Babiš vás prý stál čtyři miliardy, tedy tisícovku každého pracujícího. Promluvil ekonom, na kterého ministr křičel u Jílkové

02.12.2014 20:12

ROZHOVOR Podle ekonoma a předsedy Svobodných v Královéhradeckém kraji Víta Jedličky Andrej Babiš získal na dotacích pro svoje firmy již čtyři miliardy korun. Díky dalším opatřením, které prosadil, přichází prý rozpočet o další miliardy. Propojení velkého byznysu s vládou označuje za korporátní fašismus. Zavedení elektronické evidence plateb dle Jedličky, který se s ministrem financí střetl v pořadu Máte slovo v ČT, způsobí pravděpodobně krach až jedné třetiny hospod. Ekonom by se nedivil, pokud by se Američané pokusili svrhnout prezidenta Zemana.

Babiš vás prý stál čtyři miliardy, tedy tisícovku každého pracujícího. Promluvil ekonom, na kterého ministr křičel u Jílkové
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Andrej Babiš v pořadu ČT Máte slovo řekl, že nepobírá žádné dotace. Vy jste tam ale uvedl, že nás stojí čtyři miliardy. Jak tomu tedy je?

Ta věc má dvě roviny. První je, kolik konkrétně dostaly Babišovy firmy na přímých českých státních a unijních dotacích. Ten objem, podle mého výpočtu, který potvrdili například nedávno v pořadu Reportéři ČT, dosahuje čtyř miliard korun. To vychází zhruba tisíc korun na každého pracujícího člověka v České republice.

Druhá rovina je, kolik nás stojí různé výhody, které pan Babiš vylobboval, nebo je teď schvaluje v českém Parlamentu pro svoje podniky. Například kvůli podpoře zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí ČR o 1,3 miliardy korun ročně. Agrofert jako největší majitel zemědělské půdy v České republice z toho bude mít také odpovídající profit.

V roce 2010 pan Babiš vylobboval zvýšení podílu složky v biopalivech ze 4 na 6 procent. Kvůli nižší spotřební dani na biopaliva přichází stát ročně podle organizace Kverulant o dalších zhruba 1,5 miliardy korun. Navíc máme všichni zhruba o 50 haléřů dražší litr nafty. Babišovy firmy díky přimíchávání biopaliv realizují stamilionové neférové zisky. To je také to, na co se ho pravidelně ptám a pan ministr mi na to odmítá odpovědět.

Dotace v kombinaci s příjmy z biopaliv, náklady na zelenou naftu a od daní osvobozená biopaliva dají ročně také okolo 4 miliard korun, které buď získá přímo Babiš, nebo ty peníze chybí ve státním rozpočtu. Ministr financí Babiš je takový kozel, kterého lidi zvolili za zahradníka.

Co si myslíte o zavedení počítačového systému elektronické evidence tržeb za 250 milionů korun bez výběrového řízení?

Děsí mě to hned ze dvou důvodů. Každý, kdo četl knihu 1984, ví, jak dopadne společnost, kterou je někdo schopen dokonale kontrolovat z jednoho centra. Taková moc v rukou člověka, který je ve stálém střetu zájmů a který takový systém dokáže používat k potírání konkurence, je velmi nebezpečná. Co mně vadí ještě víc, je, že Babiš státní zakázku za 250 milionů korun dělá bez výběrového řízení a v pohodě mu to prochází. Pan Babiš uvádí spoustu výmluv, proč se výběrové řízení nemůže konat, ale důvod je jediný. Je to malá domů pro jeho přátele. Detailně se tím zabýval Tomáš Pfeffer ze sdružení INDOC.

Andrej Babiš mluví o tom, že hnutí ANO je pravicové. Pomáhá podnikání?

Ministr Babiš se sám ohledně podpory podnikání vyjádřil jasně, když řekl: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl.“ Propojení velkého byznysu s vládou se nazývá korporativismus nebo korporátní fašismus. Měsíční vykazování DPH, se kterým nově vláda přišla, je značná administrativní zátěž pro malé podnikatele. Zavedení elektronické evidence plateb způsobí pravděpodobně krach až jedné třetiny hospod. Naopak můžete očekávat nárůst dotací a státní podpory pro velké podniky. Přitom by nejlepší řešení bylo všechny dotace zrušit a nastavit jednotné nízké daně, které by lidi byli ochotni platit.

Na vašem webu Reformy.cz vyšel článek z Institutu Rona Paula, že by americká vláda mohla udělat převrat proti Miloši Zemanovi. Je to pravděpodobné?

Moc bych se tomu nedivil. Američané mají se změnou režimů dalekosáhlé zkušenosti. To, co kdysi dělala CIA, dnes otevřeně organizuje vládou financovaná organizace National Endowment for Democracy. Zeman se v nedávné době dostal na její hledáček. Globalisté v Americe špatně nesou, že se Zeman postavil proti tamnímu neokonzervativnímu křídlu zahraniční politiky. Neokonzervativci věří, že musí americké hodnoty rozšiřovat po celém světě silou. Jak to dopadlo, vidíme v Iráku, Libyi a Sýrii.

Konkrétně se objevily spekulace - informace, že za protesty proti Zemanovi ze 17. listopadu na Albertově stojí americká ambasáda. Co si o tom myslíte?

Dodatečně se ukázalo, že údajné důkazy jsou podvrh. Myslím, že to byla zpočátku spontánní akce, která se organizátorům vymkla z rukou a působila nakonec spíš kontraproduktivně.

Jak hodnotíte Zemanův postoj k Rusku a Číně?

Ohledně Ruska se mi libí, že nepodléhá válečné propagandě Západu. Tím nechci říct, že Rusko neprodukuje spoustu propagandy. Nacházíme se uprostřed informační války, takže držet si nadhled je složité. Co se týče Číny a Zemanova prohlášení, že se přišel učit lidským právům, tak jsem aspoň vděčný za to, že si Zeman jako vzor lidských práv nevybral Severní Koreu.

A jaký je váš názor na postoj TOP 09 a ODS, které jsou označované za pravicové?

Slovo pravice u nás prošlo zásadní destrukcí, když strany, které média nazývala pravicí, zvyšovaly daně i státní dluh a společně se socialisty odevzdaly státní suverenitu do Bruselu. Podle mého názoru nemá význam tento zprofanovaný pojem oživovat. Proti pravici i levici dnes stojí libertariánství, což je přesvědčení, že stát by se prostě neměl lidem míchat do života. Svobodní právě takovou libertariánskou politickou alternativu v České republice nabízejí.

Nevidíte při krizi ODS a TOP 09 šanci, že by se Svobodní na pravici mohli stát nejsilnější stranou?

Myslím, že Svobodní mohou být dobrá alternativa jak pro lidi, kteří jsou zklamaní ODS a TOP 09, tak pro levicové voliče ČSSD a KSČM, kteří si uvědomují, že dnešní systém státních dotací pro bohaté je zvrácený.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…