Babiš před listopadem 1989 nebyl velká ryba. Profesor Keller „vypouští rybník“ chvilkařům. A posílá vzkaz i Gretě. Zhroutí se z něho?

12.11.2019 17:35 | Zprávy

30 LET OD LISTOPADU 89 „V otázce tolerance nerovností se spěje jednoznačně k rezignaci stejně jako v otázkách jiných forem nespravedlnosti.“ Profesor Jan Keller upozorňuje, že s pokračujícím úpadkem sociálního státu se budou nerovnosti mezi lidmi zvyšovat. „Ještě více lidí přestane chodit k volbám, což dále posílí přesvědčení jistých politiků, že lidé jsou vlastně docela spokojení,“ podotýká. Andreje Babiše bývalý europoslanec nechápe: „Každý z jeho kritiků, pokud by měl jeho peníze, střelil by pod cenou všechny firmy i noviny a odstěhoval by se za Rittigem do Monaka, kde by žil jako spořádaný miliardář, který vůbec nikomu nevadí.“ Vysvětluje i to, proč Babiš zaručeně v ničem nejel.

Babiš před listopadem 1989 nebyl velká ryba. Profesor Keller „vypouští rybník“ chvilkařům. A posílá vzkaz i Gretě. Zhroutí se z něho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

„Každý ze tří nejbohatších mužů světa vlastní dnes už více majetku, než kolik činí suma bohatství 48 nejchudších zemí,“ připomínal jste v předmluvě jedné své knihy. Asi nemá smysl se ptát na to, jak moc se rozevírají za posledních třicet let sociální nůžky. Přesto, jak jsme se vyrovnali s tolerováním nerovnosti? A spějeme více k rezignaci, nebo konfliktu?

V otázce tolerance nerovností se spěje jednoznačně k rezignaci stejně jako v otázkách jiných forem nespravedlnosti. Najdou se politici, kteří tvrdí, že nízká volební účast je znakem toho, že lidé jsou spokojení, takže nemají potřebu ani chodit k volbám. V tom případě by ideální demokracie musela vypadat tak, že k volebním urnám by už nechodil vůbec nikdo. Existuje ovšem i jiné vysvětlení nízké volební účasti: Stále více lidí je přesvědčeno, že chodit k volbám nemá smysl. Jednak vidí, jak málo se toho změní, když je v rytmu volebního kyvadla pravicová vláda nahrazena levicovou a opačně, jednak mají zkušenost s tím, jak se vyvinuly strany, které se zpočátku tvářily jako alternativa ke stranám klasickým. Dnes můžeme tuto proměnu od naděje k průšvihu nejlépe pozorovat na vývoji Pirátů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…