Bělobrádek vypálil: Keller je starý komunista, proto nechce sankce vůči Rusku

20.04.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR O možném dobytí Evropy muslimy prostřednictvím děloh, sankcích vůči Rusku i úspoře dvě stě milionů na Ministerstvu zemědělství hovořil v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek vypálil: Keller je starý komunista, proto nechce sankce vůči Rusku
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

Můžete prozradit, co děláte většinou o půlnoci ze soboty na neděli, kdy tento rozhovor vychází?

To obyčejně spím.

Podle průzkumů neustále rostou preference hnutí ANO. V současné době by dokonce jeho kandidáti měli vyhrát eurovolby. Čím si ten nebývalý zájem voličů vysvětlujete?

Možná je to tím, že jsou hodně vidět. Jinak bych tomu ale nepřikládal nějaké dramatické konsekvence, protože průzkumy samozřejmě odrážejí nějakou momentální náladu a málokdy se trefí do reálných výsledků. Nevím. Možná, že někteří voliči, kteří k volbám nešli, by teď dali hlas jim. Vždy je to otázka velmi abstraktní, protože průzkumy se velmi často mýlí. My jsme konečně před volbami dost často nedosahovali ani pěti procent a potom bylo vše jinak. Myslím si, že je to potřeba brát s rezervou.



Jak vnímáte současné vztahy ve vládní koalici?

Jako koaliční. Jinak to posoudit neumím, protože jsem v žádné jiné vládě nebyl. Myslím si, že se to teď trochu uklidnilo, protože ty věčné půtky a hádky mezi ČSSD a ANO byly často zbytečné a přecházely do osobní roviny. Myslím, že to sem nepatří.

A problematika církevních restitucí se dle vašeho mínění také uklidnila? ČSSD i hnutí ANO táhnou v tomto směru za jeden provaz…

Já to tak neberu. ANO v programu o restitucích nic nemělo. Sám pan ministr Stropnický říká, že co bylo ukradeno, má být vráceno. Já myslím, že tak úplně jednoznačné to není. My restituce považujeme za uzavřené. Samozřejmě jsme nijak neblokovali to, aby zbývající dvě koaliční strany diskutovaly s církvemi a náboženskými společnostmi. Nedohodly se. Církve a náboženské společnosti to považují za uzavřené jednání. To, o čem se můžeme bavit, je určitě spolupráce a kooperativní model mezi církvemi, náboženskými společnostmi a federací židovských obcí.

Měl jste prostor sledovat promluvu ruského prezidenta Putina k novinářům?

Ne.

A jak se díváte na současný stav situace na Ukrajině?

Já se domnívám, že je to rozdílné vnímání politiky a řešení. Zatímco Evropská unie a NATO mají nějaký názor, tak Rusko má tento názor poněkud jiný. Myslím si, že pokud pan prezident Putin argumentuje carskými poměry, tak potom se klidně můžeme dostat do situace, že jimi budou poměřovány i jiné státy. Slovensko začne být nazýváno Horními Uhry a můžeme se dostat do situace, která by nás nikoho asi příliš netěšila.

Nemáte v této souvislosti obavy z dalšího vývoje, který by mohl vést třeba až k mezinárodnímu konfliktu?

To nikdy nelze vyloučit. Právě proto je dobře, že jsme v Evropské unii a NATO. Myslím si, že to jsou tak velké stabilizační faktory, že budou velmi výrazně takovéto možnosti brzdit. Uvidíme. Budoucnost je vždy nejistá.

Souhlasíte, aby se Česká republika zapojila do sankcí proti Rusku? Lídr do eurovoleb za ČSSD Jan Keller varuje, že naše sankce Rusko nijak nepocítí, ale na nás samotné to bude mít velmi negativní dopad.

Pan Keller je starý komunista, takže u něj se tomu ani nedivím. Je ale evidentní, že je potřeba dát jasně najevo, že mezinárodní standardy jsou skutečně mezinárodní, a že si nemohou dovolit všechno.

Kritizoval jste xenofobní výroky Úsvitu i poslanců ANO. Nemáte jako křesťan obavy z rozpínavosti muslimů a jejich převahy nejen v Evropě, ale i v naší zemi?

Samozřejmě, že se to stát může. Pokud bude porodnost vypadat tak, jak vypadá, tak dobytí Evropy bude prostřednictvím děloh. To už někteří muslimové prohlásili a vypadá to, že to tak bude. Každopádně si myslím, že muslimové mohou klidně přicházet. Rozhodně ale ne radikálové a rozhodně ne ti, kteří nehodlají akceptovat náš právní a kulturní systém. Není možné, aby tady vznikaly skupinky rozdělené do vyloučených lokalit, kde nebudou právní normy České republiky platit. To samozřejmě nechceme. Na druhou stranu je jasné, že pokud sem budou lidé přicházet a budou nikoliv jen akceptovat, ale dodržovat náš právní řád, tak proč ne. Pokud to bude soužití, tak potom to má smysl, ale nemohou sem přijít a vnucovat nám oni svoje. To ať si zůstanou doma.

Volební motto vaší strany bylo „Dáme zemi do pořádku“, jak se vám to za tu krátkou dobu, co jste ve vládní koalici, daří naplňovat?

Na Ministerstvu zemědělství se podařilo během několika týdnů zarazit plýtvání řádově za dvě stě milionů korun. Tímto způsobem budeme krok po kroku pokračovat a uděláme, co bude v našich silách.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.
     

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…