„V ČT je nutné udělat radikální řez!“ Dlouholetý redaktor televize varuje před zneužitím koncesionářských poplatků

25.02.2017 8:12

ROZHOVOR „Je naprosto skandální, že si v České televizi, veřejnoprávním médiu, může někdo objednat reportáž,“ říká bývalý reportér ČT a současný poslanec za hnutí ANO Zdeněk Soukup. K záležitosti, kdy si ČT chce najmout tři agentury, které by vylepšily její obraz u veřejnosti, pak ještě uvádí: „Česká televize si svůj obraz i pověst zlepší především tím, když zkvalitní svoji práci. Pokud ty veřejné finance použije na činnost PR agentur, je to podle mého názoru zneužití koncesionářských poplatků. V ČT je prostě nutné udělat radikální řez.“

„V ČT je nutné udělat radikální řez!“ Dlouholetý redaktor televize varuje před zneužitím koncesionářských poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém prvním letošním zasedání konstatovala, že Česká televize (ČT) porušila zákon, když neposkytovala ve vysílání pořadu Americká volební noc objektivní a vyvážené informace a zcela jednoznačně stranila Hillary Clintonové proti Donaldu Trumpovi. To, že se dva zástupci šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský a Michal Kubal v otevřeném dopise RRTV proti tomu ohradili, berete spíše jako nedostatek sebereflexe, nebo oprávněnou obhajobu poctivé novinařiny?

Ohledně zmíněného pořadu z amerických voleb dávám Radě pro rozhlasové a televizní vysílání za pravdu, že to zpravodajství skutečně v pořádku nebylo. S objektivitou zpravodajství v České televizi jsou už problémy delší dobu. Velmi těžko se mi to říká, protože jsem v ČT pracoval více než 25 let, ale musím přiznat, že ta nynější kritika zpravodajského i publicistického vysílání je vcelku oprávněná.

MF Dnes informovala o tom, že Česká televize si za několik milionů korun najala trojici agentur, které by měly další čtyři roky vylepšovat její obraz v očích veřejnosti. Dává využití těchto financí z koncesionářských poplatků vůbec smysl?

Česká televize si svůj obraz i pověst zlepší především tím, když zkvalitní svoji práci. Pokud ty veřejné finance použije na činnost PR agentur, je to podle mého názoru zneužití koncesionářských poplatků. V ČT je prostě nutné udělat radikální řez. Asi jste už slyšel, že se v současné době připravuje v Poslanecké sněmovně novela zákona o veřejnoprávních médiích. Já jako bývalý televizák, i když nejsem člen volebního výboru, mám už představu o tom, kam by se měla práce České televize ubírat a jak by se měla celá tato situace řešit. 

Co si tedy nyní myslíte o novele Zákona o České televizi, že se v podstatě smrskla na změnu způsobu volby členů Rady České televize, které by už nevybírala Poslanecká sněmovna, ale své zástupce do ní by delegovalo dvaadvacet v příloze zákona vyjmenovaných organizací? Vidíte výhodu v tom, že místo poslanců vzešlých z voleb by o složení rady rozhodovali lidé blízcí platformě Svobodu médiím advokátky Hany Marvanové, která se na výběru organizací podílela?

Na jednu stranu se domnívám, že není zcela zásadní otázkou, kdo tu Radu (RRTV) bude vlastně volit. I když ten stávající systém, kdy to provádí demokraticky zvolení zástupci z Parlamentu, vidím jako vhodnější. Samozřejmě, že mezi koaličními a opozičními stranami panuje velká rivalita a výstupy zvláště ve veřejnoprávních médiích si politikové dost hlídají. V tomto ohledu zastávám poněkud jiný názor než můj kolega Komárek. U různých uměleckých svazů a nezávislých organizací, které mají často i své komerční záměry s ČT, by totiž mohlo snadno docházet ke střetu zájmů. 

Za naprosto rozhodující záležitost ale považuji, aby rada pro veřejnoprávní média jim vymezila určitý prostor, ve kterém by se mohla pohybovat. Dnes prakticky jen schvaluje rozpočet a volí generálního ředitele. Já bych navrhoval, aby daleko více zasahovala do obsahu a dramaturgie ČT i Českého rozhlasu. S kolegou Kolovratníkem jsme se shodli na konceptu, že by mělo mezi Radou a managementem ČT nebo dalšími veřejnoprávními médii fungovat nezávislé, profesionální, analytické centrum. To by zajišťovalo dvě důležité funkce. Jednak by pro Radu připravovalo hodnocení o objektivitě a nezávislosti pořadů a vůči vedení těch medií by fungovalo jako instituce, jež by posuzovala i pravdivost informací. Dnes má tak působit to centrum ministra Chovance, což považuji za zásadní omyl. Ve světě, v demokratických zemích provozují taková analytická střediska velká nezávislá média, jako je například CNN.

Také bych zrušil koncesionářské poplatky a zavedl bych k tomu spíše daň. Spravování a vymáhání koncesionářských poplatků je pracnou a velmi drahou záležitostí. Pokud by se to udělalo formou daně, jednalo by se o mnohem jednodušší a snadněji vymahatelný způsob. Navíc bych ještě uvažoval o sloučení ČT s  Českým rozhlasem a možná i s Českou tiskovou kanceláří pod jednu firmu. Ušetřilo by se na managementu, mohlo by tak fungovat jedno oddělení pro zahraniční zpravodajství atd. Sám vím jako bývalý televizák, že pro nás nebyl problém udělat telefonát se zprávou pro Český rozhlas nebo napsat krátkou agenturní zprávu. Byl by to daleko efektivnější a úspornější systém existence veřejnoprávních médií. 
        
Ještě ke kritice České televize, na jejím webu se objevila reportáž, kterou si přes PR agenturu objednala za 121 tisíc korun brněnská městská část. Došlo tady podle vašeho názoru k porušení Kodexu ČT, v němž stojí, že Česká televize nepřipustí, aby inzerent mohl ovlivnit obsah pořadů? A co říkáte vůbec tomu, že si zadavatel ve veřejnoprávní televizi koupí reportáž, jaká mu vyhovuje?

To je naprosto skandální případ pro veřejnoprávní médium. Že k tomu dochází u soukromých televizí, je celkem běžná věc, na to jsme si už zvykli, ale ČT tak opravdu fungovat nemůže. To jen potvrzuje má předchozí slova o tom, že je tam nutné udělat zcela zásadní změny. 

Co si myslíte o vyhrocených vztazích vicepremiéra Andreje Babiše s Českou televizí, který její redaktory z pořadů 168 hodin a Reportéři ČT označil za „zkorumpovanou pakáž“ a poté poslal tři stížnosti Radě ČT na reportáže, které o něm pojednávají? Má jeho kritika své opodstatnění?

Do značné míry mu dávám za pravdu, ale poopravil bych našeho pana předsedu asi v tom, že spíše než zkorumpovanost to může být neprofesionalita a zvláštní specifická atmosféra, která v ČT nyní panuje. Ti lidé se upnuli na určitý politický směr. Ten „podivný duch“ tam panuje od známé televizní rebelie z roku 2001. Já jsem tehdy v České televizi pracoval a s těmi protesty jsem nesouhlasil. Protože se té rebelie zúčastnilo i několik mých kamarádů, tak jsem si vzal raději volno, abych jim nemusel, obrazně řečeno, vrážet nůž do zad. Víte, základní problém zřejmě spočívá v tom, že tomu poměrně mladému týmu, který tam pracuje, vedení vštěpuje myšlenku, že televize patří vlastně jim, ale to tak vůbec není u veřejnoprávního média, ona přece patří státu, tedy všem.   

V letošním roce jistě rozhýbe českou politickou i mediální scénu příprava na nové prezidentské volby, které se uskuteční v příštím roce. Současná hlava státu – Miloš Zeman – se nyní rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí a pak i výsledek volby důležitým mezníkem, který určí další směřování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde? A půjde vůbec Miloš Zeman do voleb podle vašeho názoru?

Kdybych mu mohl lidsky poradit, tak bych mu asi řekl, ať už se voleb neúčastní a raději si užije v pohodě důchodu. Já jsem také v určitém věku, i když nižším, takže vím, o čem mluvím. Myslím si ale, že on do těch voleb zase půjde. A co se týká důležitosti prezidentských voleb, tak česká hlava státu těch pravomocí moc nemá, ale Ústava mu dává určité možnosti, které silné osobnosti typu Miloše Zemana mohou vhodně využít, s nadsázkou řečeno, „vykolíkovat si svoje hřiště“, na němž pak předvádějí významné politické hry. A to Miloš Zeman mistrně zvládá. Stejně tak jako on, toho využívaly i celebrity, jakými byli Václav Havel či Václav Klaus.   

Kauza Peroutka a Mynářova bezpečnostní prověrka jsou už evergreenem stejně jako vydírání Jindřicha Forejta, příběhy o prostituci na Pražském hradě, podnikání Martina Nejedlého a podobné kauzy. Číhá někde na prezidenta průšvih, který mu případnou kandidaturu může totálně zbortit?

Jak už jsem řekl, Miloš Zeman je silná osobnost a myslím si, že zatím z těch kandidátů, o nichž se mluví, ho může jen těžko někdo více ohrozit. Jeho největší slabinou je však tým, který jej obklopuje. Tam se mohou vyskytnout zásadní chyby a přešlapy plynoucí z jeho neprofesionality, které mohou pak prezidenta poškodit v případě jeho další kandidatury. 

Navázal bych na vaši odpověď ohledně dalších kandidátů v boji o Hrad. Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Skutečně nikdo z těch jmen nemá slušnou šanci Zemana porazit? Padla úvaha, že druhé kolo Zeman pravděpodobně vyhraje, ale může být vyřazen už v prvním kole. Co třeba kdyby přišel někdo „zemitější“ než on sám, například senátor Kubera?

I když je pan senátor Kubera z opoziční strany, tak mi je hodně sympatický. Nicméně jako prezidenta si ho přestavit nedovedu. Pokud bych měl zvažovat ostatní osobnosti, tak dávám největší šance akademiku Drahošovi. Právě v České televizi nedávno vysílali o něm takový medailon, který se hodně povedl, zpracovala ho totiž společnost Febio. Na mne udělal dojem inteligentního, rozumného a umírněného pána, kterého bych si na prezidentském postu dokázal představit, i když tím neříkám, že ho budu zrovna volit.

Miloš Zeman, Andrej Babiš a ČSSD – v souvislosti s prezidentskými volbami je to zajímavý politický trojúhelník. Potřebuje Andrej Babiš Miloše Zemana tak, aby ho podpořil a nepostavil svého kandidáta? Anebo se už hovoří v hnutí ANO o někom konkrétním? A jak to dopadne v ČSSD podle vašeho názoru? Postaví sociální demokraté svého kandidáta? Mohou si to vůbec dovolit, když v jejich řadách působí mnoho sympatizantů současného prezidenta? 

My jsme o našem kandidátovi na poslaneckém klubu ještě nehovořili a všechny ty zvěsti, které se kolem osoby Martina Stropnického vyrojily, jsem se já sám dozvěděl až z novin. Kolem vztahu našeho předsedy Babiše s Milošem Zemanem se hodně spekuluje, ale my o tom nemluvíme ani v kuloárech, je to zatím pro nás hodně vzdálená záležitost. Spíše se zabýváme tím, co by se ještě dalo udělat do konce volebního období.

A k situaci v ČSSD. No, pokud zůstane předsedou sociálních demokratů pan Bohuslav Sobotka, tak jistě postaví svého kandidáta. Zrovna by jim, podle mne, nemusel být Jiří Dienstbier. Pokud se ale dostanou do čela ČSSD jiné osobnosti, je zcela možné, že jiného lídra na prezidentský post volit nebudou a podpoří Miloše Zemana.  
 

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…