Alexandrovci jako Putinovi trojští koně? Zkušený Milan Syruček už se nad útoky na sbor neudržel

28.12.2016 14:44

ROZHOVOR Alexandrovci jako těžká vojenská technika, rej tajných služeb a Vladimir Putin – původce absolutně všeho zla. Tomu se věnuje předsilvestrovský rozhovor s dlouholetým novinářem, zpravodajem Mladé fronty v Rusku, nestorem Milanem Syručkem. Vysmívá se tu mnoha konspirativním teoriím, avšak v úvodu přidává svoji osobní zkušenost. A jestliže jsme našli, že „za vším hledej Putina“, pak jistě Vladimir Vladimirovič může i za „koule“ snaživých, leč hloupoučkých žáčků a studentů. Jisto jistě pak může usnadnit práci všem našim silovým orgánům včetně těch, které si začínají pohrávat s cenzurou…

Alexandrovci jako Putinovi trojští koně? Zkušený Milan Syruček už se nad útoky na sbor neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

Jak jste přijal zprávu o letecké katastrofě, při níž zahynulo 64 členů Alexandrovova souboru? Tento soubor pro vás není neznámý…

Když jsem se to dozvěděl, mou první reakcí byla vzpomínka na jeden z mých rozhovorů s francouzskou šansoniérkou Mireille Mathieu. Nejen proto, že letos v říjnu vystupovala v Praze, ač jí je už sedmdesát let stále se svým nenapodobitelným šarmem, ale především proto, že když jsem se jí zeptal, které ze svých koncertů považuje za nejúspěšnější, bez váhání odpověděla, že to bylo její vystupování s Alexandrovci. S nimi zpívali mnozí vynikající zpěváci a zpěvačky, mimo jiné i naši, ale s Mireille to bylo zcela neobvyklé. Drobounká Francouzka si s tímto souborem poprvé zazpívala v roce 1967 a poté ještě mnohokrát.

Stále ji vidím, jak stála uprostřed vzrostlých mužů v sovětských, dnes ruských uniformách, ona v černých šatech s bílou krajkou, na šíji stříbrný řetízek s křížkem a svým silným hlasem zpívá nejdříve francouzsky, poté rusky Podmoskovnyje večerrra. Ano, i s tím francouzským „r“, které tak libozvučně drnčí i v její ruštině. Jistě, Alexandrovců je více než 180, budou zpívat i dále, ale přece jen to pěvecké jádro souboru „odešlo do nebe“, jak se sama Mireille vyjádřila po tragédii; a všem milovníkům jejích písní budou chybět.

Mireille Mathieu s Alexandrovci

Byli podle vás Alexandrovci vojáci? Nebo spíš „poslové kultury v zeleném“? Někteří politici je vidí málem jako „trojské koně“…

To mě dostalo, jak na to odpovědět? Myslím si, že skutečně to jsou vojáci, dokonce to je speciální jednotka. O to rafinovaněji utajovaná, že její příslušníci nikdy neprošli vojenským výcvikem, pro maskování nemají ani oficiální vojenské uniformy a v jejich souboru chybějí tenory, převládají barytonové a basové hlasy, aby působily jako těžké dělostřelectvo.

Rafinovanost se projevuje i v tom, že jsou posíláni všude, kam by se normální vojáci nedostali – zpívali například před papežem Janem Pavlem II., zejména církevní písně, například Ave Maria... a světový tisk psal o tom, že dobyli Vatikán. Ke speciálním operacím byli nasazováni zejména ve 2. světové válce, kdy měli na frontách přes patnáct set vystoupení a šéf německé propagandy Goebbels jejich údernou sílu odhadl na několik divizí.

Historie souboru je velmi dlouhá, začala v roce 1928 s dvanácti členy, ale vypracoval se, třebaže se v jeho vedení vystřídalo už několik osobností. A všimněte si, sám Alexandrov, respektive jeho syn Boris, odešel v roce 1986 do důchodu v hodnosti generálmajora. Současný hlavní dirigent se jmenuje Vjačeslav Korobko. Česky krabička – není to také podezřelé? Není divu, že je Putin chtěl nasadit i v Sýrii, kde si regulérní jednotky stále ještě nemohou poradit s protivníkem.

Samozřejmě svět oblétají nejrůznější konspirační teorie, od „Obamovy odplaty“ po tu, že není jisté, zda za pádem letadla není nějaká teroristická skupina, nebo dokonce hrátky tajných služeb, protože zrovna na Vánoce a zrovna na cestě do Sýrie a Aleppa...

Tajné služby z celého světa se soustředily na to, aby tato jednotka, zašifrovaně nazývaná „Alexandrovci“, nedoletěla na místo určení. Oficiální moskevská místa sice hovoří spíše o selhání techniky nebo pilota, ale určitě v tom měly prsty KGB, CIA, MI6, MI5 a vůbec další rozvědky od Tokia po Paříž. Komu je to málo, může si ještě přimyslet mimozemšťany. A že se to stalo právě na Vánoce? V Rusku je sice neslaví, ale možná o to rafinovanější byl tento trik.

V Česku mají Alexandrovci vždy dobrý zvuk, a to nejen v Karlových Varech nebo v Praze. Nepolitikaříme už nějak moc, když za vším „hledáme Putina“?

To je přímo geniální idea, hledat za všemi katastrofami, průšvihy a problémy hromosvod, který leží mimo naše přístřešky, u nás je nepostižitelný a nedosažitelný. Jak by to usnadnilo práci všem našim pracovníkům silových orgánů, justice i politikům. Nemuselo by se nic vyšetřovat, odhalovat, pátrat po vinících politických rozbrojů, ekonomických neúspěchů, trestných činů. Dokonce žáci a studenti by obdržené „koule“ nemuseli objasňovat vlastní leností, ale odvolávali by se na Putina.

Mělo by to zcela stejnou logiku jako tvrzení, že Alexandrovci nejsou reprezentanty jedné země s bohatou historií a kulturou, ale Putinovými agenty. Stejně jako všichni ti naši a cizí zpěváci, kteří s Alexandrovci zpívali. Nevadí, že tehdy ještě neseděl v Kremlu, ale třeba je už řídil z Drážďan. Musím se na to Mireille přeptat, až se zase uvidíme. Omlouvám se čtenářům, že jsem při těchto odpovědích použil poněkud jiný tón, ale řekněte sami: copak to bylo možné brát vážně?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…