Alena Vitásková: Příprava mé vraždy se nevyšetřila. Vězeň, který měl podat svědectví, zemřel

29.08.2016 17:45

ROZHOVOR „V České republice je možné odsoudit někoho na objednávku, to znamená i bez důkazů. Na druhé straně se například příprava mé vraždy, o které jsem dostala písemnou informaci, vůbec nevyšetřila,“ říká rozhořčeně předsedkyně Energetického regulačního úřadu a kandidátka na senátorku za hnutí Úsvit – Národní koalici Alena Vitásková.

Alena Vitásková: Příprava mé vraždy se nevyšetřila. Vězeň, který měl podat svědectví, zemřel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Na internetových stránkách Úsvitu - Národní koalice říkáte, že jako vysoký státní úředník jste už vyčerpala všechny možnosti v boji proti solární mafii, která má údajně okrádat stát, a tedy i občany o miliardové částky, když některé nitky vedou až do vysokých politických postů. Mohla byste to blíže vysvětlit? A má veřejnost očekávat při vašem zvolení další, ještě tvrdší boj s tzv. solárními barony?

Podpora obnovitelných zdrojů, konkrétně solárních elektráren se v roce 2010 zcela vymkla kontrole. Ale i další zdroje se těší štědré podpoře z veřejných financí. Podmínky byly nastaveny nestandardně, což vede k nerovnému přístupu k jednotlivým účastníkům energetického trhu. Jestli někdo považuje výkupní cenu přibližně 15 korun za kWh u některých solárních elektráren oproti ceně 1 Kč za kWh silové elektřiny za správnou, tak já rozhodně NE. Růst ceny o tři tisíce procent není normální. Má se tak jednat o podporu ve výši 45 miliard korun ročně z veřejných financí, to znamená z kapes nás všech, a to po dobu 20–30 let. Tento tunel do veřejných financí nás bude stát celkově přes bilion korun. Z titulu pozice předsedkyně ERÚ jsem udělala všechny kroky k tomu, abych nastavila rovné podmínky pro účastníky energetického trhu a chránila oprávněné zájmy spotřebitelů, především domácností. Mojí zásluhou se zastavila podpora pro nové zdroje, neuskutečnil se další tunel do veřejných financí, který by zaplatili opět naši občané a firmy. Ano, jako předsedkyně ERÚ jsem vyčerpala všechny možnosti. Veřejnost jsem doufám přesvědčila za více než pět let ve funkci svou prací a také skutečností, že jsem se postavila proti zlu, které se snaží nás dostat na kolena, že jsem pojmenovávala vždy vše pravým jménem, nebála jsem se mocných této země, kteří ničí životy obyčejných lidí.

Proč se vůbec rozhodla kandidovat Alena Vitásková, podle známého amerického časopisu Forbes druhá nejvlivnější žena v ČR, na senátorský post právě za Úsvit – Národní koalici? Která témata jsou vám z tohoto hnutí nejbližší? A zastáváte i podobné názory ohledně migrace a vztahu k EU?

Důvodů, proč jsem se jako nestraník rozhodla kandidovat na kandidátce strany Úsvit – Národní koalice, je několik, vyjmenuji alespoň ty základní. Poslanci této strany konzistentně a dlouhodobě ovlivňují nejen energetickou legislativu s důrazem na přijatelnost cen energií pro občany, odmítají nezákonné vyplácení finančních podpor z veřejných prostředků, chrání zájmy občanů. Tato strana prošla různými změnami a dle mého názoru stojí nyní na pevných morálních základech. Předseda strany pan Lidinský je veteránem z Afghánistánu, kde byl i vážně zraněn s trvalými následky. Pan Lidinský je osobnost, ve kterou může mít důvěru každý náš občan; a já ji osobně mám. Vážím si jeho chrabrosti, lásky k naší vlasti, našim lidem, což prokázal i na bojišti. A tak bych mohla jmenovat členy strany a poslance Úsvitu, věřím jim, dělají pro lidi. Nejsou spojováni s tunelováním veřejných financí prostřednictvím různých nesmyslných dotací. Když se vykrádalo Ostravsko, tak pan Lidinský bojoval za naši vlast. Ví, co je to válka, ví, jak křehký je mír. Tradiční strany selhaly, což není jen můj názor. A já stále věřím v lepší život nás všech, věřím v budoucnost, a proto jsem na kandidátce Úsvitu. S programem strany souhlasím, možná, že osobně bych byla ještě trochu tvrdší.

A co velké a vlivné politické strany, jako jsou nyní například sociální demokraté či hnutí ANO? Neprojevily o vás zájem, anebo právě z těchto míst se na vás „hrne“ kritika za důkladnou kontrolu solárních elektráren?

Jsou strany, na jejichž kandidátce bych nemohla být. Jednou z nich je ČSSD, a to z toho důvodu, co někteří její čelní představitelé provedli této zemi. Nebo za to, co například provedli Ostravsku – vykradené OKD a zničené životy obyčejných lidí. Nechat jim ukrást střechu nad hlavou a pak jim dát žebračenku? Je mi z některých na zvracení. Jsou zároveň odpovědní za solární tunel.

V oblasti energetiky jste považována za špičkového odborníka. Jak se vůbec stavíte k získávání energie z alternativních zdrojů v naší republice? Jste už proti dalšímu rozšiřování solárních elektráren a získávání elektrické energie, například i z biostanic, jak to nedávno uvedla některá média? Myslíte si, že to jsou pro české podmínky nevyhovující zdroje energie, dáváte přednost spíše jádru?

V energetickém mixu musí mít místo i obnovitelné zdroje. V energetice stejně jako v jiných oborech musí být vše prováděno s rozmyslem, bez nesmyslných finančních zátěží, či hloupých podpor. Nelze hovořit o tržním prostředí, když jeden zdroj dostává subvence v takovém rozsahu, že dochází k deformaci ceny elektřiny. Ostatní zdroje nedostávají nic. Jaké je to tržní prostředí? Zdroje bez subvencí nejsou schopny se prostě reprodukovat, každopádně jsou se zdroji subvencovanými v nerovném a nekonkurenceschopném postavení. Rozvoj decentrální výroby se dá očekávat i v ČR. Já to považuji za zcela legitimní a dokonce se ERÚ zasloužil o snížení administrativní zátěže pro tyto zdroje. Tyto decentrální zdroje by měly být pro spotřebitele doplňkem určeným ke snížení ceny energií. Avšak představa, že si téměř každý bude vyrábět elektřinu sám, je z mého hlediska holý nesmysl. Bojím se doby, kdy si začneme i namlouvat, že si budeme moct doma sami vyrábět auta, abychom tak zlikvidovali automobilový průmysl. Doufám, že doby, kdy kráva Zorka nadojila 70 litrů mléka, jsou pryč.

Spočítal vůbec někdo energetickou a materiálovou náročnost výroby fotovoltaických panelů? Jejich skutečný přínos? Prostě ničíme stávající, dobře fungující systém. Děláme kroky, které budou mít nedozírné dopady do hospodářství a ekonomiky nejen naší země. Je to evropská energetická politika, která selhala. A teď se čeká, kdo najde odvahu to otevřeně říct, kdo bude mít sílu to napravit, dokud je relativně ještě čas. Přece se nechceme vrátit do dob, kdy výpadky elektřiny byly běžné. V ČR máme bezvadné distribuční sítě i přenosovou soustavu. Opravdu si někdo se zdravým rozumem myslí, že je správné to rozbít? Je nutné, abychom se i my začali starat především o vlastní energetickou soběstačnost a energetickou bezpečnost. Jádro považuji za nejdůležitější zdroj v energetickém mixu. Jedná se o nejsofistikovanější technologie, bez kterých se likviduje celý rozsáhlý vývoj. Všichni se obávají sdělit skutečnou pravdu o obnovitelných zdrojích a jejich dopadech na ekologii. Opět v zájmu lobbistických a demagogických názorů se ničí nejdůležitější obor, jakým energetika bezesporu je.

V nedávné době byly plné noviny vašeho obvinění ohledně neoprávněného přidělení solárních licencí podnikatelům z Chomutovska. Byla jste za to i nepravomocně odsouzena na 8,5 let do věznice s ostrahou, což některá média kvalifikovala jako soud na politickou objednávku s neúměrným trestem. Přitom při schvalování zmíněné licence jste ještě svůj post šéfa Energetického regulačního úřadu ani nezastávala. Jak si to vysvětlujete?

V České republice je možné odsoudit na objednávku, to znamená bez důkazů. Domovní prohlídky dovolí nezákonný soud, soudce je vybrán nezákonně a tento soudce si vybere soudní senát rovněž nezákonně. Tito členové senátu pak mají stejnou váhu hlasu, když hlasují o vině či nevině. Situace došla tak daleko, že jsem byla nucena podat na soudce Novotného trestní oznámení. Stala jsem se zcela nepřijatelnou pro skupinu, která připravila solární tunel; a další tunel, který připravovala, jsem jim zhatila. Ti, co licence vydali, ti, co jsou spoluzodpovědní za solární tunel, tak ti u mé soudní pře vystupují jako svědci, dokonce dále pracují pro vládu. Selhání státem nastaveného systému v oblasti podpory obnovitelných zdrojů nelze zamést pod koberec – jedná se o bilion nesmyslně vyhozených peněz z kapes nás všech.

Ano, je opravdu nutné sdělit, že stát není imaginární fata morgana, jsou to určití lidé. Nejde zločin hodit na Vitáskovou, která s tím nemá vůbec nic společného, nebo na několik řadových úředníků, či dokonce dělníků… Je nutné zastavit objednanou honbu na čarodějnice. Pokud chcete za každou cenu někoho soudit, tak to musí být ti, kteří tento zločin připravili, provedli, mají z něj prospěch a pochopitelně část justice, jež se snaží tento zločin zamést pod koberec. Nejen já, ale i veřejnost se domnívá, že se jedná o politickou likvidaci nejen mé osoby. Tak může dopadnout prostě každý, kdo si dovolí poukázat na nepravost. Aby úřednice byla za správní řízení vyváděna z úřadu v poutech jenom proto, že přišla napravovat tragédii solárního boomu a neprováděla nezákonné kroky na žádost policie či justice, tak kde to vlastně žijeme?

K celé kauze jsem připravila pro občany brožurku (bezplatnou), kde popisuji zrůdnost systému. Jmenuje se „Na prahu vězení“. Jak je možné, že ti, co rozkradli OKD, se promenádují po Pařížské v Praze? Proč již teď nejsou ve vyšetřovací vazbě? Co jsme to za stát?!

Jak je to vůbec s dotacemi pro majitele solárních elektráren? Údajně dokud to neschválil patřičný orgán Evropské unie, což se prý zatím ještě nestalo, není možné je vyplácet, i když se to běžně děje. Je tomu skutečně tak?

Nejedná se jen o solární elektrárny, ale všechny zdroje uvedené do provozu před rokem 2013. Tyto zdroje nemají nárok na výplatu podpory, doposud nebyly tyto zdroje notifikovány v Bruselu, přestože to ministr Mládek v loňském roce přislíbil. Uvedl, že notifikace se uskuteční nejpozději v únoru 2016. Jen v letošním roce bylo nezákonně vyplaceno asi 30 miliard korun. Pokud vím, tak státní zástupce má povinnost konat; stejně tak policie. Doposud se nic neděje. Asi se pokusí zavřít mě, abych byla umlčena. Jak je možné, že nezákonnosti takového rozsahu se politicky kryjí? Kdo má na nezákonné výplatě zájem, že ji umí takto ovlivnit?

V médiích se objevilo už více informací o tom, že se vás snaží někdo zastrašit. Prý vás chtěli už i vybrzdit na dálnici. Víte konkrétněji, o koho by se mohlo jednat? Neopakovaly se podobné útoky vůči vám i v posledních týdnech? Máte stále k dispozici policejní ochranu?

Policejní ochranu nemám. Tuto jsem měla rok, nežádala jsem o ni, byla mi přidělena. Útoky na mě se opakovaly a stávající situaci nebudu komentovat. Například příprava mé vraždy, o které jsem dostala písemnou informaci, se nevyšetřila. Vězeň, jenž tuto informaci podal, byl údajně nedůvěryhodný, snad nebyl ani vyslýchán. O to více mne znepokojilo v poslední době, že pan Nečesaný byl odsouzen na základě svědectví vězně. Když jsem po této zprávě požádala znovu o prošetření, tak jsem dostala informaci, že vězeň, který chtěl podat svědectví o přípravě mé vraždy, už zemřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…