„Vezměte syna radši k hrobu Havla.“ Patrik Nacher ve střetu s kritiky Gotta: Na svoji svobodu si nedají sáhnout a druhým budou říkat, kde zapálit svíčku?!

13.10.2019 8:51

ROZHOVOR „Mám ke Karlu Gottovi rodinnou vazbu. Táta ho měl hodně rád. Na prvním Gottově koncertu ve Sportovní hale jsem byl s tátou někdy v sedmi letech. Beru to tedy citlivě. Takže když si prostřednictvím Karla Gotta někdo začne vyřizovat účty se Zemanem nebo s Babišem, tak mi to přijde jako zbabělé, trapné, ubohé, pitomé,“ vysvětluje pražský poslanec Patrik Nacher (ANO). „Původně jsem si myslel, že udělám takovou anketu o nejabsurdnější výroky ke smrti Karla Gotta. Výroky některých – Just, Halík, Kostlán – jsou tak děsné, že jsem je přestal sbírat, abych nenasákl tou negativní energií,“ prozrazuje.

„Vezměte syna radši k hrobu Havla.“ Patrik Nacher ve střetu s kritiky Gotta: Na svoji svobodu si nedají sáhnout a druhým budou říkat, kde zapálit svíčku?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce se pole svíček značně rozšířilo. I večer sem proudí zástupy lidí

Prvního října zemřel slavný český zpěvák Karel Gott. Objevilo se množství vděčných a dojatých vzpomínek. Některým ale snaha o důstojné rozloučení s hudební legendou připomíná propojení, do kterého zamíchávají i prezidenta Zemana a komunisty. Respekt napsal, že kariéra Karla Gotta by nebyla „myslitelná v žádném jiném než v autoritativním režimu, který si udržuje kontrolu nad kulturním provozem“. Co k tomu říci? Co si myslíte o tomto výroku?
 
Je to výrok trapný a ubohý, napíše to jen člověk mdlého rozumu. Toto psát v některých případech několik hodin po skonu Karla Gotta, a nenechat ani nějakou dobu pro zármutek a vzpomínky minimálně do doby pohřbu, svědčí o mezeře ve výchově. Mě to naprosto šokovalo, co se dělo. Projevilo se to tak, že nejvíc lidí jsem zablokoval na sociálních sítích tento týden, protože jsem s nimi neměl žádné slitování. 
 
Pokud jde o fakticitu – Karel Gott měl před rokem 1989 spoustu nabídek ze zahraničí, z Německa, ze Spojených států, mohl zůstat tam a mít se jako v bavlnce. Všude měl otevřené dveře, všude měl úspěch. Vždyť fenomén Karla Gotta je právě v tom, že je jako jediný zpěvák uznáván i v zahraničí. Byť šlo o drtivou menšinu, bylo to pro mě naprosto nepochopitelné, o některých lidech jsem si udělal „obrázek“. 
 
 
 
Jaká v uvozovkách perla vás v tomto směru – tedy negativním – upoutala nejvíce?
 

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí
Pro sebe jsem si dělal žebříček nejpitomnějších reakcí na dění kolem Karla Gotta, nebo na můj komentář k tomuto, který vyšel na Novinkách. Vévodí tam věci typu – psal jsem tam mimo jiné, že o mrtvých jen dobře – tak tam byla reakce, že když platí toto heslo, tak se má mluvit dobře i o Hitlerovi a Stalinovi? I takovéto nepochopitelné názory se objevily. Na dalších místech jsou komentáře Vladimíra Justa a podobných, které říkají, že lidi smutní, protože s tím začal Andrej Babiš. Kdyby s tím on nezačal, tak by lidi nebyli smutní... Já to nechápu.
 
Andrej Babiš tuto smutnou událost prý zneužil a lidé se nechali nachytat... Myslím, že Bertramka by byla plná, ať by byl premiér kdokoliv. Je to naprostý nesmysl.
 
Mám pro vás připravenou otázku, co je to podle vás za lidi, kteří se ve své kritice nezastaví ani před smrtí? Když poslouchám tyto vaše poznatky, tak soudím, že se dají označit jako fanatici...
 
Nevím. Nechci je ani komentovat. Původně jsem si myslel, že udělám takovou anketu o nejabsurdnější výroky ke smrti Karla Gotta. Pak jsem si ale řekl, že si to udělám jen pro sebe a nebudu tím otravovat veřejný prostor a dávat těmto bláznům, nesoudným a necitlivým lidem prostor. Výroky některých – Just, Halík, Kostlán – jsou tak děsné, že jsem je přestal sbírat, abych nenasákl tou negativní energií. 
 
Přitom například Marta Kubišová, která by si stěžovat mohla, tak Gotta hájí...
 
Dějiny možná nakonec ukážou, jak pomáhal lidem, viz Marta Kubišová nebo Michael Kocáb, jak teď říkal, že viděl v zápiscích StB, že jim pomáhal a zastával se jich a jenom se s tím nechlubil. 
 
 
Profesor Tomáš Halík v souvislosti s úmrtím Karla Gotta poslal dopis širšímu okruhu církevních hodnostářů. K činu ho přiměly právě spekulace o podobě pohřbu Karla Gotta. Případný národní pohřeb v katedrále označil za „šílený a nevkusný nápad“. „V tomto pokusu o mýtizaci hvězdy normalizačního zábavního průmyslu jde nejenom o projev naprosté devalvace hodnot a morální kýč, nýbrž i o politicky účelovou interpretaci našich moderních dějin,“ píše Halík, který před propůjčením katedrály varoval. Jak byste Halíkova slova okomentoval? 
 
Ideální bude, když člověk nebude komentovat samolibé hulváty, kteří ze sebe dělají ty morálnější. Sami jsou hodně přecitlivělí na to, když se někdo pustí do kritiky jejich oblíbenců, a přitom si neberou servítky. Za mě je tohle úplně mimo moje chápání. Původně jsem si myslel, že úmrtí Karla Gotta spojí tento národ minimálně v tom základní lidském pohledu. Evidentně ani to ne. Tito lidé mají v sobě nějakou závist, nenávist.
 
Vy jste se byl také podívat na Bertramce, kde Gott bydlel a kde vzniklo pietní místo?
 
Byl jsem tam třikrát. Nejdříve sám hned v den úmrtí, pak se synem a potom s mámou. Na twitter jsem pak umístil fotku, jak jsme na Bertramce se synem. A nějaká paní tam napsala, že bych měl radši vzít syna k hrobu Václava Havla a zapálit tam svíčku. To by byla ta správná výchova a syn by poznal správné hodnoty. Takhle prý bude mít hodnoty převrácené, což se mi v budoucnu může vymstít... Z toho úplně čiší, že lidé, kteří si na svoji svobodu nedají sáhnout, vymezují se proti komunistům, proti totalitám všude na zeměkouli, že v nich úplně bublá totalitní krev, oni budou druhým říkat, co si mají myslet, kam mají dávat svíčky, jak mají vychovávat děti...
 
Jsou chvíle – a tato patří mezi ně – kdy člověk má volbu, kdy může smutnit, vzpomínat, vyjádřit soustrast, anebo když ani jednu z těchto věcí necítí, tak neříkat nic. Na to mi někdo napsal – a co svoboda slova. Jak s tím souvisí svoboda slova? Já mám takovou svobodu slova, že můžu takového člověka poslat do prdele. Neudělal jsem to, i když by si to tito lidé zasloužili. Tady se plete svoboda slova se základní slušností.
 

 
Jaký jste měl vztah ke Karlovi Gottovi a jeho písničkám?  
 
Hodně mě to zasáhlo. Táta měl Karla Gotta velmi rád. Měli jsme před Slavíky vždycky s tátou sázku, kdy jsem říkal, že tentokrát Karel nevyhraje. Táta vždycky tyto sázky vyhrál. Mám k tomu tedy rodinnou vazbu. Na prvním Gottově koncertu ve Sportovní hale jsem byl s tátou někdy v sedmi letech. Beru to tedy citlivě. Takže když si prostřednictvím Karla Gotta někdo začne vyřizovat účty se Zemanem nebo s Babišem, tak mi to přijde jako zbabělé, trapné, ubohé, pitomé.
 
I to vás asi také vedlo k napsání komentáře na Novinkách s názvem Vzkaz pro skupinu moralistů Karla Gotta: De mortuis nil nisi bene?
 
Přesně tak. Když jsem se pak podíval na čísla ohledně hodnocení čtenářů, mile mě to překvapilo. Tolik děkovných reakcí jsem doposud neměl. Píšou mi úplně neznámí lidé, nebo mě potkávají na ulici a říkají, že jsem to s tím Gottem hezky napsal. Hodně mě to těší, že jsem mohl přispět ke zlepšení nálady či narovnání toho, co způsobila menšina těch kritiků. Je to sice drtivá menšina, ale má velký mediální prostor.  
 
 
Trošku s tím možná i souvisí událost z minulého týdne. Moderátor Luboš Xaver Veselý se dostal do konfliktu s tvůrci pořadu Newsroom ČT. Štáb Newsroomu totiž dorazil za Xaverem na Český rozhlas, kde moderátor pracuje. Reportérka ČT se na místě z Xavera snažila vymámit odpověď na otázku, proč si Xaver pozval do svého pořadu premiéra Andreje Babiše. Místo rozhovoru ale přišla poměrně vypjatá konfrontace, kterou si obě strany natáčely, jak Xaver, tak Newsroom ČT poté video z incidentu zveřejnili na sociálních sítích. Jak na vás přístup štábu ČT a samotného Xavera působil?
 

Anketa

Kdo je nejlepší moderátor?

hlasovalo: 14040 lidí
Pro mě je to utvrzení toho, že některé pořady ČT nejsou objektivní a řídí se tím, co píše nějaký jiný subjekt. V tomto případě Hlídací pes. Myslím si, že když to ČT takto vnímá, tak za Xaverem měli jít i v momentě, kdy tam měl jiné politiky, nebo za Karlem Šípem, který měl ve svém pořadu pražského primátora Hřiba. Já bych tam neposlal redaktorku ani v jednom případě. Jsou to zábavné pořady, nikoliv politické. Takže otázky typu, proč tam neměl k dotyčnému kritický přístup, tomu opravdu nerozumím...Kolikrát jsem měl pochybnosti při výběru hostů v Událostech a komentářích, nebo u Václava Moravce, takže mi přijde docela odvážné, že zrovna ČT bude z dramaturgie zkoušet někoho, proč si pozval premiéra do svého pořadu. Přijde mi to naprosto absurdní.
 
Na  druhou stranu Česká televize prakticky ihned po oznámení skonu Karla Gotta zahájila mimořádné vzpomínkové vysílání. Blok plný reakcí Gottových kolegů, přátel, připomínek jeho životních milníků, ale i zajímavých drobností trval až do noci. Jak se podle vás veřejnoprávní stanice zhostila uctění památky Karla Gotta?
 
Myslím, že dobře. Zejména vyjádření blízkých lidí z umělecké branže, či starší pozapomenuté záběry. Určitě to potěšilo fanoušky Karla Gotta. Mimochodem důkazem, že Karel Gott byl významnou osobností, je to, že když se objevila smutná informace o jeho skonu, všechna média se věnovala tomuto tématu. Televize měnily program, druhý den se všechny noviny v drtivé většině zaměřily na tuto událost.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…