Babišův poslanec Plzák: Další migranti přijdou, to je jasné. A na začátku stála Frau Merkel. Politika vůči Rusku bude „já pán, ty pán“

03.01.2017 8:24

ROZHOVOR Angela Merkelová zničila Schengen, myslí si poslanec a královéhradecký krajský předseda hnutí ANO Pavel Plzák. „Kvůli nekontrolovanému přílivu migrační vlny do Německa a vítací kultuře se do Evropy s ní dostala početná skupina radikálních islamistů, jejichž totožnost není možné ověřit. A na počátku byla Frau Merkel a její Wir schaffen das,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Očekává i další migrační vlnu. „Přijde tak jistě, jako že po jaru přijde léto. Jenom v Libyi čeká na přeplavení odhadem půl milionu lidí,“ konstatoval.

Babišův poslanec Plzák: Další migranti přijdou, to je jasné. A na začátku stála Frau Merkel. Politika vůči Rusku bude „já pán, ty pán“
Foto: ANO
Popisek: Pavel Plzák

Napsal text s názvem Angela Merkelová zničila Schengen. Proč si to myslíte? Nebo se váš náhled změnil?

Myslím si to stále, nikdo nemůže vyvrátit, že díky nekontrolovanému přílivu migrační vlny do Německa a vítací kultuře se do Evropy s migrační vlnou dostala početná skupina radikálních islamistů, jejichž totožnost není možné ověřit. V okamžiku rozšíření teroristických akcí na území dalších zemí EU nezbude nic jiného, nežli zavést hraniční kontroly a posílit ostrahu hranic, jinak nelze pohyb těchto islamistů uhlídat. No a na počátku stála Frau Merkel a její „Wir schaffen das“.

Lídři zemí EU uzavřeli 18. března 2016 dohodu s Tureckem, která umožňuje navracet nelegální migranty z řeckých ostrovů zpět do Turecka. Zdá se, že určité zklidnění situace tato dohoda přinesla. Vy jste ji před tři čtvrtě rokem silně kritizoval. Jste nyní k její existenci smířlivější?

Kritizoval jsem ji, protože ji na papíře nikdo neviděl, nikdo neví, kolik vlastně dostalo Turecko peněz, a šlo víceméně o dohodu Merkelová – Erdogan. Nezabrala ani tak tato dohoda, ale pevné uzavření makedonské hranice. Stejný efekt má to, že migranti pochopili, že z Řecka se dále nedostanou. Ostatně Řecko nemá v Schengenu co dělat. Bralo peníze a hranice nechrání.

Evropa je jako dům, není uzamčený a vstoupí do něj, kdo chce, napsal jste v srpnu. Platí to i teď, nebo už Evropa našla klíč?

Platí, stačí sledovat, „kolik zachrání“ Lékaři bez hranic a další neziskové organizace migrantů již u libyjských hranic.

Dá se čekat další migrační vlna? Mluví se tentokrát o Africe...

Přijde tak jistě, jako že po jaru přijde léto. Jenom v Libyi čeká na přeplavení odhadem půl milionu lidí.

Souvisejí s tímto tématem i dvě pro mnohé překvapivé události uplynulého roku – Brexit a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách?

Myslím, že ano.

Co od Trumpa očekáváte v zahraniční politice? Před volbami vysílal smířlivější signály k Rusku, zato do Číny se docela v posledních dnech obul. Co to znamená? 

Trump se bude snažit omezit roli USA jako světového četníka, on preferuje řešení vnitřních problémů USA, pokud se mu to podaří, prestiž USA vzroste. Vztah k Rusku se bude vyvíjet podle hesla „Já pán, ty pán“. Oba přidají na plyn ve zbrojení. Čína USA štve tím, jak se chová v Jihočínském moři, tady mají USA pevné závazky vůči Japonsku, Jižní Koreji a Tchaj-wanu. Dojde ke vzájemnému kočkování.

Jste také krajský předseda hnutí ANO v Královéhradeckém kraji. Tady vaše hnutí jasně vyhrálo loni v říjnu krajské volby, ale skončilo v opozici. Berete to jako podraz? 

Normální tzv. opoziční smlouva. Jen mezi celkem osmi subjekty proti ANO. Ale signály byly již před volbami, čekal jsem to. Však ODS měla na billboardech heslo „Je čas na generální úklid“. Jenže lidi nepochopili, že to znamená společně s ČSSD zametat průšvihy pod koberec. Není úklid jako úklid. Kraj se bude mít co ohánět, aby je všechny uživil. Těch prebend bude potřeba hodně.

V příštím roce se konají volby parlamentní, kde je ANO favoritem. Neobáváte se aplikace „královéhradeckého“ modelu (tedy všichni proti ANO) i v celostátní politice, na vládní úrovni? 

Samozřejmě obáváme, je to pravděpodobný scénář, již dnes to často zažíváme ve sněmovně.

Tento pro vás nepříznivý scénář by mohl zkomplikovat prezident republiky Miloš Zeman. Dalo by se to od něj očekávat? Jak vnímáte fakt, že v poslední době „hladí Andreje Babiše po srsti...“

Pan prezident se netají sympatiemi k silným osobnostem, za které nepovažuje například pana Sobotku. A samozřejmě si to předseda Babiš zaslouží za to, jak si vede na ministerstvu financí. Že je dobrá fiskální politika jen důsledkem hospodářského růstu, je blbost. V letech 2006–2008 jsme měli růst HDP pomalu jako Čína dnes, přesto vlády ČSSD, ODS a TOP 09 měly každý rok rozpočet v deficitu. Ta sekera, kterou poslední vlády zasekly, nás na obsluze státního dluhu stojí pěkné peníze. Nebýt toho, bylo by na lékaře, sestry, učitele, policisty i vojáky. Ale nikde se to raději moc neventiluje.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…