„Trefí ho mezi oči!“ Brutální předpověď Putinova konce. Kdo to udělá? Hlas z bezpečnostního výboru tuší

07.03.2022 16:37 | Rozhovor

„Prezident Zeman nemůže žádným seberadikálnějším prohlášením vymazat své předchozí vztahy ke Kremlu a Putinovi, nemůže nijak přehlušit dlouhodobé poškozování národních zájmů naší vlasti,“ říká historik, poslanec ODS a předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nazval ruského prezidenta Hitlerem 21. století a vyzval k zajištění svobody Ukrajiny i celé Evropy.

„Trefí ho mezi oči!“ Brutální předpověď Putinova konce. Kdo to udělá? Hlas z bezpečnostního výboru tuší
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Jak vnímáte, co se nyní děje na Ukrajině?

Jako fatální sebevražedný akt diktátora veškeré Rusi Vladimira Putina, který chtěl zdůraznit svou moc zejména vůči Spojeným státům a komunistické Číně, ale podcenil jak odhodlání ukrajinského národa, tak i demokratického světa, jenž se za Ukrajinou sjednotil. Chtěl mocensky posílit, zastrašit domácí i zahraniční protivníky a fakticky změnit mezinárodní světový řád. Dosáhl pravého opaku, způsobil všechno, co absolutně nechtěl a výsledkem jeho šílené takzvané speciální operace bude pád Ruska do propasti, možná dokonce rozpad a jeho osobní konec. Dodávám ovšem, čím dříve, tím lépe, a to nejenom pro hrdinnou Ukrajinu, ale pro celé světové společenství.

Má podle vás Vladimir Putin vše promyšlené? Nebo jde o akt „šílence“, jak ho nazval prezident Miloš Zeman?

Putin se zjevně domníval, že má své šílené plány promyšlené, naplánované. Ale neměl, zastavily ho ukrajinské ozbrojené síly, síly teritoriální obrany, ale i civilní obyvatelstvo v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, kteří jsou již dnes absolutními vítězi této zločinné války. Než to ovšem pochopí Putin, tento Hitler 21. století, tak bohužel zahyne ještě mnoho nevinných obětí.

Evropská unie a další státy uvalují na Rusko tvrdé sankce, rubl letí dolů. Jak velké důsledky očekáváte pro české obyvatele v rámci ekonomiky? Na co by se Češi měli připravit?

Především musíme zastavit válku proti Ukrajině, vše ostatní je teď druhotné. Veškeré důsledky Putinova šílenství zvládneme, protože je musíme zvládnout. Připravit se je ale nutné na všechno, protože nevíme, co ještě tato kremelská krysa provede a jak dlouho to bude trvat.

Jsou státy Evropy, NATO, ale i dalších kontinentů správně jednotné v postoji vůči Rusku?

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí
Na rozdíl od krvavého diktátora Putina, který v Kremlu z vrcholu vládní pyramidy Ruské federace rozhoduje sám bez jakékoliv oponentury a útočí v důsledku svého zvráceného a zločinného totalitního přístupu k moci na mírumilovnou sousední Ukrajinu, členské státy Evropské unie i Severoatlantické aliance rozhodují ve sboru a musejí se na každém opatření domluvit. Demokratické procesy jsou tudíž pomalejší, diktátoři jako Putin je podceňují, nicméně ve svém důsledku jen potvrzují sílu euroatlantického společenství. A vzhledem ke stupňování bojů a páchání brutálních válečných zločinců ze strany ruských ozbrojených sil lze předpokládat, že sankce a další opatření budou ještě posíleny.

Vladimir Putin se také nechal slyšet, že mu nejde o obnovení hranic Ruska „za cara“. Prohlásil, že to nemá s realitou nic společného. Právě z toho ale prezidenta kritici Ruska obviňují. Jak to vnímáte a dá se Putinovi v tom věřit?

Putin, který nebyl nikdy žádným carem, ale pouhopouhým usmoleným komunistou a příslušníkem KGB, není schopen obnovit ani staré impérium, ale ani Sovětský svaz. I když ho rozpad SSSR zjevně zásadně ovlivnil. De facto mu však jde pouze o udržení se u moci, o zachování vlastního mocenského modelu vládnutí. Nebyl schopen – ani to nebylo jeho cílem – zavést v Rusku demokratičtější systém či vybudovat životaschopný ekonomický model. Putin se zjevně stále více cítil ohrožován prodemokratickými revolucemi už i v postsovětských státech, fatálně zjevně prozápadní transformací Ukrajiny, která si stanovila vysoké cíle – vstup do Evropské unie i Severoatlantické aliance. Putinovi sice nelze věřit ani nos mezi očima, ale v jednom měl pravdu – kvůli svému zbytnělému egu byl schopen zavléct vlastní národ do války, kterou není schopen vyhrát.

Kdy může Putin čelit takové nechuti vlastního obyvatelstva, že to neustojí? Může se to obrátit proti němu?

Ruský nedemokratický režim je ze své podstaty nestabilní s nedostatečnou ekonomickou silou, vlastně jde o skomírající pozůstatek světové jaderné velmoci, obra na hliněných nohou, a to i přes silné mocenské struktury, ať už bezpečnostní složky či armádu. Buď ho svrhnou vlastní obyvatelé, anebo mocenské složky. Spíše bych sázel na siloviky, které dnes svou neúspěšnou agresí na Ukrajině ohrožuje nejvíce. Mají navíc k němu blíže do Kremlu než normální občan. Předpokládám, že ho prostě někdo z nich dříve či později trefí mezi oči.

Jak hodnotíte reakci českých politiků a českých obyvatel na boje v Ukrajině? Na hranice míří autobusy, humanitární pomoc, konají se sbírky, lékaři nabízejí zdravotní péči a tak dále…

Politická sféra, tedy až na některé užitečné idioty Kremlu a placené ruské trolly, je sjednocená v pomoci Ukrajině jako nikdy předtím. Stejně tak naši občané jsou neuvěřitelně solidární. Válka a následná obnova svrchované a nezávislé Ukrajiny ovšem bude dlouhá a náročná, musíme to vydržet a zajistit svobodnou budoucnost Ukrajině a celé Evropě.

Jakou pomoc by ještě Česká republika měla či mohla Ukrajině poskytnout? Kde vidíte rezervy?

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Česká republika – ať již státní orgány, tak i soukromý sektor – jsou schopny vyždímat ze svých zásob vše potřebné jak pro podporu obranného úsilí takticky úžasně vyspělých a odhodlaných ukrajinských vojáků, tak i humanitární pomoci. Rezervy jsou všude, nicméně důležité bude hlavně kontinuálně tuto pomoc udržet v maximálním rozsahu. To platí pro celou Evropskou unii, ale i Severoatlantickou alianci.

Co by měl stát začít řešit ohledně obranyschopnosti české země v této situaci?

Putinova zločinná agrese proti Ukrajině bude zcela jednoznačně znamenat všestranné zvýšení úsilí o modernizaci naší armády a snížení jejího vnitřního dluhu, respektive naplnění našich závazků v rámci NATO. Hlavně musíme nastartovat akvizice, případně zjednodušit některé procesy. Důležitou roli v tomto procesu pochopitelně budou mít i bezpečnostní složky.

Je nutné zvýšit finance putující do armády, techniky a podobně? Kam konkrétně, kde začít?

Zcela jednoznačně už se tak nakonec děje. Naše bezpečnost, ale ani náš životní standard prostě nejsou zadarmo. Někdy na to zapomínáme. Až Putin v nás probudil do mocenské reál politiky – platné bohužel také pro 21. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…