Brňané budou o investicích rozhodovat pomocí poukázek. Svobodní chtějí nahradit pirátské nesmysly

22.08.2022 17:26 | Rozhovor

„Vůbec největším selháním současné koalice je neschválení nového územního plánu. Je až absurdní, že po dvaceti letech příprav se tak podstatná věc stane obětí neschopnosti dvou hlavních koaličních stran najít společnou řeč,“ alespoň tak hodnotí dosavadní vedení brněnské radnice Milan Jirků ze Svobodných, kteří pro letošní komunální volby vytvořili koalici s Brno Plus.

Brňané budou o investicích rozhodovat pomocí poukázek. Svobodní chtějí nahradit pirátské nesmysly
Foto: Archiv Milana Jurků
Popisek: Milan Jirků, Svobodní Brno

Za několik týdnů čekají také Brno komunální volby, které jsou často spojeny také s hodnocením dosavadního vedení radnice. Jak jste s jeho prací spokojen?

Musím se přiznat, že čím dál méně, neboť rozpory mezi paní primátorkou Vaňkovou a jejím náměstkem panem Hladíkem více a více poškozují Brno. Například naposledy to bylo neschválení územního plánu nebo při rozhodování o budoucnosti Nemocnice Milosrdných bratří.

Kdybyste dosavadnímu vedení brněnského magistrátu měl vystavit symbolické vysvědčení, za co byste rozdával jedničky, a za co naopak pětky?

Ocenil bych rozjezd městského družstevního bydlení, které Brno Plus navrhovalo již v roce 2018, a posunutí projektu nového železničního nádraží směrem k realizaci. Neocenil bych, že Brno je nejbohatší v historii a jeho vedení přesto stále chybějí peníze. Dokonce jsme zaznamenali úvahu zadlužit i městské obchodní společnosti. Ovšem vůbec největším selháním současné koalice je neschválení nového územního plánu. Je až absurdní, že po dvaceti letech příprav se tak podstatná věc stane obětí neschopnosti dvou hlavních koaličních stran najít společnou řeč.

Do komunálních voleb v Brně vstupujete jako koalice Svobodní a Brno Plus. Proč jste vytvořili právě toto seskupení?

S Brno Plus nás spojuje pravicovost názorů i vysoká míra programové shody. To bylo zásadní. Rozumíme si i lidsky a máme za to, že pravicový subjekt našeho střihu v brněnském zastupitelstvu chybí. Jednali jsme i s jinými subjekty, ale ruce jsme si nakonec podali s Brnem Plus.

Co mohou voliči od vaší kandidátky očekávat?

Participativní rozpočet zavedený Piráty nahradíme systémem poukázek. Každý Brňan bude moci svou poukázku v určité hodnotě věnovat na investiční akci, kterou bude považovat za nejlepší. Při správě města budeme pracovat podle zásady, že základem prosperity jsou malí a střední podnikatelé. Město musí co nejvíce usnadňovat jejich práci. K tomu patří rovněž včasné informování o investičních záměrech města, které by se mohly jejich podnikání významně dotknout.

Městské společnosti povedeme k maximální efektivitě, tak aby ceny poskytovaných služeb byly co nejnižší. Zahájíme jednání směřující k odkoupení francouzského podílu v Brněnských vodárnách a kanalizacích. Zastáváme zásadu, že město nemá podnikat, avšak základní infrastrukturní služby, zvláště v nadcházející těžké době, musejí být pod plnou kontrolou města. Rozvojem denních stacionářů budeme podporovat aktivní život občanů pečujících o nemohoucí blízké a současně setrvání nemohoucích v rodinném prostředí. Budeme podporovat rozvoj seniorského bydlení a služeb pro seniory.

Pokud budete úspěšný a stanete se součástí vedení magistrátu, jaké budou vaše tři hlavní priority, na které se ve své práci budete chtít soustředit?

První prioritou je průjezdné město a parkování. Město, ve kterém se dobře žije, musí být dobře průjezdné a mít dostatek parkovacích míst. Prioritou je pro nás velký městský okruh. Vytvoříme program podpory budování nových parkovacích míst po celém městě. Městským částem tak budeme přispívat na zřízení nových parkovacích míst. Druhou naší prioritou je bezpečí a pořádek. Základním úkolem městské policie má být bezpečnost města a pořádek, nikoliv výběr pokut. Třetí naší prioritou je bydlení. Chceme územní plán města rozšířit o příležitosti pro bydlení v rodinných domcích a také co nejvíce podporovat výstavbu městského družstevního bydlení.

Když se zeptám opačně, čeho se od vás voliči naopak nedočkají, pokud získáte jejich důvěru?

Nebudeme dotovat ani jinak podporovat politické neziskovky. Nesouhlasíme se zvyšováním zadlužení města, které chceme naopak snížit. Zbytné výdaje použijeme na splácení dluhu města. Nebudeme slibovat klima-alarmistické nesmysly, neboť nikam nevedou a jen stojí peníze daňových poplatníků. Co ale má smysl, je třeba sázení stromů. Přestože je to v městském prostředí komplikované, například kvůli technickými sítím, vývoj jde i v této oblasti dopředu. Proto budeme dávat stromy tam, kde to jen trochu půjde.

Velkým problémem nejen v Brně je zvyšující se nedostupnost bydlení především pro mladé rodiny s dětmi. Jaký recept v této oblasti nabízí vaše koalice?

Ceny bydlení v Brně jsou skutečně extrémní. Jak jsem již řekl, chceme významně rozšířit územní plán města o příležitosti pro bydlení rodinného typu, tedy v rodinných domcích. Právě tento druh bydlení lidé nejčastěji z ekonomických důvodů hledají za hranicemi města. Přitom rodinné domy jen minimálně zatěžují bydlení současných Brňanů. Dnes je nabídka v územním plánu pro tento typ bydlení velmi slabá, což významně přispívá k jeho nepřiměřeně vysokým cenám. Chceme také co nejvíce podporovat výstavbu městského družstevního bydlení, které je cestou k vlastnickému bydlení v této těžké době, kdy čím dál méně lidí dosáhne na hypoteční úvěr. Městské družstevní bydlení chceme otevřít co nejširšímu okruhu zájemců.

Loňská analýza Kanceláře architekta města upozornila také na to, že obdobně jako v jiných městech jsou velkým problémem Brna také chybějící parkovací místa. Co s tím chcete dělat?

Parkování a průjezdnost města jsou naší prioritou. Chceme vytvořit program podpory budování nových parkovacích míst po celém městě. Městským částem tak budeme přispívat na zřízení nových parkovacích míst. Chceme prosadit změnu zákona, aby rezidentní parkování v okrajových částech města, zejména na sídlištích, nevedlo k úbytku parkovacích míst. Fond mobility, do kterého proudí desítky milionů korun z parkovného, ale hradí se z něj také aktivistické nesmysly, změníme na fond parkování. Veškeré vybrané parkovné se tak bude vracet do parkování na budování nových parkovacích míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…