Bijec korupce John: Jsme šťastni. Vyšetří se bezostyšné okrádání

15.07.2012 16:02

NA HRANĚ S XAVEREM Staronový předseda Věcí veřejných a exministr vnitra Radek John okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz kauzu CASA i úspěšnost boje proti korupci obecně. Co se týče samotných Věcí veřejných, nehodlá Radek John nic vzdávat. Je totiž podle svých slov od přírody tvrdohlavý. A nic prý na tom nezmění ani skutečnost, že Mňačkovo "Jak chutná moc" je stále aktuální.

Bijec korupce John: Jsme šťastni. Vyšetří se bezostyšné okrádání
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Rozhovor s Radkem Johnem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Jak vám bylo, když sněmovna vydávala Vlastu Parkanovou?
Jsem přesvědčen, že bylo povinností každého slušného poslance hlasovat pro vydání paní Parkanové. Státu vznikla škoda ve výši téměř tři čtvrtě miliardy v resortu, za který byla přímo odpovědná. Pokud by nebyla vydána, pak by nebylo možné tak závažnou kauzu, jakou CASA je, nikdy vyšetřit.

Bylo to vydání spravedlivé?
Bylo v zájmu samotné Vlasty Parkanové, aby vydána byla, neboť pokud je nevinná, jak sama říká, pak je třeba, aby celá kauza byla prošetřena a všechna fakta odkryta. Rozhodně není na politicích, aby interpretovali či hodnotili jednotlivé důkazy policie, nebo dokonce rozhodovali, která právní interpretace je správná. To je výhradní práce soudu.

Co podle vás poslankyně Parkanová provedla?
Vlasta Parkanová měla jako řádný hospodář zajistit profesionální nákup letounů CASA všemi možnými prostředky, a tak se nestalo. Je důležité si uvědomit, že tím, že byla vydána, bude možné vyšetřit bezostyšné okrádání státu a daňových poplatníků.

Co všechno může spustit vyšetřování nákupu letadel CASA? Co od toho očekáváte?
V první řadě je třeba říci, že v kauze CASA nejde jen o Parkanovou, ale jde o pana Kalouska a jeho okolí. Mám na mysli pány Hávu, Bartáka nebo i tehdejšího předsedu vlády Topolánka a celou řadu dalších. To je zcela patrné nejen z prohlášení pana Čunka z 15. června, kde jasně poukazuje na významnou rozhodovací roli Kalouska v celém procesu a jeho přímé spojení na Omnipol. Ale indicií může být i stávající inkviziční hon na vyšetřovatele kauzy CASA včetně policejního ředitele.

Věříte ještě v potlačení korupce v ČR?
Ano, jinak bych to nedělal a nekandidoval na post předsedy Věcí veřejných s jasnou vizí směřování strany do konstruktivní opozice. Jsem přesvědčen, že ledy beztrestnosti mocných pukly.

Kolik je ještě věcí, které by se měly začít prošetřovat?
Věcí k prošetření je celá řada. Aby však ledy pukly, je zcela klíčové prosadit rozšíření pravomocí NKÚ. Tím se posílí nástroje boje proti korupci na celostátní i krajské úrovni a zároveň bude možné kontrolovat polostátní podniky, jako jsou Lesy ČR, ČEZ nebo dopravní podniky. Ale abych se vrátil k podstatě vaší otázky: Domnívám se, že prošetřovat by se měly Gripeny, Pandury, rozkrádání evropských dotací, silniční stavby, a mohl bych pokračovat.  

Je podle vás případ nákupů letadel CASA v něčem srovnatelný s případem Davida Ratha?
Obojí je korupční jednání a je bezpodmínečně nutné je vyšetřit. V obou případech přišla státní pokladna o velkou sumu peněz, kterou v konečném důsledku budou muset zaplatit daňoví poplatníci. Což odmítám akceptovat.

Co bude hlavním volebním tématem VV v podzimních volbách?
Věci veřejné podle mě musí zůstat stranou věcných témat, stranou, která se nevyhýbá tabuizovaným tématům a tvrdohlavě je řeší, ať v podobě zpřísnění zdanění hazardu, či zrušení doživotní imunity politiků nebo návrhu zákona o majetkovém přiznání. Musíme zůstat příznivci chytrých řešení a témat každodenního života. Jako klíčové vidím, že je třeba i nadále se soustředit na témata sociální typu omezování lichvy, adresnosti sociálních dávek či politiky nulové tolerance, ale i témata posilující vymahatelnost práva.

V čem jsou dnes VV jiné než před rokem, dvěma lety?
Vedle údajné nedospělosti a politické nevyzrálosti se Věcem veřejným vyčítá politická nevyhraněnost, ale i přílišná konfliktnost. Nejprve se zastavím u prvního bodu. Je o mně známo, že se dlouhodobě držím biblické zásady „podle činů poznáte je“. Pojďme si tedy shrnout realitu. Na rozdíl od jiných se Věci veřejné nezříkají svých závazků. Věci veřejné na rozdíl od mnohých předchozích koaličních sil vnímaly koaliční soužití chladně, neidealizovali jsme si své partnery a odmítali jsme se s některými věcmi ztotožnit.

Co je pro vás osobně největším poučením za dobu, co jste předsedou VV?
Přiznám se, že jsem nepočítal s tím, jak půjdou změny pomalu a jak houževnatí budou stoupenci starých pořádků a klientelistických sítí v politice. Jsem ale tvrdohlavý, nehodlám své sliby veřejnosti vzdát a chci maximum věcí dotáhnout. Přiznám se, že největším šokem pro mě bylo zklamání v některých lidech. Ať jde o Kočí, Škárku, ale i Karolínu Peake, která mi byla velmi blízká. Mňačkovo Jak chutná moc je stále aktuální.

V čem vidíte svoji největší chybu v dosavadním vedení strany?
V tom, že jsem věřil, že v politice platí sliby a oboustranný respekt. A v deziluzi z některých lidí, jak se po čase vybarvili, když dostali úřad, vliv a mediální prostor. Stále se učím a nehodlám se vzdát.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…