Advokátka: Pár tisíc nemocných zničí zemi s 10 miliony obyvatel. Lidé se budou zabíjet, divíte se? Kde po roce jsme... Jsem dáma, nemůžu to říct

15.03.2021 13:28

Volby? Na to se můžeme vykašlat! Lidé jsou apatičtí, zprávy vypouštějí. „Jako před listopadem. Že si budou sahat na život – někdo se diví?“ Známá advokátka Jana Zwyrtek Hamplová zdůrazňuje, že bylo nutné posílit nemocnice, výbavu, zaplatit zdravotníky, a ne „tu vytvořit ghetto nesvéprávných rouškařů, a the end“. To vše podle advokátky v podstatě znamená, „že několik tisíc nemocných dokáže zcela zničit zemi s více než deseti miliony obyvatel, ochromit zdravotnictví, zlikvidovat v návaznosti na to osudy desetitisíců lidí a rozložit ekonomiku a právní stát“. Přidává i názor na případ z Uherského Hradiště a další podobné. A kam jsme po roce s covidem dospěli? „Nezlobte se, ale jako dáma nemohu proto dost dobře říct…“

Advokátka: Pár tisíc nemocných zničí zemi s 10 miliony obyvatel. Lidé se budou zabíjet, divíte se? Kde po roce jsme... Jsem dáma, nemůžu to říct
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Váš poslední blog opět slavil úspěch mezi čtenáři. Každopádně připouštíte, že z toho radost nemáte. Psala jste o zásahu strážníků v Uherském Hradišti. Zásah by měl podle vás všechny nahoře probudit, protože už nemůžeme na prázdné ulici ani dýchat kyslík. O pár hodin později, po vydání vašeho blogu, ministr Blatný ujistil, že opravdu nemůžeme. Rouška, jak praví nařízení, je povinná i na prázdné ulici, kde nikdo není. Co na to říkáte?

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Že se tu někdo zbláznil. Víte, k tomu člověk nemusí mít ani tu rovněž velmi skloňovanou maturitu, aby věděl, že k životu kyslík potřebujeme a že znovu dýchat vydýchaný vzduch nám neskutečně škodí. Takže nařizovat roušku či respirátor ve volném prostoru, kde nikdo není, je skutečně nebetyčná hloupost. Sama respirátor venku nenosím, nejsou-li kolem lidé, a má mi zkusit někdo něco říct. Patrně bych se s policisty neprala, v klidu je následovala, sepsala protokol a bránila se třeba až soudní cestou. Jsem zvědavá, co by u soudu řekli znalci. Ani vláda nám zkrátka nemá právo nařizovat nic, co přímo poškozuje zdraví člověka. Může si pan ministr Blatný do toho mikrofonu říkat, co chce. Mimochodem, to jeho odůvodnění, že dodržovat se to musí proto, že je to nařízeno, patrně vstoupí do dějin. Až se mi nechce věřit, že je lékař.     

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Obáváte se, že strážníkům by případně musel být přidělen advokát ex offo, protože by jejich obhajobu nikdo dobrovolně nepřijal. Slyšela jsem řadu reakcí, které byly právě opačné, a argument zněl: dotyčný ohrožoval ostatní, a kdyby jim nakazil jejich babičku… navíc otec dával špatný příklad dítěti, protože neměl respirátor nebo roušku, jak vláda přikazuje. Co k tomu říci?

Dotyčný nemohl nakazit ničí babičku, protože tam prostě nikdo nebyl. Otec dával dobrý příklad dítěti, protože dýchat se má zdravě. Pokud jsou tu lidé, kteří jsou přesvědčení, že vše, co nám tyto měsíce nařizuje vláda, je to nejlepší a správné, nechť si vzpomenou na nařízení nosit dvě roušky, čehož se zděsil i jejich výrobce, podobně jako chtěli zrušit závodní jídelny, to, pokud vím, brali zpět už ten den. Pro mne je vláda skupina amatérů, která se bohužel před tím, než něco pustí do světa, neporadí s odborníky, a pak to tak vypadá. Jsem k ní velmi kritická, protože po roce být tam, kde jsme, je ve své podstatě zločin na nás. Podle mého názoru se teď dělá takový humbuk proto, aby bylo vidět, že se vůbec něco dělá, ale je to stejně k ničemu. Měli posílit nemocnice, jejich výbavu, dobře zaplatit lékaře, sestřičky, a ne tu vytvořit ghetto nesvéprávných rouškařů, a the end. Covid pouze prověřil stav našeho zdravotnictví, které mělo lůžka a výbavu a personál na hraně už před ním. Je tu tolik lékařů cizinců, že jim ani nerozumíme. Proč asi.    

Slyšeli jsme o podobných případech. Psala jste o tom, že i k vám se dostal další. Velmi podobný jako ten z Hradiště. Dotyčný podal trestní oznámení. Můžete případ popsat? Jaké vlastně mohou být sankce? Je pravděpodobné, že mohou být potrestáni všichni, kdo se incidentu účastnili? 

Ten případ byl obdobný – na prázdné ulici, když si odmítl nasadit roušku, ho povalili na zem, spoutali a odvedli. Se slušným člověkem, který nikdy neměl problémy se zákonem, se najednou kvůli přestupku, který lze řešit nepochybně domluvou, náhle zachází jako s někým, kdo se zbraní v ruce hodlá vyloupit banku. Zasahujeme do lidské důstojnosti, a to, slovy pana ministra Blatného, protože prostě můžeme? Zeptejme se jinak – co ten zákrok vyřešil a před čím strašným ochránil ty lidi, kteří tam na té ulici nebyli… neměli bychom brát jako samozřejmost, že se zneužije moci jen proto, že je k tomu zdánlivě důvod. Ono to každému dojde, až by to zažil. Tím neříkám, že daný otec neudělal třeba diplomatickou chybu, nevím, nebyla jsem u toho. Ale ten zákrok nebyl adekvátní i za okolnosti, kdyby strážníky vyprovokoval. Protože oni mají být natolik profesionálové, že se prostě vyprovokovat nedají. Nebo neměli projít psychotesty. Jinak chci ale říct, že většina městských strážníků jsou dobří chlapi, a proto mne mrzí, že jim dva poněkud aktivní „soudruzi“ kazí teď jméno.     

Myslíte si, že podobných případů bude přibývat, nebo naopak? 

Čím víc hloupých opatření, tím víc těchto případů. Lidem nelze zakázat dýchat a žít. Vláda by se měla starat o to, abychom měli lůžka, lékaře, sestřičky, vybavení a léky. Na to kašlali rok. A teď nás zavírají doma, nutí nás nosit roušky i tam, kde není živáčka, vězní nás v našich okresech, což je mimochodem další nesmysl, protože pokud si každý může napsat papír s jakoukoli lží, opatření se míjejí účinkem. A těch kluků, kteří to musejí kontrolovat, je mi taky líto. Přesto si všimněte, že to lidé dodržují, poctivě ty nesmysly vypisují – nikdo nechce zbytečné potíže se zákonem, ale někdy je to už k uzoufání. Třeba s tím dýcháním. Taky se v respirátoru dusím a dusit nehodlám tam, kde to není nezbytně nutné. Jde mi o zdraví – a teď nemyslím covid, ale přirozenou potřebu těla dýchat čistý vzduch. I u soudu, když mluvíme, nás soudci nechají roušky odložit, když se dlouho mluví a dusíme se, protože mají rozum. Vrátím se tedy k onomu muži na dlažbě – pokud chtěl bez roušky přejít se synem k autu pár desítek metrů, normální člověk si musí ťukat na čelo, následoval-li takový zákrok. Podobná opatření degradují ta rozumná, a je z toho pak jeden velký tyátr a nešťastní lidé v depresích.  



Ve jménu zdraví populace se přikazuje to, co zdraví škodí. Píšete i o tom, že jsou nám vnucovány některé věci jako normální. Dostali jsme se do stavu, že platí to, co řekne vláda. Na zákony, pravidla, na která jsme byli zvyklí, už se nikdo odvolávat nemůže. Do jaké míry celý trend může poznamenat přístup lidí k právu?

Ano, velmi správně řečeno – ve jménu zdraví nám přikazují to, co zdraví škodí. Víte, já nikomu neberu, pokud této vládě po posledním roce věří. Každého věc. Já už jí nevěřím ani slovo, a pokud něco respektuji, pak to, co má alespoň jakýsi smysl. A děkuji bohu, že nemám firmu, která spadá pod povinné testování, protože bych se tvrdě vzpírala přenášení odpovědnosti státu na laické osoby v rozporu se vším, co je vůbec možné. Ostatně ono slavné testování dopadá tak, že ti pozitivní prostě nejsou. Sem tak někdo, bez příznaků. Kde je tedy důvod onoho věznění doma, když ani ve firmách s mnoha zaměstnanci nejsou žádná hnízda nakažených? Kde jsou důvody zavření malých provozů? Škol? Připadám si jako ve špatném sci-fi. Jak říkám – covid ukázal v celé nahotě stav našeho zdravotnictví a připravenost naší země na nečekané okolnosti. Pokud jiné země mají lůžka a my ne a pokud jiné země jsou dál než my, není to chyba nás, občanů. A nenechme si to namlouvat. My jen zděšeně čteme o sto milionech za zbytečnou polní nemocnici, dvou rouškách na sobě, čehož se zděsil i jejich výrobce, o zrušených závodních jídelnách, které se hned obnovují, o mobilizaci očkování, aby pak vakcíny nebyly… a o obchodech kolem toho všeho nemluvě. Napříč spektrem. Musím přiznat, že těch deziluzí za rok bylo tolik, že to mohou zvládnout jen lidé se silnou povahou. Nejvíce se proto obávám rezignace lidí. Ze všech stran slyším, že na nějaké volby se mohou vykašlat. Jsou apatičtí, lhostejní, do obchodu a domů, zprávy vypouštějí… jako před listopadem. Že si budou sahat na život – někdo se diví?

A vztah k právu… to je kapitola sama pro sebe. Ve jménu údajně vyšších cílů se po právu šlape, ústava trhá na kousky a přechází se k finanční a faktické represi. To je první krok k totalitnímu systému. A ještě se lidem říká, že je to pro jejich dobro. Zákony můžeme výjimečně odsunout stranou, dělají to i soudy ve svých rozhodnutích, ale jen tehdy, je-li to ve jménu spravedlnosti, s cílem rozhodnout v souladu s dobrými mravy, a kdy to tak vnímá většina lidí. To, co se děje dnes, tak nevnímá nikdo, nebo minimum lidí. A už jen poznámka – napsal mi jeden pán, že přece nám nebude diktovat hrstka ukřičené menšiny na ulici. Až mne zamrazilo – stejné věty psalo kdysi Rudé právo. 

Prezident Miloš Zeman by nejraději vyměnil ministra zdravotnictví, ministra zahraničí i šéfku SÚKL. Mají jiný názor na použití vakcíny Sputnik V. Co na to říkáte?

Já osobně prozatím nevěřím žádné vakcíně, protože jsou podle mého názoru šité horkou jehlou. Poslední dění kolem vakcíny AstraZeneca to jen dokazuje. Ženeme lidi na tzv. dobrovolné očkování, přitom objektivně nemůže být vyzkoušené, co je vlastně zač. Tyto věci nejde uspěchat, to vám řekne každý lékař. Myslím si tedy, že pokud se k vakcínám vyjadřují politikové, je to vždy jen o politice, ne o vakcíně, prostě ty vakcíny kádrují. Víte, ono je docela úsměvné, jak si stále hrajeme na Východ a Západ, a to i tehdy, když nám jde tzv. o krk, a kdy Západ je už někdy víc „východní“ než Východ sám. Moje generace je třeba celá naočkovaná ruskými vakcínami. Ta politika kolem je tragikomická – kdyby nešlo o vážné věci. Tedy ráda bych viděla trojici odborníků, která řekne – vakcína A je dobrá proto, vakcína B je nedobrá proto a vakcína C se nám zdá nejlepší proto. A nebudou řešit, odkud je. Ale vakcíny se kádrují, a my jsme toho zase rukojmí. Jen tehdy bylo špatně všechno ze Západu, teď je špatně všechno z Východu, i kdyby to bylo ve skutečnosti naopak. Na to, co je dobré pro lidi, se z vysoka kašle. Jde o obchod a vliv, nic jiného. Přitom má jít o to zdraví, že? Tedy bych spíše čekala, že jim prezident vynadá, ať ty vakcíny nekádrují a vyberou prostě ty dobré. Je však otázka, zda dobré jsou – pořád je nutné pokládat si otázku, proč je očkování stále dobrovolné. Osobně si stejně myslím, že se jednou dozvíme věci, které by nás dnes vůbec nenapadly.

A jak hodnotit osmileté působení prezidenta Miloše Zemana?

Už kdysi jsem se vyjadřovala, že pan prezident měl skončit kvůli věku a zdraví už po prvním volebním období. Nyní už mu docházejí síly a jeho absence v řadě věcí je znát. A v této době pak obzvláště, už třeba jen proto, aby držel svůj lid. Drží spíše nekriticky vládu, a to mu vyčítám. Uměl více bouchnout do stolu. Měl by stát po boku lidí, třeba někdy i proti tomu, co se děje, protože co nelze Miloši Zemanovi upřít, byla inteligence a to, že mu nikdy nešlo o peníze. Musí tedy vidět, jak to ta vláda ten rok těžce nedávala a dělala neuvěřitelné věci. Otázka je, jak jsem zmínila, má-li fyzickou sílu s tím něco dělat, a pokud ano, musím se ptát, proč to tedy jako prezident nedělá. Prezident by dnes měl stát stranou politických bojů a postavit se celou svou autoritou za nás, za normální lidi, kteří jsou obětí toho, co se u nás děje. Prostě prezident v pravém smyslu té funkce mi v této době schází. 

Když se člověk v pátek podíval na zpravodajské servery, první, o čem si přečetl, byl případ muže, který se zastřelil před Ministerstvem zdravotnictví, a pak o seniorech, kteří se snažili předávkovat léky. Nové případy covidu-19 – nárůst o 11 083. Je to rok, co se republika potýká s epidemií koronaviru. Kam jsme podle vás po roce dospěli?

(Zamyšlení) Nabízí se říct, že jsme dospěli do bodu nula. Tedy že jsme se vrátili tam, kde jsme stáli před rokem. To by ale bylo příliš optimistické. Jen namátkou... zdravotnictví se nijak nepomohlo. Spolehlo se na to, že to tam ti obětaví lékaři a sestřičky a další personál zvládnou za stejných podmínek, přestože je tu závažná a zákeřná zcela nová diagnóza. Výrazně jsme zato omezili všeobecnou zdravotní péči, kterou máme zakotvenou v ústavě, tedy přestali jsme dbát obecně o zdraví lidí, pokud přímo neumírají. Tedy zdravotní péče je za hranou svých možností a dopady budou obrovské. Zasáhlo se do životních osudů tisíců živnostníků, kteří nemohli vykonávat svoji práci a jejich životní plány se jim zhroutily pod rukama, protože systém náhrad byl a je tragický. Zavřeli jsme dětem a studentům školy, zakázali jsme jim sport a jiné zájmy a uvěznili je u počítačů. Co to udělá s touto generací, těžko říct. Ekonomika je v astronomických dluzích, a už se mluví o zvyšování daní. Těm lidem, kteří to celé odnesli nejvíc. Tedy nám tzv. dole. Léky, které mohly pomáhat, tu nebyly, lidé je vozili z Polska. O další lék, vyzkoušený na Slovensku i v Brně, se musely psát petice.

Národ je rozdělený na skupiny poslušných plničů všeho a těch, kteří volají po zdravém rozumu a odbornících, tedy vznikly dvě znepřátelené skupiny, což vyhovuje těm nahoře, že se bijeme mezi sebou, namísto abychom povolali společně k odpovědnosti ty, kteří za to mohou. Situace se zkrátka zvládla jen proto, že fungovaly regiony obce a kraje – těm se ale ani pořádně nepoděkovalo, a se sliby, které byly například krajům dány, si už nikdo za pár dnů nelámal hlavu. Zato rychle se přijal pandemický zákon, zavádějící obrovské sankce všem. Vnucuje se nám, že právo a vůbec lidská práva nejsou důležitá, když jde o zdraví, a nasadí proti demonstraci kordony policistů, protože to je snadné. Řešení už méně.
To vše ve své podstatě znamená, že několik tisíc nemocných dokáže zcela zničit zemi s více než deseti miliony obyvatel, ochromit zdravotnictví, zlikvidovat v návaznosti na to osudy desetitisíců lidí a rozložit ekonomiku a právní stát.

Nezlobte se, ale jako dáma nemohu proto dost dobře říct, kam jsme za ten rok došli.  A nenechme si vnutit, že za to můžeme my, občané, jak se o to ti nahoře snaží. Ani náhodou.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…