozhodnutí za významnou ztrátu pro českou politiku a resort spravedlnosti. Ministr Pelikán za celou dlouhou dobu, co působí ve funkci, neudělal nic. Neudělal soudní reformu, soudy nefungují, neudělal změny ve špatném systému kolem exekucí, nepomohl lidem z dluhových pastí, nevyřešil problémy ve vězeňství. Jediné, co udělal, bylo pomlouvání kritiků jeho práce, jelikož poukazovali na jeho neschopnost. Známý podporovatel migrace se do paměti kromě svojí neschopnosti zapíše výzvou směrem k ilegálním migrantům z islámských zemí, aby žalovali Českou republiku za to, že je nechceme přijímat. Do další fáze bych rád dodal a domníváme se, že tak významný resort by měl vést odborník, a je to požadavek SPD. Vláda má být složena z odborníků, nikoliv jen politiků.

Anketa

Pokud Babiš nebude premiérem, kdo z ANO by měl od Zemana dostat pověření k sestavení vlády?

41%
hlasovalo: 5189 lidí

Pelikán právě uvedl, že mezi názory, o nichž v hnutí ANO nepanuje shoda, patří právě pohled na hnutí SPD. Netajil se svým negativním postojem k případné spolupráci s vaším hnutím a označil ho za fašistické. Za to jste podali trestní oznámení. Domníváte se, že se Pelikánovým odchodem otevírají dveře k jednání s hnutím SPD? I v souvislosti s tím, že koaliční vyjednávání s ČSSD zkrachovalo?

Pelikán byl v rámci vyjednávání o prosazování programu SPD v hnutí ANO zcela marginální postavou, kterou zástupci hnutí ANO při jednáních ani nezmiňovali, takže Pelikánova pozice v hnutí ANO byla podle mého soudu velmi slabá. V podstatě tak, jak to ministr Pelikán řekl: než aby už příště – při druhém pokusu – nebyl s ostudou jmenován ministrem pro svoji neschopnost, aby se vyhnul této ostudě a osobnímu selhání, tak srabácky a předem položil funkci sám. A samozřejmě k tomu jeho hanlivému označování našeho hnutí: není divu, protože Pelikán je otevřeným zastáncem nezákonných a islámských migrantů do České republiky a SPD bylo a je zásadně proti. A protože se ukazuje, že máme pravdu, dochází na naše slova a náš program je správný a pravdivý, tak se tito lidé – političtí zoufalci – místo argumentů, které jim již došly, prostě uchylují k urážkám a nadávkám. To svědčí o charakteru člověka, a jak jsem říkal, žádná ztráta pro českou politiku to nebude.

Domníváte se tedy, že Pelikán složil funkci, protože se obával, aby mu to na konci jeho působení někdo takzvaně nespočítal?

Je to zcela jasné a ministr to řekl sám. Aby se vyhnul vyústění jeho neschopnosti tím, že ho prezident při druhém pokusu nejmenuje ministrem, odejde. Lidé však nemají krátkou paměť. Na tomto rozhodnutí Pelikána je vidět, že mu v politice vůbec nešlo o dobro lidí a o prosazování programu, ale o osobní prospěch a koryto. Když hrozí, že už nebude ministrem, tak se mu nechce pokračovat v práci běžného poslance, už ho nezajímá. Politika ho zajímala pouze proto, aby mohl být ministrem, aby měl lukrativní koryto. Jakmile hrozí, že o něj přijde, poplive všechny kolem, aby se vyhnul ostudě, které stejně neušel, a protože nemá zájem pracovat pro běžné občany, tak funkci složí.

Nechal jste se slyšet, že jednání mezi hnutím ANO a ČSSD zkrachovala, protože sociální demokracii šlo jen o koryta. Byl to jediný důvod?

U těch jednání jsem pochopitelně osobně nebyl, ale jsem zcela přesvědčen, že jedním z důvodů byly nereálné požadavky ČSSD na politická korýtka, která vůbec neodpovídala jejich volebnímu výsledku. Pokud to mám specifikovat, tak hnutí ANO došlo, že ČSSD vůbec nejde o prosazování společného programu v rámci jimi společně formulovaného vládního prohlášení, ale o likvidaci Andreje Babiše. A dávkovali to postupně. Začali minulý týden, kdy vyžadovali výměnu šéfů bezpečnostních výborů a komisí, tak aby na šéfa bezpečnostního výboru byl instalován exministr Chovanec. S těmito podobnými požadavky pokračovali dále. Nás jako SPD se taková jednání vůbec netýkala, ale jako pozorovatel z dálky při znalosti poměrů ve Sněmovně si dovolím konstatovat, že nešlo o jednání o programu, ale o snahu zlikvidovat Andreje Babiše, a řekl bych, o nehorázné požadavky sociální demokracie na koryta, a proto zkrachovala.

Otevírají se tím znovu dveře pro spolupráci s SPD ve vládě?

To je otázka na Andreje Babiše a komunisty. My celý půlrok od voleb neustále, usilovně, konstruktivně a pozitivně jednáme o možnostech prosazování dobrého programu pro občany České republiky. Od počátku říkáme, že voliči nějak rozhodli v demokratických volbách, rozdali politické karty. My jsme Babiše nevolili, ani nejsme přátelé, ani v mnoha bodech nesouhlasíme s jeho politickým programem, ale jsme konstruktivní. Nadřazujeme nad osobní zájmy zájem občanů České republiky. Naši voliči i naši poslanci těžko skousávají, že musíme jednat s Andrejem Babišem, ale protože jsme politicky vyspělí a jde nám o vytáhnutí České republiky a životní úrovně nahoru, bereme výsledky voleb pragmaticky jako fakt. Bez hnutí ANO a jeho 78 poslanců nelze získat většinu 101 hlasů. Zbytek je totálně rozhádaný i uvnitř stran a odmítají pracovat pro občany.
Největším zklamáním jsou Piráti, kteří za půl roku nic pořádného nenavrhli, neprosadili a pouze opakují, že nechtějí s nikým spolupracovat. Naopak kritizují nás, kteří pracovat chtějí a předložili řadu důležitých zákonů. Snažíme se na vládní úrovni dohodnout, aby nějaká vláda vznikla. Když nevznikne, země stagnuje. Podívejme se na posledního půl roku v Poslanecké sněmovně. Žádný zásadní zákon neprošel, žádné zásadní zvýšení podpory zdravotně postižených, důchodců, pracujících rodin s dětmi, lidí v dluhových pastech. Některé zákony jsou z dílny SPD, ale vládní zákony nejsou žádné, protože Babišova vláda takové nenavrhuje. Země totálně stagnuje a vláda se soustřeďuje na kampaň, ale nikoliv na reálné, politicky důležité zákony pro zlepšení života, aby lidé měli více peněz, bezpečí či spravedlnosti.

Přeje si Andrej Babiš předčasné volby? Nyní už jejich konání připouští. A získalo by ANO ještě více hlasů?

Předčasné volby není možné prohlasovat a na to je potřeba 120 hlasů poslanců. Podpora k tomu není a mám informace, protože se bavím s poslanci jiných stran, že většina by ruku pro předčasné volby nezvedla. Beru to jen jako politickou proklamaci a další kampaň, která ale nemá reálný základ. Ani část poslanců hnutí ANO si předčasné volby nepřeje, protože mnozí mají pochopitelně lidské obavy, že by se do Sněmovny další volební období nedostali a nahradili by je jiní nominanti z hnutí ANO. Co se týče SPD, my máme interní průzkumy o tom, jaké jsou naše preference, protože jiným se nedá věřit, a v nich máme za březen 11,7 procenta. Samozřejmě se usmíváme nad zfalšovanými průzkumy agentur s domluvenými médii. Největší pobavení vyvolává Centrum pro výzkum veřejného mínění, kdy už automaticky připočítáváme o pět procent více pro SPD. Vypozorovali jsme, že rozdíl mezi jejich výzkumy a reálnými výsledky je pět procent.
Jsme strana se skvělým hospodařením v obrovském přebytku a nemáme žádný dluh. Nepotvrdily se pomluvy mediálních, multikulturních popravčích Slonkové a Kubíka ze Seznam Zpráv a dalších mediálních podvodníků, že hnutí SPD má netransparentní hospodaření. I nezávislý audit potvrdil pod tvrdým zákonem, stejně jako Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, že SPD má jedno z nejlepších hospodaření vůbec a vše je plně transparentní. Nevěřme mediálním lhářům a podvodníkům, ale orgánům, které mají prosazování zákonů kontrolovat.

Jak tedy reagovat na reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o tom, že si členové SPD museli povinně kupovat reklamní předměty hnutí?

Slonková a její Dead media jsou placena z nadace Open society Fund Praha George Sorose, jak upozorňuje i Viktor Orbán. Stejně jako Drtinová, která je členem správní rady nadace. Tito lidé za peníze zištně manipulují veřejné mínění proti vlastencům a kritikům diktátu Evropské unie. A ani se za to nestydí. Stačí si pouze na internetu dohledat, kdo jsou a pro čí zájem to dělají.
Co se týká celé kauzy, jde o prachsprostou lež, kdy i naši členové dávali své hromadné fotografie na Facebook, na nichž drží plakát s nápisem: nic jsme si nemuseli kupovat. Je to lež, nikdy k tomu nedošlo. SPD neprovozuje a nevlastní žádný e-shop. Přesto tito dva lidé lhali. Řešili jsme již v minulosti, že SPD nechce mít práci s e-shopem, který by nás zatěžoval. Zeptali jsme se, zda někdo z našich členů nemá zájem ho provozovat na vlastní živnost, protože jsme věděli, že je s tím jen práce, ale rádi budeme hnutí takto propagovat. Přihlásil se jediný tehdejší člen Lubomír Volný a byli jsme za to rádi. SPD nemá z e-shopu žádný příjem a e-shop je v minusu třicet tisíc korun, co vím. Dosud dosáhl celkového obratu asi sto tisíc korun, ale do toho nikomu nic není. Mediální lháři a podvodníci by byli nejraději, aby SPD vůbec neexistovalo. My jim tu radost neuděláme, nás je skoro dvanáct tisíc.
Další zajímavostí na tom je, že v reportáži mluvil krajský tajemník. SPD ale nikdy žádného krajského tajemníka neměla, pouze celostátního. Tu funkci si vymysleli a jde o další špinění z řady Seznam Zprávy, Lidové noviny, pořad 168 hodin a dalších a musím upozornit čtenáře, že špinění bude pokračovat i do budoucna. Čím více problémů bude mít Evropská unie, tím více budou tito lidé přisátí na cecíky peněz zahraničních fondů řvát, budou se ohánět a pomlouvat nás. Kdo situaci sleduje dopodrobna, což mainstreamová média odmítají napsat, ví, že jediný požadavek týkající se České televize zní, aby její financování spadlo pod veřejnou kontrolu hospodaření, což dnes neplatí. Brání se, aby patřila pod Nejvyšší kontrolní úřad, a nikoho to už ani nezaráží. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…