Advokát Sokol o kauze Parkanová: Začínají se dít nebezpečné věci

08.12.2012 5:31

ROZHOVOR Vyšetřování bývalé ministryně obrany a poslankyně Vlasty Parkanové, která je obviněna z pochybení při nákupu armádních letounů CASA, se zřejmě protáhne. Advokát Tomáš Sokol, který Vlastu Parkanovou zastupuje, je však přesvědčen o její nevině.

Advokát Sokol o kauze Parkanová: Začínají se dít nebezpečné věci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

„Toto stíhání považuji za nebezpečný trend,“ řekl uznávaný obhájce v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Nejvyšší státní zastupitelství, na které se obrátil s podnětem na přešetření případu, nařídilo požádat o právní pomoc v zahraničí. Dotazy mají směřovat nejen do Španělska, odkud letouny pocházejí, ale do dalších zemí Evropské unie a dokonce i mimo ni.

Úřad nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana provedl dohledovou prověrku případu vyšetřování kauzy armádních letadel CASA a nařídil žalobci obrátit se formou právní pomoci do zahraničí. Vy jste jako obhájce bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové k tomu podal nějaký podnět?

Ne, to ani nemohu a ani nechci. Já jsem jen dostal informaci, že policejní orgány chtějí požádat o právní pomoc v zahraničí. Vzal jsem na vědomí, že takovou možnost zvažují.

Ale dal jste podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství k prověrce případu. Myslíte si, že by stíhání mělo být zastaveno. Proč, došlo k nějakému pochybení?

Je to v zájmu všech manažerů v České republice, kteří jsou odkázání na specialisty a odborníky, kteří jim doporučí určitý postup. Moje klientka se spolehla na své podřízené na ministerstvu obrany, ti ten postup, který byl zvolen, doporučili. Nikdo nepřišel s námitkami, ani ministerstvo financí nepožadovalo prověrku ceny. Naopak, odborníci se vyjádřili, že je cena v pořádku. Nevím, co víc by po manažerech měl ještě někdo chtít.

Jste tedy přesvědčen, že manažer, ať už státního úřadu, nebo firmy, nemůže být za chybné rozhodnutí, při kterém vychází z doporučení odborníků, trestně odpovědný?

Trestně odpovědný už vůbec ne. Ale není vůbec jisté, že rozhodnutí o nákupu letadel CASA bylo chybné, že nějaká škoda vznikla.

Tvrdí to znalecké posudky, z kterých policie i dozorující státní zástupce vycházejí.

Znalecký posudek není důkaz. Takových znaleckých posudků, které se rozpadly, jsem už viděl.  Domnívám se, že jde o velice nebezpečný trend, který ohrožuje všechny manažery. Kolikrát jsem podával daňové přiznání s vírou, že daňový odborník všechno spočítal správně, všichni se nějakým způsobem spoléháme na odborníky. Chyba je, když si vybereme špatné odborníky. Ale to není případ nákupu armádních letadel CASA. Celé ministerstvo obrany říkalo, že všechno je v pořádku.

Kriminalisté Vlastu Parkanovou viní ze zneužívání pravomocí veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat zcela nezávislý posudek na cenu letadel a kvůli tomu prý vznikla škoda 658 milionů korun. Jak si vysvětlujete snahy policie a státního zástupce postihnout rozhodnutí, které mohlo mít pro stát negativní důsledky?

Vysvětluji si to přehnanou snahou kriminalizovat všechno, co se komu nelíbí. Trestní právo není prostředek, který by měl zjednávat nápravu.

Není tedy chyba v legislativě? Neměl by se změnit zákon?

Nemyslím, naše legislativa je naprosto standardní. Bývalá ministryně Vlasta Parkanová se chovala podle evropských a světových standardů. Manažeři nemohou znát všechno, běžně si vyžadují stanoviska odborníků. Postihovat je za stanoviska odborníků, nebo za to, že si nevyžádali další stanoviska jiných odborníků, je nesmyslné. A to je věc, kterou vytýká policie mé klientce, že si měla vyžádat ještě další informace. Ale když cenu posvětilo ministerstvo obrany i ministerstvo financí, měla se ještě obrátit na nějaké další ministerstvo? Já nevím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…