Buď jsou neschopní. Nebo hůř. Senátor Václavec opravdu nemá vládu za co chválit

20.05.2023 10:35 | Rozhovor

Vláda chce brát především obyčejným lidem. Zdaněni měli ale být zejména výrobci energií a také ti, kteří mají firmy v daňových rájích. Senátor Václavec si nebral servítky. „Osobně se mi celý konsolidační balíček příčí. Vláda Petra Fialy slibovala, že daně neporostou. Nyní už chápu předvolební billboard pana prezidenta Pavla s textem ‚Dost bylo lhaní‘,“ vyjádřil se. Vláda je buď neschopná nebo nepochopila, že se má starat hlavně o občany ČR.

Buď jsou neschopní. Nebo hůř. Senátor Václavec opravdu nemá vládu za co chválit
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Senátor Ladislav Václavec

„Domnívám se, že je v rozporu se zákonem i morálkou něco někomu dát a pak mu to ,zákonně' vzít jako v případě valorizací penzí. A pokud už to tak vláda chtěla udělat, měla solidárně zpětně snížit platy i nám politikům. Připadá mi, že vláda jako celek je buď neschopná, nebo nepochopila, že by se měla starat zejména o občany České republiky,“ říká senátor a zároveň ředitel okresní regionální nemocnice Krnov Ladislav Václavec.

Pane senátore, od našeho posledního rozhovoru uplynuly čtyři měsíce, změnila se už za tu dobu k lepšímu problematická situace s nedostatkem některých léků, jako například s antibiotiky? A jak se s tím dokázala vyrovnat nemocnice okresního, regionálního typu, kterou léta řídíte?

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44425 lidí
Takový nedostatek léků, jaký postihl Česko, jsme v novodobé historii skutečně neřešili. Ale z pohledu nemocnice, kterou řídím, je situace nyní skutečně lepší. Většinu léků se podařilo zajistit dovozem ze zahraničí. Aktuálně schází dětský penicilin v sirupu. Tím, že končí sezona infekcí, tak i poptávka po něm klesá.

Výpadky léků zaměstnávají zejména vedoucí zaměstnance naší lékárny, kteří pravidelně sledují stránky SÚKL a obvolávají všechny dostupné distributory léčiv, včetně distributorů zahraničních, a následně zajišťují náhradní preparáty. Ti následně přiváží neregistrované léky jako náhradu za chybějící preparáty. Navíc musí ústavní lékárna komunikovat s jednotlivými primáři a upozorňovat je na výpadky.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tvrdil v nedávné televizní debatě u Václava Moravce, že zmíněný deficit u antibiotik za pár týdnů definitivně skončí, protože v jihoevropských zemích už nebude těchto léků kvůli klimatickým podmínkám tolik potřeba a budou se moct tedy více exportovat k nám. Na druhou stranu přiznává, že na podzim může v této oblasti opět vzniknout značný problém. Jak tato slova vnímáte? A nemyslíte si, že nedostatek léků nás může postihnout daleko dříve, kdy po slovech ministra si budou různá zdravotnická zařízení i veřejnost pořizovat velké zásoby léků na avizované období jejich nedostatku?

Shánět léky na předpis s předstihem je z lékařského pohledu nesmysl a může v budoucnu skutečně snížit dostupnost některých léků. Je zejména na lékařích, aby lidem antibiotika předepisovali pouze v případě, kdy to splní účel. Pochopím, že si rodina před odjezdem na dovolenou chce vzít s sebou antibiotika. Ale abychom všichni v domácích lékárničkách měli plno antibiotik, je hloupost. Jiná situace je pak v nemocničních lékárnách, kde je vhodné mít jistou zásobu. U nás si kvůli omezeným skladovacím prostorám děláme zásobu s předstihem na dva až tři měsíce.

Na obranu ministra Válka lze říct, že se snaží s problémem nedostatku léků bojovat, a dle jeho slov v médiích se snaží i s dalšími ministry evropských zemí zavést v EU novou legislativní normu o tom, že farmaceutické firmy budou muset mít daleko větší zásoby léků, které prý nyní vůbec nevedou. Nicméně, jak je možné, že i přes tento argument jsou v sousedním Polsku antibiotika stále dobře dostupná a u nás tomu tak často není. Nesvědčí to o různé kvalitativní úrovni řízení resortu zdravotnictví?

Přestože jsem opoziční senátor, tak chci říci, že nelze házet vinu pouze na pana ministra. V minulosti se v Evropě většina léků vyráběla, a tudíž byly výpadky ojedinělé. Tím, že farmaceutické koncerny mnohdy přesunuly výrobu léků na východ, by pak bylo logické, kdyby distributoři měli větší sklady léků. Ministerstvo neobjednalo dostatek léku s ohledem na skutečnost, že v České republice se v současné době nachází více než 300 tisíc uprchlíků, což jsou zejména maminky s dětmi.

Jistě jeden z důvodů, proč v Polsku léky jsou, je otázka rozdílných cen léků. Rozhodně by pro každou vládu mělo být prioritou zajistit pro občany své země dostatek léků všemi možnými způsoby.

Jakým způsobem vůbec ovlivnila současné horentní inflace úroveň českého zdravotnictví v nemocnicích řízených krajskými úřady?

Kvůli inflaci zdražují vstupy a to se samozřejmě projevuje u veškerého zboží i služeb. Nejvíce náš rozpočet zatěžují vysoké ceny energií. Jelikož na operačních sálech, dětském oddělení, JIPkách, či porodnici musí být teplo. V létě pro změnu musíme vybrané prostory klimatizovat. Inflace má výrazně negativní dopad na zdravotnictví, hospodaření nemocnic a samozřejmě i na celou společnost.

Pětikoalice představila ve čtvrtek 11.5. svůj konsolidační balíček, který má zmírnit velký deficit veřejných financí. V rámci nových opatření se v něm i uvažuje o tom, že by se u léků a dalších zdravotnických potřeb mělo vyrovnat DPH na 12 procent, jenže většina léků, které nyní veřejnost nejvíce nakupuje, jsou v desetiprocentní sazbě. Zvýší se také daň z nemovitostí a například i motorová nafta. Dotkne se tento kontroverzní balíček nějakým zásadním způsobem i hospodaření vaší nemocnice?

Pane redaktore, rostoucí daně v kombinaci s vysokou inflací se dotknou každého běžného člověka a každé firmy. Nejsmutnější na tom je, že nejvíce to opět odnesou důchodci, rodiny s malými dětmi i samoživitelky. Osobně se mi celý konsolidační balíček příčí. Vláda Petra Fialy slibovala, že daně neporostou. Nyní už chápu předvolební billboard pana prezidenta Pavla s textem „Dost bylo lhaní.“

Nejvíce to opravdu odnesou obyvatelé s nízkými příjmy. Ve zdravotnictví zvýšení cen léků o 2 procenta bude samozřejmě znamenat nárůst těchto nákladů ve všech možných zařízeních. Kupříkladu v naší nemocnici to bude činit jen u této položky větší finanční výdaj o 4 miliony Kč ročně.

Dle mého názoru se nemá brát pouze obyčejným lidem, ale v první řadě měli být zdaněni výrobci energií, kšeftaři se sociálním bydlením a podobné zájmové skupiny, kde se točí desítky až stovky miliard korun. A také všichni ti, kteří mají firmy v daňových rájích.

V médiích proběhla před pár dny celkem překvapivá zpráva o tom, že určitá skupina senátorů, včetně několika „pětikoaličních“, podala ještě před hnutím ANO podnět či žalobu na Ústavní soud ohledně kontroverzní úpravy zákonné valorizace penzí ze strany současné vlády, pak ji ale senátoři stáhli. Byl jste také v této skupině senátorů? A co si o tomto kroku vašich kolegů z dolní sněmovny myslíte? Nemáte konkrétní informace o tom, proč se tento krok vašim kolegům nakonec nepovedl?

Víte, veřejnost si často myslí, že v Senátu je to jako v poslanecké sněmovně, kde se hlasuje podle stranických barev. Náš podnět k Ústavnímu soudu ale dokázal opak – že i mezi „pětikoaličními“ senátory jsou osobnosti, kterým změna valorizace se zpětnou platností vadí. Domnívám se, že je v rozporu se zákonem i morálkou něco někomu dát a pak mu to „zákonně“ vzít. A pokud už to tak vláda chtěla udělat, měla solidárně zpětně snížit platy i nám politikům. Co se týče stažení žaloby, tak to bylo z důvodu, že se panu kolegovi Michaelovi Canovi nepodařilo sehnat slíbený počet podpisů.

Jak jsem už výše uvedl, vládní konsolidační balíček byl představen veřejnosti ve čtvrtek 11.5. Jak ho celkově vnímáte, za co byste současnou vládu pochválil a naopak, co vám na těchto zásadních ekonomických změnách nejvíce vadí?

Přestože jsem v Senátu jako nestraník za ANO, nechci být pouze kritikem. Ale až na pár dílčích věcí třeba na Ministerstvu zdravotnictví, kde dobře pracuje komise pro zajištění stomatologické péče, v současné době nemám vládu za co chválit. Připadá mi, že vláda jako celek je buď neschopná, nebo nepochopila, že by se měla starat zejména o občany České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vládnou nám lupiči a dezinformátoři !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 20.05.2023 15:05:15
Vláda chystá zdanění vlastněných telefonů ! Zavřít ČT nebo prodat ! ČT je svinstvo !! Na co lidi čekáte ? Shodit vládu ! Generální stávku ! Generální stávku !

|  5 |  0

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…