Běžný postup. „Český Floyd“: Primátor Teplic vynesl jasná fakta

25.06.2021 13:14 | Rozhovor

Kosmopolitní Teplice jako místo „rasistického“ činu, který se přirovnává k brutálnímu zásahu vůči černochu Floydovi? Přitažené za vlasy, mimo každodenní realitu města, zní od primátora města Hynka Hanzy. „Tepličáci nedopustí, aby se to vyeskalovalo.“ Před chystanou sobotní tryznou za zemřelého Roma sděluje hlava lázeňské metropole přes PL následující vzkaz.

Běžný postup. „Český Floyd“: Primátor Teplic vynesl jasná fakta
Foto: Repro Twitter
Popisek: Romský narkoman se snaží rozbít okno automobilu hlavou

„Je to exces, který se stal tématem. To se dá očekávat vždy, když se stane něco v souvislosti s menšinou, zdvihnou se kolem toho emoce. Nic jiného se ani čekat nedalo… Chápu, že emoce po úmrtí člověka pak panují více nad rozumem,“ vyjádřil se primátor Teplic Hynek Hanza pro ParlamentníListy.cz k červnovému úmrtí narkomana, který hlavou rozbíjel auto a po zásahu policistů následně v záchranném voze zemřel.

Vyeskalovaná naláda jako v Žatci v roce 2016? To první muž Teplic Hynek Hanza vůbec nepředpokládá. „Nejsmutnější na celé věci je, že zhasnul život,“ nebagatelizuje nijak nešťastnou událost, o kterou se již zajímá doslova celá Evropa. Vinu policistů ale primátor, i po prvních informacích z pitevních nálezů, nevidí, natož srovnávání s případem černocha Floyda, který zemřel po zákroku policie.

Přestože událost už několik dní řeší nejen česká média, neziskové organizace i Rada Evropy, do jeho činnosti primátora se prý natolik nepromítla. Nemá pocit, že by občané města právě toto prioritně řešili. Nemá v diáři schůzky kvůli této záležitosti.

„Podle mého názoru policista postupoval v pořádku. Samotný zákrok nedokážu posoudit. Z laického pohledu byl dle mého názoru zákrok relevantní vzhledem k tomu, v jakém stavu dotyčný člověk byl a co před tím konal. Je zcela lhostejno, z jaké je menšiny, jaké je víry a jaké je pleti. Každý, kdo začne ohrožovat sebe nebo své okolí, tak… od toho policii máme, jinak by byla zbytečná,“ míní.

„Zákrok není vůbec ojedinělý. Zrovna u drogově závislých k takovéto pacifikaci, jsou-li agresivní, jde o standardní postup. Tato záležitost byla zcela výjimečná v tom, že zemřel člověk,“ dodává primátor s tím, že vinu na smrti by nepřičítal jiným lidem. Kdo zná teplické lokality s drogovým obchodem, tak ví...

Donesla se k němu informace o chystané pietní akci v sobotu, ale sám nedorazí. „Není to akce, na kterou by mě někdo měl důvod zvát. Policie to s organizátory koordinuje, aby nedošlo k případným střetům, spíše aby ochránila skupinu obyvatel, která tam chce pokojně vzpomenout na svého spoluobčana.“ Osobně jej neznal, pouze zhlédl dostupná videa.

Jiné výpady nebo demonstrace první muž města nečeká. V rámci Ústeckého kraje zde ani v minulosti nedocházelo k tak výrazným, například protiromským, akcím jako kupříkladu v Duchcově, Mostě nebo Žatci. „Naše město vždy bylo velmi tolerantní, hodně kosmopolitní. Nepředpokládám, že by Tepličáci nechali něco takto vyeskalovat do extrému,“ dodává Hynek Hanza.

Teplice se podle jeho vyjádření nestaví represivně proti Romům. „Stavím se represivně vůči těm, kteří dělají nepořádek, ohrožují ostatní, a je jedno, jestli je to Rom, cikán, Arab, Vietnamec, žlutej, modrej, červenej, katolík nebo muslim. Řešíme vše jedním přístupem – ohrožuješ-li ostatní, je potřeba zásahu složek. Jde nám o normální soužití. Máme zde lokality, kde skupiny obyvatel jsou hlučnější a většinou to městská policie vyřeší, aniž by došlo k napadení. A pokud k tomu dojde, pak je třeba zejména ostatní obyvatele ochránit,“ prohlásil ještě obecněji.

Pro všechny občany má následující závěrečný vzkaz:

„Ať se chovají tak, a mají rádi lidi kolem sebe, aby se podobná situace nemusela opakovat. Aby zbytečně neumírali lidé. To je jednoduché. Ať mají rádi místo, kde žijí. Ať jsou k sobě tolerantní, a život bude rázem daleko lepší. Je to o tom chtít žít, a nesměřovat tam, kde skončil například právě tento člověk…“



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…