Brauner (SsČR): ČSSD a KSČM pro podnikání neudělaly nic. Drží se velkých firem „jako hovno košile“

28.06.2016 13:18

ROZHOVOR Horníci uplatnění najdou, ale musí chtít. V našem kraji jsou lidé zvyklí tvrdě pracovat. Velké firmy ani státní pobídky nezaměstnanost v kraji nevyřeší. Řekl nám Ivo Brauner, jednička na kandidátce Soukromníků v Moravskoslezském kraji.

Brauner (SsČR): ČSSD a KSČM pro podnikání neudělaly nic. Drží se velkých firem „jako hovno košile“
Foto: red
Popisek: Ivo Brauner

OKD a důl Paskov. To je dnes asi nejčastěji skloňovaný problém Moravskoslezského kraje, který může mít nedobré sociální důsledky. Myslíte, že drobné a střední podnikání může napomoci při uplatnění bývalých horníků? Pokud ano – v které oblasti?

Určitě, ale bude záležet hodně na osobní aktivitě těch, kterých se to přímo dotýká. Podpořit rekvalifikaci nebo samostatné podnikání bude mít určitě vyšší efekt než vládou uvažované příspěvky horníkům. Jejich perspektivu vidím v řemeslnictví, stavebnictví, rekultivaci krajiny,  automobilovém průmyslu a službách.

Moravskoslezský kraj má více než jeden milion obyvatel. V kraji je o pět procent nižší zaměstnanost než jinde v České republice. Opravdu tam kvůli přechodu od těžkého průmyslu spíše ke službám není práce? Anebo se lidem nechce dělat?

To určitě ne. Většina lidí v našem kraji je zvyklá tvrdě pracovat. Problémy těžkého průmyslu, útlum hornictví, přeregulované a dotacemi pokroucené prostředí brzdí vznik i rozvoj nových firem a oborů. Stávající velké firmy ani státní pobídky nezaměstnanost v kraji určitě nevyřeší. Potřebujeme podnikatelům uvolnit ruce a umožnit jim realizovat nové projekty, které dají práci našim lidem.

Podobně jako třeba v Ústeckém či Karlovarském kraji i na severu Moravy vládne levice, tedy ČSSD a KSČM. Co tyto dvě strany za uplynulé čtyři roky s krajem udělaly? Co zkazily?

Nesplnily své předvolební sliby. Neudělaly nic zásadního pro to, aby kraj ztratil nálepku špinavého regionu nevhodného k žití. A už vůbec nic neudělaly pro rozvoj podnikání v kraji. Politici těchto stran se drží velkých firem „jako hovno košile“ a v současnosti sklízejí ovoce v podobě předvídatelného průšvihu s OKD a blížících se problémů s dalšími velkými firmami kraje. Dobrým lakmusovým papírkem funkčnosti a úspěchů kraje jsou výsledky našich tradičních fotbalových a hokejových klubů. Ty mluví za vše…

Co je v roce 2016 – mimo situace OKD – klíčovým problémem severní Moravy?

Myšlení lidí. Určitě nechci nikomu říkat, co si má myslet, ale jistě mohu doporučit všem, aby se začali řídit „selským rozumem“. Důvěra ve sliby, zapomnětlivost, nekritičnost, nereálná očekávání, to jsou klíčové problémy, které brání změnám v kraji. Všechno jde, když se chce. I změny ve vedení a řízení kraje. Ale je to o lidech. Komunisty ani socialisty nezměníte, ti se musí vyměnit. To je celé…

Je Krajský úřad v Ostravě byrokratickým molochem? Třeba ve Zlínském kraji chce koalice Svobodných a Soukromníků propustit až deset procent úředníků…

Byrokracie je brzda rozvoje a je vždy škodlivá. Jsem zastánce štíhlého státu s minimem regulací, a to platí i pro kraj. Důležité je co nejdříve jasně stanovit: co, proč a pro koho krajský úředník dělá. Úředníci mají smysl pouze, pokud vykonávají službu pro lidi. Pokud si spočítáme, kolik byrokratů na kraji neslouží lidem, ale spíše překážejí nebo dokonce škodí, dostaneme se i přes zmiňovaných 10%.

V kraji máte celou řadu průmyslových zón. Ne všechny jsou plně využity. Vedete Soukromníky do  voleb. Jak se jim vůbec v Moravskoslezském kraji daří? Hází jim samotný kraj v něčem takříkajíc klacky pod nohy?

Průmyslová zóna je v principu dobrá myšlenka, urychlující rozvoj podnikání. Není však samospasitelná. Nejlépe vždy fungují průmyslové zóny, které vznikly spontánně, bez přispění „hlav pomazaných“. Bohužel si naši krajští politici prosadili vznik některých zón bez důkladné analýzy potřeb podnikatelské veřejnosti a vytvořili tím města duchů a své pomníky. Podnikání v kraji nebo regionu jde podpořit i jinými cestami, levněji a účinněji. Nejlepší by bylo, kdyby se kraj do podnikání nemíchal a umožnil přirozený vývoj bez zbytečných regulačních a podpůrných zásahů. To, co je pro jednoho podpora, je často pro jiného diskriminace nebo omezení. A toto dilema nevyřeší žádný krajský ani jiný úředník.



V jaké oblasti jste soukromníkem vy? Představte se nám, prosím

Vystudoval jsem obor Systémové inženýrství v ekonomice na VŠB v Ostravě, ale mám i výuční list Hutník operátor s praxí ve Válcovnách plechu ve Frýdku Místku. Takže kombinace řemesla a managementu. Podnikám od roku 1993 v oblasti služeb se zaměřením na platební systémy, bezpečnost informačních technologií a komunikací, organizační a investiční poradenství. Letos se moje aktivity rozšířily o vývoj a výrobu v oblasti čištění vody.

Pojďme k obecné politice. Soukromníci i Svobodní jsou kritičtí k ministru financí Babišovi. Prosadil EET, kontrolní hlášení DPH. Elektronická evidence tržeb bude platit co nevidět. Kolik malých podnikatelů může díky tomu ve vašem kraji skončit?

Naštvalo to všechny, znepříjemnilo a prodražilo agendu většině, skončí nás mnoho, a nejhorší na tom je, že podstatná část těch, kteří o podnikání teprve uvažují, podnikat vůbec nezačne

Andrej Babiš jen tak mimochodem prohlásil, že pokud v příštím roce nebude schopen sestavit funkční vládu s jasným vlivem hnutí ANO, z politiky odejde. V opozici prý „žvanit“ nebude. Jak vnímáte taková prohlášení?

Že je realista. Prohlásil, že chce cestovat, tak mu přeji, aby mohl v blízké budoucnosti co nejvíce času trávit poznáváním jižní polokoule.

Moravskoslezský kraj a jeho současné vedení dost spoléhá na dotace z EU. Konalo se referendum o vystoupení Británie z Unie. Měli Britové podle Vás opustit Brusel?

Brexit podnikání v kraji ani v ČR nijak zásadně nepomůže, ani neublíží. Celé je to spíše o (ne)funčnosti EU a o jedinečné možnosti připomenout si principy, na základě kterých byla myšlenka spojené Evropy postavena. Realita EU je na hony vzdálena od původních hodnot a záměrů. Je to stejné jako sliby ČSSD, KSČM a ANO před volbami. A zcela odlišná realita po volbách.



Myslíte, že se dá bruselský byrokratický moloch ještě racionálně rozhýbat? Anebo se dříve či později rozpadne? Známý spekulant George Soros týden na jednom českém webu mluvil o tom, že EU se rozpadne a  v budoucnu  ji nahradí Rusko…

Investuji do výroby a do segmentu rozvíjejících se zemí včetně Ruska a postsovětských zemí…

I v Moravskoslezském kraji vyhrál v roce 2013 prezidentské volby Miloš Zeman. Podle všeho se zdá, že podporu občanů České republiky neztratil ani po více než třech letech na Hradě. Vnímáte ho jako sjednocující prvek v české politice?

Pozice a vliv Miloše Zemana úzce souvisí s atmosférou ve společnosti. Pokud bude jednání politické reprezentace nesrozumitelné a výsledky nejasné a rozporuplné, pak polopatický populismus bude mít navrch. Podle mne Miloš Zeman spojuje ty lidi, kteří akceptují jeho výklad stavu věcí veřejných, protože neumí, nebo si nechtějí vytvořit názor vlastní. Pokud budou mít lidé možnost postarat se vlastní aktivitou o svoji stabilní budoucnost, pak budou mít i jiné vzory. Pokud budou mít lidé stále důvod tvrdit, že „dobře už bylo“, pak má Miloš Zeman svoji pozici jistou. Se změnou atmosféry určitě dojde ke změnám volebních preferencí i v našem kraji.



Migrace a její hrozba v České republice poněkud zapadla. Je to podle vás klid před bouří? Jak vnímáte chování premiéra Sobotky vůči Bruselu?

Zatím nejsme cílovou zemí imigrace, ale to se může rychle změnit. Z tohoto pohledu je chování premiéra krátkozraké, nezodpovědné, nesystémové a podřízenecké. Toto chování a postoje jsou mi osobně sympatické asi jako hromada zeleného žabince, kterou vám někdo soustavně leje za košili, a vy s tím nemůžete nic dělat do konce volebního období…

Myslíte, že se do zastupitelstva Moravskoslezského kraje dostanete? Pokud ano, který problém budete akcentovat jako první?  

Do zastupitelstva MSK se na společné kandidátce Svobodných a Soukromníků dostaneme určitě. Bude to poprvé, kdy soukromě podnikající občané budou moci otevřeně a přímo prosazovat zájmy svých firem a svých zaměstnanců. Určitě chci objasnění a rychlé vyřešení kauzy OKD, včetně vyvození odpovědnosti a s tím souvisejících trestů. Největším a nejtěžším úkolem ale je ukázat lidem v kraji, že soukromé podnikání je o práci, férovosti, aktivitě, zaměstnanosti a budoucnosti nás všech. A já se práce nebojím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…