„Vedení ČT si nechává od Fridrichové a Železného kálet na hlavu“. Víte proč? Závažné podezření

05.06.2022 5:00 | Rozhovor

„Jednou budou strašně překvapení, až se to lidem přestane líbit a bude další revoluce na Kavkách,“ varuje reklamní a mediální expert Jiří Mikeš Českou televizi. Podle něj by reportéři a moderátoři veřejnoprávního média neměli na internetu vyjadřovat svůj názor k politickým událostem. A jejich názor by neměl být poznat ani při jejich práci. Označil to za povýšenost, nabubřelost a zbytečnost.

„Vedení ČT si nechává od Fridrichové a Železného kálet na hlavu“. Víte proč? Závažné podezření
Foto: Hana Brožková
Popisek: V Praze na Kavčích horách před sídlem ČT se uskutečnila Pokličková revoluce proti cenzuře veřejno-právní televize

Někteří moderátoři či redaktoři České televize stále více využívají sociální sítě také k tomu, aby vyjádřili svůj politický názor, případně aby odsoudili kroky, se kterými nesouhlasí. V poslední době na sebe v tomto smyslu upoutali pozornost například Jakub Železný nebo Nora Fridrichová. Dále čelí zpravodajství a publicistika televize kritice, že nezve nositele názorů odlišných od mainstreamu, ať už se jedná o zpravodajství nebo například pořad 168 hodin či Reportéři ČT. S kritikou Mikeš souhlasí: „Myslím, že by to dělat neměli, protože jsou součástí veřejnoprávní televize, dívá se na ně celý národ a mají oproti jiným lidem, kteří jsou na sociálních sítích, jedinečnou přednost a výhodu. Jsou známí díky tomu, že pracují pro veřejnoprávní televizi,“ říká Mikeš.

„Jestliže má televize určitý etický kodex, musí v něm být, jak se má zaměstnanec chovat. Tedy zaměstnanec televize, kterou si platíme my daňoví poplatníci. Vydávat názory – i když mimo rozsah vysílání veřejnoprávní televize – na sociálních sítích by neměli. „Pokud se vyjádří, co mají lidé pěstovat, jak něco uvařit nebo co si vzít na sebe, prosím. Ale jestliže se vyjadřují k otázkám, jako je válka na Ukrajině nebo kdo má být prezidentem, to je opravdu špatná záležitost. Divím se Petru Dvořákovi, který je schopný manažer, že neřekne: Hoši a děvčata, tak takhle ne. Dávám vám varování, pak druhé, a potřetí letíte. To on nedělá, a já nevím proč,“ uvedl Jiří Mikeš s tím, že současné vystupování je odsouzeníhodné. Zasáhnout by tak prý měla Rada pro televizní a rozhlasové vysílání stejně jako Rada České televize. Nutno podotknout, že Rada České televize je už od loňského léta neschopná usnášení pro nedostatek členů. Ty volí čeští poslanci, ale neučinila tak koalice minulá a zatím ani současná.

Mikeš: Ujeté vyjádření a tiskoví tajemníci vlády

„Současná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by si toho měla všimnout. Chápu, že si nevšimnou nezávislí žurnalisté, kteří jsou na jedné lodi s Norou Fridrichovou a Markem Wollnerem (reportérka, moderátorka; šéfredaktor reportážní publicistiky), kteří sami sebe pasovali do rolí tiskových tajemníků vlády a bůhvíčeho. Tohle nemají dělat,“ zhodnotil reklamní a mediální odborník s tím, že i kdyby vyjadřování osobních názorů na sociálních sítích nebylo v rozporu s kodexem České televize, je to v rozporu s morálkou.

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí
„Současný etický kodex jsem nečetl, ale když jsme vytvářeli kodex české reklamní praxe, vzali jsme si kodexy ze starého světa, z Anglie. Během té doby vyplynulo, že média nelze posuzovat podle toho, zda jsou vlevo, vpravo nebo ve středu, ale podle toho, kdo je čte. A tak by měla vystupovat i Česká televize, protože se jedná o televizi všech Čechů, Moravanů i Slezanů, kteří ji platí. Tohle je povýšenost, nabubřelost a zbytečnost,“ shrnul. Právě Nora Fridrichová napsala na twitteru k reportáži o Andreji Babišovi (hnutí ANO): „Varování všem rodičům: Hlídejte své potomky! Po ulicích nejrůznějších českých a moravských metropolích se pohybuje muž v seniorském věku, který děti láká na dárky a bez jejich souhlasu si s nimi pořizuje fotky, které pak zveřejňuje.“

Jiří Mikeš takové chování považuje za nevhodné. „To je naprosto ujeté. Pak by si měla všimnout, co třeba dělá Markéta Pekarová Adamová, šéfka Sněmovny, když už i Mirek Kalousek, zakladatel TOP 09, je z toho dosti nervózní. Ať chceme, či ne, je to politik, učitel svého formátu a dobrý rétor a jistě mu není lhostejné, co se se stranou děje. Divím se, že managementu České televize je to lhostejné a že si nechává od těchto lidí takříkajíc kálet na hlavu. Oni je zaměstnávají a my jsme ti financiéři, takže by měli dát pozor, aby byli nestranní, a ne jednostranní. To je, žel, pokleslost,“ podotkl.

Moravec? Tragédie jednoho člověka

V této souvislosti vyzdvihl CNN Prima News, která podle něj zastoupila Českou televizi ve veřejnoprávnosti. „I když si všimnete, že CNN je v Americe na určité straně, ale tady svým způsobem odvádí práci veřejnoprávní televize – je objektivní a zve i druhou stranu. Ale v posledních letech jsem nezažil, aby Česká televize zvala hosty, kteří jsou proti establishmentu, proti mainstreamu. Pak by dokazovali, že jsou opravdu veřejnoprávní a jde o pluralitu názorů, a ne jednostranné posuzování věcí a záležitostí kolem nás,“ vyzval Mikeš.

Vyjádřil své zklamání, kam až to v České televizi dospělo. A zahrnul i moderátora a novináře Václava Moravce, který moderuje pořad Otázky Václava Moravce. „Když začínal, byl skvělý novinář. Jednou jsem s ním komentoval kongres ODS a říkal jsem si, jak to tomu mladému chlapovi pálí. A podívejte, co se z něj stalo. Úplně upustil od toho, jak začínal, a býval skutečně skvělý. Nyní je jednostranný, vžil se do role velkého moderátora, který moderuje vše, co se tady děje, a vybírá si jen ty, kdo mu budou kývat a nahrávat na smeč. To je svým způsobem tragédie jednoho člověka, který se odklonil od toho, čím kdysi byl. Moc a peníze lidi ničí a oni si pak zvyknou, začnou být samolibí a myslí si, že jsou nejchytřejší,“ domnívá se.

Podle Mikeše někteří zaměstnanci České televize v pýše zapomněli, že divák nemá poznat, co si myslí redaktor. „Jednou budou strašně překvapení, až se to lidem přestane líbit a bude další revoluce na Kavkách. Ale oni tam pak už nebudou,“ podotkl. Jaký je tedy důvod, proč zmiňovaný management České televize nezasáhne? „Získali Českou televizi revolucí na Kavčích horách. Měl tam být člověk z BBC, což by bývalo bylo skvělé, měl praxi, ale odstranili ho, byli ve spacákách a lidé jako Jan Ruml (bývalý ministr vnitra, ODS) jim nahráli. Kníže (Karel Schwarzenberg) dokonce řekl, že televize patří těm, kdo v ní pracují,“ diví se Mikeš. Nečinnost vedení televize prý svědčí o tom, že se zaleklo pražských kavárníků, protože by mohli vytvořit nátlak na jejich odchod.

„Když se podíváte, jaké mají odměny, tak by přišli o pořádný žvanec, který umožňuje, aby si žili nad poměry a aby byli zcela ‚ve fajnu‘. Toho se bojí, že by se pár zpovykaných mladých lidí svolalo na Letenskou pláň s heslem: Braňme Českou televizi, a oni by přišli o vynikající joby,“ poznamenal Jiří Mikeš.

Česká televize nemá být konkurencí soukromým televizím

Česká televize také například oznámila nutné propouštění a zrušení programu ČT 3 kvůli nedostatku financí. Ředitel Dvořák tvrdí, že je nutné zvýšit koncesionářské poplatky, které zůstávají stejné dlouhé roky bez ohledu na inflaci. Kritici však tvrdí, že hospodaření televize nebylo v pořádku a někteří odborníci či politici varovali, že k tomuto bodu dojde.

„Zbytečně se rozmáchli i s ČT 3 a s dalším nesmyslným natáčením detektivek, které patří na soukromé televize. Do toho jednostranné zpravodajství a tak dále... Za pravé je to programově špatně zaměřené; za druhé si musíme uvědomit, k čemu má veřejnoprávní televize sloužit. Pak jim ty prachy budou stačit, a ne, aby všichni chtěli být konkurencí televizí Nova a Prima,“ sdělil s tím, že všechny zajímá jen sledovanost. „Ale jestliže ta jde dolů, je nutné se zamyslet, zda veřejnoprávní funkci, kterou mají dělat, dělají dobře, nebo zda  šlápli vedle a snaží se přizpůsobit soukromým televizím. To je krok špatným směrem a mohou dopadnout ještě hůře,“ dodal Jiří Mikeš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…