Babiš je soupeř. Ten zbytek ne. Lidovec Zdechovský k dalším volbám

17.12.2023 21:59 | Rozhovor

„Já je jako za soupeře neberu. Všichni tři, které jste vyjmenovala buď záležitostem nerozumí, nebo se jednání vůbec neúčastní,“ říká k budoucím evropským volbám europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Pokazuje na zakonzervovaný konflikt, ale ukazuje ještě další a horší problém.

Babiš je soupeř. Ten zbytek ne. Lidovec Zdechovský k dalším volbám
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Blíží se klání do Evropské parlamentu? Jak se chystáte?

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Intenzivně se jako lidlovci připravujeme asi půl roku. Dali jsme dohromady výborný tým máme připravenou poměrně zajímavou kandidátku a jsme připravení jít do voleb jako nikdy.

Co si pod tím má běžný laik představit?

Ukážeme, že i evropském parlamentu mohou být velmi silné osobnosti.

Společnou kandidátku o víkendu představily opoziční hnutí SPD a neparlamentní Trikolora, povede ji někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných. Za ním budou na listině nynější europoslanec Ivan David (SPD) a někdejší poslankyně ODS, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Jak hodnotíte soupeře?

Já je jako za soupeře neberu. Všichni tři, které jste vyjmenovala buď záležitostem nerozumí, nebo se jednání vůbec neúčastní. Přál bych si, kdyby něco změnili a začali stím něco dělat. Přál bych svůj postoj změnili.

Kdo je pro Vás největší rival?

ANO 2011

Stále jsou velkým tématem ceny energií. Velká část tuzemských domácností v ČR, které jsou připojeny na centrální vytápění, si v příštím roce za teplo připlatí až stovky korun měsíčně. Sám Jindřich Rajchl, který bude také kandidovat, nabízí řešení, které by cenu elektřiny vrátilo ke třem korunám za megawatthodinu. A místo obchodování s překupníky by se dle něj politici měli dohodnout s Ruskem na přímých dodávkách plynu. Co Vy na to?

Myslím si, že pan Rajchl příliš zahraniční politice příliš nerozumí. Tento pohled nesídlím. Dokud Rusko povede agresivní válku a ruští vládci tam budou znásilňovat ženy, tak není vůbec možné se s Ruskem domlouvat vůbec na ničem.

Válka se mění v jakýsi zakonzervovaný konflikt. Např. v pondělním Interview ČT24 vystupoval lidovecký poslanec Ondřej Benešík, který hovořil o tom, že vstup Ukrajiny do EU je „naším životním zájmem“. Myslíte si, že je to skutečně tak a že bychom měli přistoupení Kyjeva za každou cenu podporovat? Každopádně, dokud bude v zemi probíhat válka, těžko se dá na čemko-li dohodnut?

Ukrajina je v těžké situaci, bohužel Rusko vede válku dál.

Je teď něco, co byste chtěl upozornit, aby zaznělo, že je naprosto klíčové?

Teď je úplně klíčové sledovat věci, které se týkají migrace. Bohužel nemáme příliš dobré vyjednavače. Bohužel projednává se tzv. migrační pakt. Zatím návrh, který byl radou i komisí představena a je tlačen, nevyřeší tu základní návratovovu politiku. Dát rychle, rychle pryč lidi, kteří zneužívají postavení a snaží se k nám dostat jako ekonomičtí uprchlíci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"europoslanec za KDU-ČSL Zdechovský"?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSilentPysk , 17.12.2023 23:32:25
Filcka, která vymete kdejakou díru, jen když z toho bude profitovat. Takoví jsou všichni černoprdelníci.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…