Bruselský emisar končí: Po zatčení Ratha byl politický tlak neúnosný

20.08.2012 18:12

ROZHOVOR Nebyl jsem blízký přítel Davida Ratha a politický tlak na můj odchod po jeho zatčení byl neúnosný. Tak mluví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz středočeský emisar v Bruselu Marek Semerád. Sociální demokrat a starosta Cerhenic bude emisarem pouze do dne voleb, na ukončení smlouvy se dohodl s hejtmankou. Proč vlastně musel odejít a byl jeho měsíční plat 90 tisíc korun nezasloužený, jak se spekuluje?

Bruselský emisar končí: Po zatčení Ratha byl politický tlak neúnosný
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

V polovině října končíte ve funkci středočeského emisara v Bruselu. Na odchodu se s vámi dohodla hejtmanka Zuzana Moravčíková. Proč vlastně?

V podstatě jsme se s hejtmankou domluvili, protože tlak po dochodu Ratha byl politicky neúnosný, přestože k mému odchodu nebyl žádný věcný důvod a ani hejtmanka žádný neuvedla. Naopak moji práci pochválila a kvalifikovaně přezkoumala moji činnost. Kvůli mediálním útokům ale nebudu tuto funkci dále vykonávat.

K odchodu z funkce vás vyzvali někteří spolustraníci i opozice, jak se na jejich kritiku díváte?

Myslím, že opozice využívá situace, v níž se ČSSD nachází a připomínky jsou nevěcné a hloupé. Pokud mne kritizují radní nebo zastupitelé Středočeského kraje, pak to nechápu, protože oni pro mé smlouvy hlasovali. Kritika z řad ODS je předvolební rétorika.

  • Více rozhovorů ZDE

Objevovaly se spekulace o náplni vaší práce s platem 90 tisíc korun měsíčně, co si o tom myslíte?

Spekulace jsou nesmyslné a ta práce se těžko vysvětluje někomu, kdo o ní nic neví. Moje činnost byla smysluplná a možná by byla více vidět, kdyby se někdo podíval na činnost emisarů v jiných krajích a srovnával. Problémem je, že jsem aktivní politik a po zatčení Ratha jsem nejvíce pod palbou, což chce spousta lidí využít.

Takže jste cítil politický tlak po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha?

Tlak politický na můj odchod jsem jednoznačně cítil. Jsem považován za Rathova přítele a byl jsem jeho přítel, ale ne blízký. Bylo by však lidsky hloupé se od něj teď distancovat.

Mnoho médií vás právě označuje jako „Rathova“ muže, nakolik je tato přezdívka pravdivá? Souhlasíte s ní?

Mně styl politiky Davida Ratha vyhovoval, byl aktivní, útočný a nebyl hloupý a ani nudný. Spolupracoval jsem s ním v rámci sociální demokracie, on moji práci oceňoval, a proto mi prodloužil mandátní smlouvu do roku 2013, původně byla jen do roku 2009. Považuji se za jeho přítele, ale ne blízkého přítele, kterého by si přivedl Rath do politiky, jsem v sociální demokracii od svých osmnácti let.  Že bychom se třeba navštěvovali doma, to ne.

Co si vy sám tedy myslíte o zatčení Davida Ratha se sedmi miliony korun?

Mám informace pouze z médií a ty jsou často velmi povrchní, je otázka, zda jim věřit. Já si myslím, že vlivní lidé měli zájem Ratha poškodit a pokud tomu šel naproti, tak se nelze divit, že to takhle dopadlo. Ale jsem dalek toho, abych mohl soudit.

Co bylo tedy vaší náplní práce v Bruselu?

My jsme především měli prezentovat kraj společenskými a kulturními akcemi, zorganizovali jsme ve spolupráci s organizacemi Středočeského kraje desítky výstav a byli jsme úspěšní. Navíc bývalý hejtman vymyslel novou náplň, a to studentské stáže. Navázali jsme styk s kolínskou vysokou školou politických a sociálních věd a studenti jezdí na stáže. Také jsme pořádali vědomostní soutěže, přičemž výherci jeli do Bruselu nebo Paříže a podobně. Každý měsíc jsme zastupitelům podávali pravidelné zprávy o naší činnosti. Nikdo neměl po dobu čtyř let žádné výhrady, až do zatčení nebyl žádný problém. Nechápu to.

Co si z čtyřleté práce emisara odnášíte?

V listopadu 2008 jsem za mediálního humbuku nastoupil a za stejného cirkusu také odcházím. Odnáším si řadu zkušeností z mezinárodního prostředí a evropských organizací. Snažil jsem se kraji prospět, záleželo mi na tom a odnáším si i pozitivní dojmy.

Nejdříve jste opuštění funkce odmítal, co změnilo váš názor?

Odmítal jsem odejít, smlouvu jsem měl až do konce roku 2013, ale podvolil jsem se názoru sociální demokracie. Odmítal jsem odejít, dokud se neseznámí s naší prací a určité úkoly jsem chtěl dokončit. Navíc jsem se vzdal tříměsíčního odstupného. Nedělal jsem to kvůli penězům, i když média se to snaží vykreslit jinak. Je to absurdní, mí předchůdci měli přes sto tisíc korun, měl jsem nejméně.

Kam nyní zamíří vaše kroky? Je něco, čemu byste se rád věnoval a ovlivní toto rozhodnutí podzimní volby?

Já jsem starostou v Cerhenci, to je pro mne ta podstatná funkce a budu ji vykonávat dál. Myslím si, že moje rozhodnutí volby neovlivní a když, tak jen pozitivně. Očekávám korektní jednání spolukandidátů a že se nenechají ovlivnit mediální šikanou.

Jaký je podle vás recept na korupci v České republice?

Upřímně řečeno jako starosta univerzální recept neznám. Jak říkal Tomáš Garrigue Masaryk: nebát se a nekrást. Bohužel se to dnes částo parafrázuje obráceně. Jsem poslední, kdo by vynášel soudy. Situace se dost přehání, je to až mediální histerie. Jedná se spíše o předvolební boj a jak je vidět na Věcech veřejných, ti co proti tomu nejvíce bojují, jsou nakonec nejvíce zkorumpovaní. Musíme se chovat slušně. Nebát se a nekrást. 

Marek Semerád se narodil 8.února 1978. V roce 1996 maturoval na Arcibiskupském gymnáziu v Praze a tentýž rok vstoupil do ČSSD. Jedenáctým rokem předsedá kolínské ČSSD. Od roku 1998 je zastupitelem městyse Cerhenice, kde se o čtyři roky později stal starostou, kterým je až dosud. V roce 2007 absolvoval studium historie a politologie na Univerzitě Karlově v Praze. Zastupitelem Středočeského kraje je od roku 2008 a chvíli na to byl zvolen do funkce ředitele zastoupení Středočeského kraje v Bruselu. Podniká v oboru poradenství, je ženatý a má syna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…