Ani kdyby demonstroval milion! Vzkaz od Fialy. Zapadl, Holec ho zná

13.09.2022 4:44 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Vláda nemůže s Ruskem jednat o plynu, ani kdyby byl v ulicích milion lidí, protože by zradila své voliče. Tak reagoval premiérův poradce Cerha na průzkum, dle kterého si 49 % Čechů přeje jednání o přímých dodávkách z RF, připomíná komentátor Petr Holec. Ten ParlamentnímListům.cz též sdělil, že někteří průmyslníci už místo za ministrem Síkelou dokonce chodí za jeho předchůdcem Havlíčkem.

Ani kdyby demonstroval milion! Vzkaz od Fialy. Zapadl, Holec ho zná
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Petr Holec

Pod ministrem průmyslu a obchodu za STAN Jozefem Síkelou se houpe židle. Jeho rezignaci kvůli neschopnosti řešit energetickou krizi chce premiérská koalice SPOLU a krátce před jeho cestou na summit EU o energiích mu energetickou agendu sebral premiér a lídr SPOLU Petr Fiala. Měl by Síkela skončit?     

Síkela měl skončit už dávno, protože je totálně neschopný. Právě ministr průmyslu a obchodu by měl být v současné energetické krizi „druhým premiérem“, který s premiérem aktivně řeší ekonomicky neudržitelné drahé energie i jejich nedostatek. Jenže Síkela jako by se až doteď, kdy už je navíc pozdě, na ministerstvu věnoval hlavně oblepování moudrými štítky, jak si zbytečně moc nesvítit na WC, abychom nepodporovali Putina, zatímco se na ministerstvu zbytečně svítí na chodbách i přes den. I proto Síkelu ještě před premiérem odepsali i zástupci průmyslu. I ti pochopili jeho obdivuhodnou neschopnost maskovanou stejně obdivuhodnou arogancí a radši začali jednat s jeho náměstky.  

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Teď proto Síkelovi energetickou agendu sebral a stáhl pod své poradce i premiér Fiala, jehož Síkelovo zoufalství taky potápí, jak ukazují poslední volební preference ODS i nedůvěra lidí ve vládu. Zástupci průmyslu Síkelův „půlkonec“ samozřejmě oslavili, protože tak tragického ministra nepamatují. Problém je, že pro ně je to smutné „půlvítězství“: Premiérovi poradci sice můžou za Síkelu vymýšlet řešení, nemají ale mandát jednat se zástupci firem, které kvůli vládní nepomoci rychle ztrácejí konkurenceschopnost a některé už krachují. Situace je nyní tak bizarní, že zástupci průmyslu chodí za bývalým ministrem průmyslu a obchodu za ANO Karlem Havlíčkem, s nímž se jim spolupracovalo mnohem líp. Skoro jako by předvídali nějakou politickou změnu...

To ví i Síkela, který v Partii na Primě řekl, že premiérovým poradcům nepřísluší veřejně komentovat nejen částky, na kterých vláda nakonec zastropuje ceny energií. Nejslabší ministr, o jehož konci v médiích mluví i liberecký hejtman a bývalý šéf STANu Martin Půta, tak v pudu sebezáchovy vyrazil i proti premiérovi. Síkelu pořád drží ve funkci už jen to, že premiérem vrtí ministr vnitra Vít Rakušan, bez jehož STANu vláda nepřežije.

Paradoxní je, že konec Rakušana ve funkci ministra vnitra si podle průzkumu Medianu přeje kvůli kauze s šéfem civilní rozvědky Petrem Mlejnkem většina lidí.

Ano, politika miluje ironii. Dva ministři na odstřel z nejtoxičtější vládní strany se vzájemně udržují ve funkci a kromě ekonomiky tím reputačně ničí celou vládu, jejíž premiér s tím není schopný nic udělat a radši o víkendech pozoruje muflony. Síkela je neschopný a Rakušan pro změnu všehoschopný, v cestě k absolutní moci zatím kosí všechno včetně nepohodlných policejních šéfů. Tihle dva jsou novou „hustou dvojkou“, z níž jde na rozdíl od směšného Stropnického s Maláčovou fakt strach. Mnohem větší ironie ale je, že zatímco kvůli korupční kauze kolem STANu padají hlavy, šéf „Slepičáků“ Rakušan pořád drží, jako by se ho to vůbec netýkalo! Dokonce je tak hustý, že Janě Vildumetzové z ANO klidně vzkáže, že jestli kvůli rodinným fotkám s člověkem z kauzy kolem politiků a kmotrů STANu nerezignuje na funkci místopředsedkyně Sněmovny, tak použije „silové“ řešení. Doufejme, že Rakušan zatím nemyslí policejní obrňáky. Každopádně se zdá, že Síkelu už kvůli vlastní záchraně obětoval, i když ho stále ještě pouští do televize. Ten si totiž každým svým vystoupením dál sám kope politický hrob, kam ho pak Rakušan případně ochotně shodí.  

Česká televize zveřejnila nový průzkum Kantaru CZ, který dává do zajímavého kontextu reakci premiéra Fialy na nedávnou masivní demonstraci na Václaváku. Tam žádalo demisi vlády přes 70 tisíc lidí, které Fiala odbyl tím, že jsou proruští a podléhají ruské propagandě. Podle Kantaru CZ by ale s Ruskem o dodávkách plynu jednalo 49 procent lidí, zatímco jen 43 procent by se energeticky od Ruska úplně odřízlo.

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
To jen ukazuje, že Fialova vláda nemá ve společnosti většinovou podporu. Drží sice sněmovní většinu, ta ale nezastupuje většinu voličů. A teď vidíme, že víc lidí by s Ruskem jednalo o plynu, než zastává vládní pozici. Veřejné mínění většiny samozřejmě neznamená, že vláda musí s Putinem jednat o plynu, ostatně žádný by nám stejně nejspíš nepustil. Síkelovy „mrazivé“ tabulky vytápění a směšné naivní svetry šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nedělají nikomu větší radost než Putinovi. V demokracii by měl ale premiér s většinou lidí s jiným názorem komunikovat a ne z nich dělat „ruské šváby“. Nenávistná vládní rétorika připomíná třídní boj bolševiků a nic to neukazuje líp než tvít Fialova politického poradce Františka Cerhy. Ten napsal, že žádné vysvětlování lidem nepomůže, protože „my nerozumíme jim, oni nerozumí nám“. Nejlepší proto bude vyměnit většinu občanů. 

 

Na druhou stranu musím dát Cerhovi za pravdu, vládě totiž fakt nejde rozumět, jakým komunikačním chaosem nás permanetně odměňuje. Třeba Síkela nám vážně říká, že Německo solidárně vypne vlastní průmysl, aby v zimě poslalo plyn do Česka. A sotva vyrazí na energetický summit EU s českým řešením, vrátí se domů s řešením německým, které je logicky solidární hlavně k Německu. A úplně nejlepší na tom je, že to Fiala zase označil za velké vítězství. Místo politologie by měl učit, jak vydávat prohry za vítězství a tvářit se u toho profesorsky.              

 

 

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…