Bobotour naživo. Jak vyrobili fenomén Pavel a mnoho dalšího. I u vás

29.04.2023 15:05 | Rozhovor

Kdo, jak a proč „vyrobil“ prezidenta Petra Pavla? I to se občané budou moct dovědět „naživo“. Jana Bobošíková a Hana Lipovská, tvůrkyně úspěšného internetového pořadu Aby bylo jasno, totiž vyrážejí na svou „Bobotour“ za občany po celé republice. Jana Bobošíková nám k tomu řekla více.

Bobotour naživo. Jak vyrobili fenomén Pavel a mnoho dalšího. I u vás
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Jana Bobošíková

Paní Bobošíková, vy jste s Hanou Lipovskou v živém vysílání z vašeho nového studia oznámily, že se svým pořadem Aby bylo jasno vyrážíte v květnu a červnu po České republice. Proč?

Pořad Aby bylo jasno jsme před dvěma roky založily proto, abychom mohly diváky informovat o politice, ekonomice a médiích. Za dva roky se ABJ rozrostlo. Po dlouhé době, kdy jsme natáčely v pronajatých prostorách, jsme tento týden otevřely naše vlastní studio a v květnu představíme tým spolupracovníků a zcela nové pořady a formáty. To vše bez sponzorů, bez toho, že bychom naše vysílání zpoplatnily nebo na něj dělaly sbírku.

Nicméně, naši diváci nám čím dál tím častěji píší, že by se chtěli setkat s námi osobně. Tak jsme se rozhodly za nimi vyrazit. A protože z dat víme, že se náš pořad často hledá pod zkratkou „Bobo“, nazvaly jsme ho pro letošek „Bobotour 2023“.

O čem budete s lidmi hovořit?

Našim cílem je informovat. Nechceme dělat „show“, ani poučovat. Nic z toho neumíme. Chceme ale ukázat, jak vypadá dlouhý pochod institucemi a jak marketing, peníze a jednostranná média stále více deformují rozhodování občanů ve volbách. K tomu máme připravena fakta a data.

Jarní Bobotour bude ilustrovat na příkladu cesty prezidenta Petra Pavla na Hrad nejen jak se „vyrábí“ prezident. Ale ukáže i dlouhodobé propojení médií a byznysu směřujících k přetvoření demokracie bez přívlastků v demokracii liberální.

Ukážeme a doložíme konkrétními dokumenty, že kandidatura Petra Pavla byla připravována řadu let, kdo za ní stál, jaká byla role „přítele po boku“ Petra Koláře nebo marketingového týmu manželů Nýdrlových a jejich mediálních spojenců. Rozebereme financování včetně americké a ruské stopy a přiblížíme také naprosto zásadní roli médií.

Cílem je informovat a diskutovat o tom, jak lehce lze díky marketingu a spřáteleným médiím demokracii posunout někam, kde už demokracií být přestává, protože se lidé nerozhodují na základě úplných informací. Chceme mluvit i o tom, jak snadno se dá postupně vytrhávat vláda nad věcmi veřejnými z rukou lidí a jak obtížné je jí k lidem vracet.

A jak bude vaše „Bobotour“ vypadat? Na pozvánkách slibujete tajemného „hosta 007“, můžete prozradit více?

Na produkci spolupracujeme s profesionální agenturou, takže v každém sále bude obří LCD obrazovka, na které budeme promítat jednotlivé dokumenty, úryvky rozhovorů a reportáží. Pořadem bude provázet moderátor, dlouholetý ředitel zpravodajství rozhlasové stanice Frekvence 1 Luboš Procházka, který byl nedávno „odejit“ z České televize kvůli tomu, že vedl rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem.

A kdo je „host 007“? Účast přislíbil někdejší kolega prezidenta Petra Pavla doktor Pavel Beneš. Spolu s Petrem Pavlem se účastnil onoho tajného kurzu Zvláštní správy Generálního štábu Československé lidové armády. Hovořit budeme o tom, co se budoucí špioni v kurzu učili, kdo byli jejich učitelé a spolužáci, a také, jakým vojákem a člověkem tehdy Petr Pavel byl.

V komentářích pod vaším vysíláním se diváci ptají, jak je možné, že budete jezdit po republice, když dnes jiní autoři mají problém vůbec vysílat na sociálních sítích. Bojujete s nějakými omezeními, nebo jde příprava hladce?

Pro ilustraci – první zastávkou měly být Neratovice. Společenský dům v Neratovicích však požádal o posouzení radu města a ta, všemi hlasy včetně starosty, nedoporučila spolupráci. Rozhodli jsme se proto, že se setkávat budeme v sálech, které patří soukromníkům a politické zájmy na ně nemají tak silný vliv. Přesto nelze vyloučit, že se někde dostanou majitelé pod takový tlak lokálních politiků a médií, že nakonec budeme nuceni změnit místo nebo termín.

Další kamínek do mozaiky mizející svobody – firma, která nám pro představení připravovala kostýmy, spolupráci na poslední chvíli zrušila. Důvodem byla obava majitelů, že pokud by spolupracovali s Aby bylo jasno, tedy primárně se mnou a s Hanou Lipovskou, přišli by o velké zakázky u České televize.

Podobných malých příběhů je celá řada – od problémů s prodejem vstupenek až po obtíže s propagací, ale samozřejmě to naši cestu nemůže zastavit. A věříme, že navzdory těmto překážkám si nás naši diváci najdou a přijdou. I když někteří vyjadřují obavy, byť jen do sálu přijít, aby z toho, cituji, „neměli v práci peklo“. Až tak jsme se ocitli daleko od plurality názorů a svobody slova.

Kde a kdy se na vás mohou lidé těšit?

Začneme 17. května v Pardubicích, 24. května se chceme setkat s diváky v Bohumíně, v červnu pak jedeme do Jihlavy a do Přerova. Pokud bude o tyto večery mezi diváky Aby bylo jasno zájem, budeme pokračovat dále.

VSTUPENKY LZE KOUPIT ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemám rád českého prezidenta!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCoviďák , 29.04.2023 18:50:28
Možná za to tady dostanu dalšího padáka. Tak holt se s tím budu muset nějak smířit:(

|  5 |  0

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…