Babiš StB nedonášel. Havel? Mám přesné informace. Pamětník od pramene promluvil

02.11.2021 15:52 | Rozhovor

„Babiš s StB nespolupracoval,“ říká Jaroslav Čejka. Básník, spisovatel a někdejší šéf kulturního oddělení ÚV KSČ. Kritizuje současný volební systém, letošní volby přirovnává z pohledu levice k bitvě u Lipan. Neúspěch by přál více TOP 09. Situaci okolo zdraví prezidenta hodnotí jako uměle vyvolanou krizi a upozorňuje na velký nepoměr, s jakým je přistupováno k Zemanovi, a dříve k Václavu Havlovi, který přitom už nastupoval na Hrad s těžkou diagnózou.

Babiš StB nedonášel. Havel? Mám přesné informace. Pamětník od pramene promluvil
Foto: Wikimedia
Popisek: Spisovatel Jaroslav Čejka

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí

Máme za sebou parlamentní volby, které rozdaly karty na další volební období. Očekával jste, že se do Poslanecké sněmovny nedostane nikdo ze sociálních demokratů – zástupců naší nejstarší politické strany? Dopadla tak špatně proto, že se zpronevěřila svým letitým ideálům?

Neočekával jsem to, ale obával jsem se toho, protože ČSSD tak nějak ztratila tah na branku, podle mě jí neprospěla také osoba Jana Hamáčka – a v neposlední řadě ani účast ve vládě s hnutím ANO a podporou komunistů.

Zmiňujete komunisty. Co jste říkal na jejich odchod – jako další tradiční strany – z naší vysoké politiky? Cítíte určité zadostiučinění? Že se konečně podařilo komunisty vyhnat z poslaneckých lavic?

Ne, já po těch 32 letech žádné zadostiučinění necítím, i když jsem KSČM za tu dobu volil pouze jedinkrát. A to bylo hned na počátku 90. let, kdy stál v čele strany režisér Jiří Svoboda.

Obecně jsem po celou tu dobu prosazoval názor, že by se KSČM měla přejmenovat, odstřihnout se od totalitní minulosti a transformovat se v moderní levicovou stranu. K tomu bohužel nedošlo. A teď stojíme před situací, kdy v Česku oficiálně chybí levice. Z tohoto pohledu bych přirovnal letošní volby k bitvě u Lipan.

Co myslíte, přijde jednou doba, kdy budeme se zadostiučiněním říkat třeba: konečně ta ODS vyklidila pozice, konečně jejich voliči vymírají atd?

To si opravdu netroufnu předpovídat. A ani si nic takového nepřeju, protože všechny politické strany napříč politickým spektrem mají v systému pluralitní demokracie své místo.

Mě osobně by potěšilo, kdyby zmizela v propadlišti dějin TOP 09.

Což se mohlo docela dobře stát už letos...

Ano, přesně tak, protože podobně jako třeba KDU-ČSL uspěla TOP 09 hlavně na základě změny volebního zákona, čemuž já zatvrzele říkám volební podvod.

Nepovažuji prostě za správné a spravedlivé, když koalice není povinná vykázat větší počet hlasů než jednotlivé kandidující strany a hnutí.

Kdyby platila ta předchozí verze volebního zákona tak, jak jste už sám naznačil, TOP 09 by se už vůbec nemusela do vysoké politiky probojovat.

Totéž KDU-ČSL, kdyby stály tyto strany samostatně, lidé by u voleb přemýšleli úplně jinak. Podobně jako se rozhodli dát svůj hlas raději hnutí ANO než ČSSD či KSČM, protože se – a oprávněně – obávali, že tyto subjekty neuspějí a jejich hlas propadne, tak by nepreferovali ani samostatné malé strany typu TOP 09 a KDU-ČSL – a svůj hlas by dali raději kupříkladu ODS nebo Pirátům.

Ale ty podmínky byly přece rovné a stejné pro všechny...

Tak jistě, ty levicové strany také měly tu možnost uzavřít koalici, ale neudělaly to, nedohodly se nebo až příliš důvěřovaly ve vlastní síly – ovšem ten výsledek je jasně usvědčuje z chybného úsudku.

Byly tyto volby referendem o Babišovi, jak tvrdí například exprezident Václav Klaus?

Myslím si, že v tomto případě není Václav Klaus daleko od pravdy, i když s ním jinak v mnohém nesouhlasím.

Já jsem tam jednak cítil antipatii vůči Babišovi, že je Slovák, a dále také tu léta úspěšně živenou kampaň ohledně jeho údajné spolupráce s StB, což podle mého názoru není pravda.

Nějaké důkazy tu jsou, ale musíme si uvědomit, že on pracoval v zahraničním obchodu a u všech takových lidí, kteří jezdili do kapitalistické ciziny nebo jednali s lidmi z těchto zemí, bylo podmínkou, že o všech takových jednáních budou podávat zprávy. A tato činnost byla v rámci StB evidována, ale to přece ještě neznamená, že všichni tito lidé byli také automaticky agenti státní bezpečnosti.

A další důležitá skupina, která se téměř jednotně postavila proti Babišovi, to byli živnostníci, kteří mu vyčítali další a další papírování, především ve spojitosti se zavedením EET, které mu nemohou odpustit.

Pojďme k tanečkům okolo českého prezidenta. Podle zprávy ÚVN v současné době není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a vzhledem k charakteru onemocnění je údajně dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta krajně nejistá a možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná. Jak celou tu kauzu vnímáte. Kupříkladu Jan Šolta označil počínání Senátu v této věci za nechutné, hyenistické a upozornil na případ Václava Havla, který pobýval v nemocnici nepoměrně delší čas než Miloš Zeman.

Já se domnívám, že jde o uměle vyvolanou krizi, protože ta nenávist vůči Zemanovi je dlouhodobá a má řadu nepřátel.

Pravičákům je protivný patrně už od přírody, ale pragmaticky jde o naši zahraničněpolitickou orientaci, která má být prozápadní, jsme členy EU a NATO a obě tyto úctyhodné instituce zkrátka nemohou vystát cokoliv, co nějak souvisí s Ruskem nebo s Čínou.

Ale podívejte se na krach Bohemia Energy a na tu hrozící energetickou krizi.

Miloš Zeman dobře věděl, jak moc jsme závislí na dodávkách ruského plynu, ropy a dalších, pro standardní chod ekonomiky nezbytných surovin. A pravice zase měla i z tohoto důvodu za cíl zbavit se jak Babiše, tak právě Zemana.

Sice jsem Miloše Zemana volil, ale spíše proto, že nebylo lepšího kandidáta, takže se nepovažuji za jeho advokáta.

Ale řekl bych, že v boji za zájmy českého státu je právě Zeman paradoxně možná tím nejdůslednějším českým politikem.

On má svůj styl, svůj humor, který zdaleka ne každému vyhovuje.

Ale teď má především svou diagnózu. Jak se díváte na to srovnání s Václavem Havlem?

Jako na zcela relevantní. Vzpomeňte si, že Václav Havel, podobně jako třeba někdejší francouzský prezident Francois Mitterrand, nastupoval do svého prezidentského úřadu jako člověk nemocný rakovinou plic. A to je pravda, kterou se podařilo na dlouho ututlat!

Protože už na jaře roku 1989, kdy byl Václav Havel propuštěn z vězení, se v té zprávě uvádí jako odůvodnění jeho zdravotní stav. A nešlo, jak se často uvádí, pouze o zápal plic, ale – a mám to z opravdu dobře informovaných zdrojů – explicitně o rakovinu plic. Takové věci se ale v politice dějí, já bych to tomu Havlovi nezazlíval, ale vadí mi ta zřejmá disproporce v postoji k jeho a na druhé straně k Zemanovu zdravotnímu stavu.

Z historie víme, že podobné štvanice jako teď na Zemana se v minulosti děly v případě Masaryka, Beneše, Háchy nebo Svobody.

Ale přes všechny údajné či skutečné politické cíle a zájmy by měl zvítězit především zdravý rozum a také obyčejná lidská slušnost, které se mi zatím v případě celé té kauzy okolo Miloše Zemana akutně nedostává.

Rozhovor vedl Tomáš Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…