Ať se Z. Š. stará o ČT a nekádruje soukromá média! Zeman budí kontroverze – co by budil Drahoš? Karolina Stonjeková bez obalu

08.04.2019 15:44

ROZHOVOR „Když už v té radě ale sedí, je pozoruhodné, že ho více zajímá údajná devótnost a neobjektivita Xavera Veselého, který nemá s ČT co do činění, než zcela zjevná devótnost a neobjektivita Václava Moravce, který působí právě na České televizi,“ říká komentátorka Karolina Stonjeková na adresu radního ČT Zdeňka Šarapatky, který se tento týden dostal do křížku s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým. Ohledně faux pas prezidenta Miloše Zemana má Stonjeková jasno – patří to k němu. Není si ale jistá, co by patřilo k Jiřímu Drahošovi, kdyby se loni stal prezidentem on. A padlo i téma Václava Klause mladšího...

Ať se Z. Š. stará o ČT a nekádruje soukromá média! Zeman budí kontroverze – co by budil Drahoš? Karolina Stonjeková bez obalu
Foto: Repro Facebook
Popisek: Karolina Stonjeková

ODS se pokusila odvolat Václava Klause mladšího z čela školského výboru s tím, že na základě dohod patří pozice členovi ODS, kterým už Klaus není. Jejich plán ovšem zkrachoval, když kandidáta Martina Baxu podpořilo jen 6 z 21 hlasujících. Lze to považovat za blamáž ODS?

Jednoznačně ano. K hlasování o Klausově odvolání nemělo vůbec dojít, pokud si ODS nebyla jistá, že má pro rošádu v čele výboru dostatečný počet hlasů. A podle informací, které proběhly tiskem, to na mě spíše dělá dojem, že ODS naopak muselo být dopředu naprosto jasné, že tu podporu určitě mít nebude. Minimálně ze strategických důvodů to tedy vůbec nebylo dobré rozhodnutí. Je možné, že to ODS udělala proto, aby mohla říkat „vidíte, Klause podržely takové strany, jako jsou ANO, SPD nebo komunisté“, a že se tím snažila obrátit veřejné mínění proti VK ml. I to je ale dost pochybná strategie, protože i kdyby nakrásně vyhrál pan Baxa, žádnými jinými hlasy, než právě hlasy ANO, SPD a komunistů by to stejně nebylo... 

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

Jde o předzvěst dalších těžkých chvil pro ODS po vyhazovu Klause, nebo šlo jen o naschvál ze strany ANO, SPD a KSČM?

Jde o jasný diletantismus poslaneckého klubu ODS, a pokud tak důležitou instituci, jako je právě poslanecký klub, šéfují lidé, kteří jdou do prohraných bitev a nejsou si schopní vyjednat to, co potřebují, pak to samozřejmě nic dobrého o vnitřním stavu ODS nevypovídá. Na druhou stranu bych ale hlasování o odvolání předsedy školského výboru nechtěla přeceňovat. Byl to prostě drobný štulec do žeber ze strany hnutí ANO, které tím občanským demokratům vrátilo podobnou situaci, která se stala před několika lety. A z hlediska těch, kterým na školství záleží, je jistě důležité, že v čele výboru stojí nezpochybnitelný expert na tuto problematiku namísto člověka, kterého si se školstvím nespojuje nikdo, protože ho také téměř nikdo nezná.

Proč vůbec ODS chtěla výměnu na tak exponovaném postu, když pro ni neměla dostatek hlasů?

Správná otázka. Ovšem nikoli na mě, nýbrž na předsedu poslaneckého klubu, pana Stanjuru. 

Sám Klaus mladší se ohledně svých dalších plánů vyjadřuje vcelku neurčitě, prý je oznámí v dalších týdnech. Co můžeme čekat? Má potenciál zahýbat českou politickou scénou?

Potenciál jistě ano, ale že s ní reálně zahýbe a založí nějaký vlastní politický subjekt, vůbec nevnímám jako něco jistého. Spíše si myslím, že se to nakonec nestane, byť není naprosto žádných pochyb o tom, že česká politická scéna potřebuje novou, autentickou konzervativní a pravicovou stranu jako sůl. A rovněž není žádných pochyb ani o tom, že názory VK ml. mají ve společnosti daleko širší podporu, než by se po tom mediálním honu na jeho osobu mohlo zdát. Takže prostor tu jednoznačně je, ale zda bude nyní využit, je velmi, velmi nejisté.

Radní ČT Zdeněk Šarapatka se pustil do novináře Xavera Veselého pro jeho údajnou devótnost k prezidentu Zemanovi. Veselý se ovšem ohradil a jako reakci zveřejnil videa z někdejších pořadů Zdeňka Šarapatky, kde dnešní radní ČT klade významným politikům různé devótní otázky sám. Na čí stranu se postavit? Má pravdu Šarapatka, který varuje, že ČT je v ohrožení, nebo těch, kteří volají po její reformě?

Zdeněk Šarapatka je natolik obskurní postava, že je skoro udivující, že mu ještě někdo věnuje svou pozornost. A dvojnásob udivující je ostatně i jeho členství v Radě ČT. Když už v té radě ale sedí, je pozoruhodné, že ho více zajímá údajná devótnost a neobjektivita Xavera Veselého, který nemá s ČT co do činění, než zcela zjevná devótnost a neobjektivita Václava Moravce, který působí právě na České televizi. Realita je taková, že Xaver Veselý vystupuje v soukromých médiích, na která nemusí nikdo povinně platit koncesionářské poplatky, což o ČT rozhodně neplatí. Možná by tedy pan radní České televize Zdeněk Šarapatka měl napnout svou pozornost právě k pořadům České televize a nekádrovat soukromá média a jejich protagonisty, když v médiu, jež má kontrolovat, je v tomto směru práce jako na kostele.

Co zpravodajský kanál ČT24, jak lze hodnotit jeho práci? Potřebuje konkurenci ze strany soukromých subjektů, o kterou se v krátké době chce postarat TV Prima s licencí od CNN?

S trochou nadsázky bych řekla, že kdyby ČT24 místo kontinuálního zpravodajství jen kontinuálně promítala na obrazovku seznam padouchů (Trump, Orbán, Babiš, Zeman, Klaus, ANO, SPD) a seznam hrdinů (Merkelová, Macron, Juncker, Pospíšil, Piráti), byl by dopad jejího zpravodajství zhruba stejný, jen by to celé vyšlo nesrovnatelně levněji. Jen se stačí podívat na to, jak intenzivně Česká televize po celou dobu jela například na vlně „Russia gate“. A když se díky Muellerově zprávě ukáže, že celé napojení Donalda Trumpa na Rusko byla jen účelově vytvořená chiméra, tak se výrazná tvář ČT, pan Wollner, při rozhovoru s Janou Bobošíkovou buď vykrucuje jako bajadéra, nebo útočí, aniž uzná, jak neobjektivní Česká televize po celou dobu byla. Vidíte, tohle by vlastně mohlo být další zajímavé téma pro pana radního Šarapatku. A pojďte se vsadit, že s ním ale nic podnikat nebude…

Pokud jde o vaši druhou otázku, ano, další kanál, který nebude vysílat „jednu univerzální pravdu“, jeden jediný správný pohled na svět, je tu zatraceně potřeba. Ostatně o tom, jak moc je potřeba, svědčí i ta plejáda nenávistných reakcí, které informace o spolupráci CNN s Primou vyvolaly. Už teď klesá renomé a prestiž veřejnoprávních médií v očích diváků a posluchačů a je jisté, že CNN Prima News to jen posílí, což se lidem, kteří chtějí mít právo hlásat tu jedinou správnou verzi příběhu, pochopitelně nelíbí.

V debatě na TV Barrandov se vyostřila situace, když v otázce dětí prchajících před válkou otituloval poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) svého sněmovního kolegu Tomia Okamuru (SPD) jako „nelidské hovado“ pro Okamurův odmítavý přístup k přijímání uprchlíků. Je tedy „hovadem“ ten, kdo odmítá sirotky a malé děti ohrožené válkou, nebo skutečně mohou představovat bezpečnostní riziko?

Mikuláš Peksa... není to ten humorný chlapík, který před nedávnem v televizi prohlásil, že nebýt EU, vyráběly by se tu limonády plné jedovatých chemikálií? Pokud ano, pak asi není divu, že má pan Peksa poněkud zkreslené vnímání reality a reaguje způsobem, kterým ve snaze shodit svého oponenta nakonec shodí sám sebe. A to ani omylem neříkám proto, abych se zastala někoho, jako je Tomio Okamura. 

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

Pokud ale jde o otázku sirotků, nechápu, jak je možné, že po všem, co v celé této kauze předvedla její autorka, paní Šojdrová, ještě někdo může brát celou záležitost vážně. Takže mi není ani jasná příčina televizní přestřelky mezi oběma politiky. Tohle téma už by mělo být vyřešené, uzavřené a pasé.

A na závěr pojďme k hlavě státu. Prezident Zeman na návštěvě ve Vídni utrousil stížnost, že rakouská strana v minulosti nepřispívala „ani šilink“ na českojazyčnou školu ve Vídni. Později se ukázalo, že to nebyla pravda a Zeman se musel omlouvat. Je to ostuda?

To je prostě Miloš Zeman. Byl takový vždy a můžeme vzít jed na to, že jiný už nebude a je třeba se s tím vyrovnat. Ano, máme prezidenta, který čas od času budí kontroverze svými výroky, ale je vždy dobré mít na paměti, jaká byla alternativa. Alternativa byla mít prezidenta Jiřího Drahoše, který by nebudil zhola nic, protože by nikdy nic neříkal. Jak to ostatně dělal po celou dobu kampaně i po svém zvolení do Senátu.

Nicméně že si Zeman mohl, respektive měl, to popíchnutí bývalého vídeňského starosty odpustit, to je zcela jisté. Jenže jak jsem řekla, Zeman je Zeman a očekávat, že teď na konci kariéry překročí svůj stín, je naivní.

Je to tak, že Miloš Zeman bez přílišného ověřování vždy řekne, co má zrovna na jazyku a poté se vzniklé problémy musejí narychlo urovnávat? Měl by prezident být ve svých výrocích zdrženlivější?

Na to už jsem částečně odpověděla v předešlé odpovědi. Jistěže by Miloš Zeman měl být zdrženlivější, měl by být větší diplomat, protože to k funkci prezidenta patří. Měl by, ale nebude. A ti, kterým se Zemanovo chování nelíbí, by namísto mudrování nad stavem, který už nejde změnit, měli své úsilí spíše směřovat do budoucna. K další prezidentské volbě, do které by měli hledat vhodného politického kandidáta. Aby se zase jako minule nestalo, že se na poslední chvíli budou vytahovat nepolitičtí králíci z klobouku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…