Bobošíková vyhrožuje Kubicemu: Pokud budu mít možnost, sesadím vás

15.12.2012 15:05

ROZHOVOR Prezidentská kandidátka Jana Bobošíková je zpět v boji o Hrad. Po třech týdnech ji tam znovu vrátil Správní soud. Za to, že byla dočasně vyřazena, by podle ní měli pykat úředníci ministerstva vnitra. I sám jeho šéf, Jan Kubice.

Bobošíková vyhrožuje Kubicemu: Pokud budu mít možnost, sesadím vás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Z prezidentské volby jste byla nejdříve vyřazena, posléze do ní zpět navrácena. Máte vůbec chuť se vracet do kampaně, nejste znechucená?

To určitě ne, jsem bojovník a do kampaně se vracím s chutí. Ale jestliže se o někom téměř tři týdny hovoří jako o vyřazeném kandidátovi, logicky se z něj v očích veřejnosti, ale i potenciálních sponzorů, stane outsider. Ale mám bojovnou povahu, osobně se necítím ublížena.

Budete požadovat v souvislosti s vyřazením z volby odchod některých úředníků ministerstva vnitra?

Důležité je, že si úředníci vykládají zákony tak, že poškozují jednotlivé kandidáty. Už tři týdny jsem mohla s naprostým klidem dělat prezidentskou kampaň jako ostatní kandidáti. Z toho plyne jediné memento, pokud někdy budu v roli, že budu moci sesadit ministra vnitra Kubiceho, případně sesadit pana Henycha z jeho postu, tak to udělám. Ale abych teď někde chodila a žádala pana premiéra, aby je sesadil, to neudělám. Pokud to pan premiér se svým matematickým vzděláním nevidí sám, tak s tím já nemohu nic dělat. Došlo tady k diskreditaci volby prezidenta ze strany ministerstva vnitra.

Cítíte se tedy zdiskreditovaná, nebo vyřazení a následný návrat vnímáte jako svého druhu pozitivní kampaň?

Nemůžete brát jako pozitivní, když o Vás tři týdny média hovoří, ale hovoří o Vás jako o nezaregistrovaném kandidátovi. Je to jasné poškození. Já ale nepláču, jdu dál. Ale nezákonným a nekompetentním rozhodnutím ministerstva vnitra došlo k mému poškození.

Máte obavy z toho, že nakonec celá volba padne? Zvládli by Češi prezidentské bezvládí?

Vůbec nevím, co se v souvislosti s přímou volbou stane. Od začátku říkáme, že zákon není dokonalý, jdeme do toho s velkým rizikem. Já osobně bych velmi váhala s jakoukoliv ústavní stížností, už jenom proto, že bych si v žádném případě nepřála, aby zemi řídilo trio Nečas, Němcová, Štěch.

Jak hodnotíte prezidentské období Václava Klause?

Jsem přesvědčená, že prezident Václav Klaus hájil a hájí zájmy ČR, na srdci mu leží osud této země. Hájí principy tržní ekonomiky, demokracie, máme vynikajícího prezidenta. Díky němu je v zahraničí o České republice slyšet.

Jsou Češi připraveni volit racionálně, nebo mnoho z nich zvolí svého prezidenta spíše na truc - budou hlasovat pro V. Franze a pod.?

Nevím. Ale kudy chodím, tudy občany žádám, aby volili rozumem a srdcem. Žádám je, aby se alespoň na pět minut zamysleli, aby se podívali na fotografie, programy kandidátů, a řídili se vlastním rozumem a srdcem, ne médii a podobně. Něco mohou divákům napovědět i debaty ve veřejnoprávní televizi. Češi by měli vzít rozum do hrsti.

Pro koho z ostatních kandidátů byste hlasovala, pokud byste sama nekandidovala?

S těmi lidmi se setkávám na různých akcích, třeba paní Fischerová je velmi vstřícná, milá dáma. Ale hlas bych nedala nikomu z nich, prezident má být někdo, kdo je schopen zájmy ČR razantně hájit. Mezi těmi lidmi nevidím názorově nikoho, kdo by uměl být protiváhou Evropské unii. Neustále slyším, že musíme posílat peníze do Bruselu. Ale to, že se ČR nebude řídit z Bruselu, ale z Prahy, to neříká žádný z kandidátů. O nikom z kandidátů nemůžu říci, že bych ho vzhledem ke vztahu k EU mohla volit.

Pokusíte se o zisk hradního postu opět za pět let?

To je velmi daleko. Jsem pověstná tím, že kandiduji, je to mé demokratické právo. Ivan Lendl koneckonců také jezdil na Wimbledon a nikdy ho nevyhrál. Ujišťuji všechny, že budu kandidovat do Poslanecké sněmovny a pokud pán Bůh dá, třeba i na post prezidenta republiky.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…