Burcování několik hodin před protivládní demonstrací: Vyjdou nás tisíce

15.04.2012 7:24

ROZHOVOR Karel Fiedler je hlavním organizátorem a moderátorem Holešovské výzvy v Ostravě. Nelíbí se mu současná vládní šaškárna, chtěl by dostat českou politiku z morální žumpy a myslí si, že utahování opasků by mělo začít jinde než u prostých občanů.

Burcování několik hodin před protivládní demonstrací: Vyjdou nás tisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes již klasický transparent

Co se změnilo od prvního setkání hnutí Holešovská výzva v Ostravě? Jaké máte odezvy od lidí?

Odezvy od občanů a příznivců jsou jednoznačně převážně pozitivní. Názorů, vyjadřujících nesouhlas s našimi proklamacemi a cíli, je naprosté minimum. Počet příznivců, kteří nás podporují a evidují se na našem webu www.holesovskavyzva-ostrava.cz trvale roste.

V užší skupině koordinačního centra Ostrava se nové tváře objevily a některé ubyly. To je naprosto přirozený proces. Vlastní dobrovolná a ochotnická činnost je náročná a v HV obzvláště. Spontánnost vzniku HV a "za pochodu" postupná tvorba struktury HV ne vždy odpovídá prudkému nárůstu příznivců a povědomí o HV. Ale to jsou určitě pozitivní starosti a problémy.

Vláda kvůli "šarádě" VV padala, ale nepadla, co si o tom myslíte?

Zde budu v odpovědi stručný: trapná komedie, spíše šaškárna  na pokračování...

Co by se podle vás mělo dít dál? V čem vidíte nějaké východisko?

Určitě to není jen v nových volbách. Nové volby podle stávajících pravidel by nepřinesly nic nového. Jen by se (částečně) vyměnily "osoby a obsazení" a tragédie by pokračovala dál.

Modří supi by si přesedli na jinou větev, hejno oranžových andulek rovněž a vůbec to různobarevné hejno by jen vzlétlo a znovu si sedlo zpátky nebo jen kousek vedle... Tato současná politická sestava nemá zájem na tomto účelovými zákony dobře obestavěném stavu nic měnit. HV se tak jasně vymezuje vůči všem stávajícím parlamentním stranám. Proto Holešovská výzva požaduje nejen nové volby, ale zejména spravedlivé volby podle jiných pravidel, která umožní vstup i jiným subjektům, než těm dosavadním, a především novým osobnostem. Jedním z hlavních problémů naší doby je ten, že do té morální žumpy, kterou se stala naše politická scéna, se slušní a poctiví lidé zdráhají vstoupit. Zejména zde je třeba začít s nápravou.

Co si myslíte o dalším utahování opasků, na kterém se vládní koalice po zpacifikování VV dohodla?

Jde jednoznačně o utahování opasků na nesprávném místě. V prvé řadě je třeba zalepit všechny díry ve státním cedníku a tunely ve státním rozpočtu a zakázkách. Teprve pak by bylo morální právo předstoupit před občany a chtít jejich uskromnění. Docela dobře by se ale mohlo stát, že po odstranění veškerého plýtvání a rozkrádání by už žádné uskromnění nebylo potřeba ...

U první ostravské demonstrace v březnu vás novináři ignorovali, změnilo se to nějak v poslední době? Komunikují s vámi?

Změnilo se to minimálně. Musím bohužel říci, že ParlamentníListy.cz jsou stále spíše informační výjimkou. Veřejnoprávní televize má k nestrannosti, bohužel, dost daleko ...

Vystoupení tváří Holešovské výzvy v televizi nebylo moc přesvědčivé a řadu lidí to zklamalo, myslíte si, že jste neztratili příznivce?

Ano, nebyli nejpřesvědčivější a někteří příznivci možná ubyli. Ale pro nás je velmi příjemným zjištěním, že většina lidí to vnímala jinak a pochopila jako ujištění, že za HV nestojí žádní prospěcháři, strany, peníze nebo mocenská uskupení.

Na ostravské Masarykovo náměstí se chystáte opět 15. dubna, s čím tam půjdete? Co bude hlavním tématem?

Chceme zejména naznačit a poukázat na to, kde by se měly prioritně hledat finance do státního rozpočtu. A samozřejmě s požadavkem demise vlády. Svou účast již potvrdily i některé odborové organizace a jiné iniciativy. Věříme, že demonstrace bude ještě početnější než ta březnová.

Máte už spočítáno, kolik lidí v u březnové demonstrace Ostravě podepsalo petici za padnutí vlády, parlamentu a odvolání prezidenta?

Ano, bylo to 2310 osob. A vzhledem k tomu, že tak velký zájem jsme ani nečekali a nebyli na něj ani připraveni, odhadujeme, že to byla pouze menší polovina přítomných, na které se při podpisu dostalo. Odhad Moravskoslezského deníku, náš i některých přítomných policistů asi 6 tisíc osob na březnové demonstraci tak pokládáme za zcela reálný.

Odbory připravují další velkou demonstraci v Praze na 21. dubna, i z Ostravska se tam chystá několik autobusů, spolupracujete nějak s nimi, případně dalšími organizacemi? Slibují si, že když jich tam bude hodně, vláda prohlédne a odstoupí...

S jinými odborovými organizacemi a hnutími jsme navzájem vyslovili vzájemnou podporu v požadavku na demisi vlády, uzákonění obecně platného referenda, zastavení reforem a změn volebního zákona. V těchto bodech panuje naprostá shoda a všechny jsou obsaženy v závěrech naší první konference. Zejména s odborovým svazem dopraváků OS DOSIA je podpora velmi konkrétní.

Někteří politici a politologové si myslí, že Holešovská výzva se rozplyne do ztracena. Jak vidíte vy činnost hnutí Holešovské výzvy do budoucna?

To záleží z té největší části na lidech, zda jejich podpora bude růst, zda budou ochotni se více a aktivněji účastnit na dění kolem sebe. Samozřejmě to bude záležet i na nás, jak zvládneme vše, co na nás doléhá a je současně od nás i očekáváno. Podpora, které se nám dostává, nás zavazuje a dává nám i novou energii.
Závěrem bych chtěl pozvat všechny občany, kterým není lhostejný osud naší země, aby přišli ještě ve větší míře podpořit naše požadavky a vyjádřit svůj názor na naše demonstrace 15. dubna  nejen v Ostravě, ale i v mnoha dalších městech. Naše ostravská demonstrace začíná již v 16,15 hodin vzpomínkovým koncertem na Karla Kryla.

Ing. Karel Fiedler
Narodil se v roce 1961 v Boskovicích, pochází z Hané, ale většinu svého života prožil v Opavě, kterou pokládá za své rodné město. Absolvoval Gymnázium, věnoval se motoristickému sportu, což jej dovedlo až ke studiu na Strojní fakultě VUT v Brně, kde promoval v roce 1986.

Poté nastoupil jako konstruktér do strojírenského závodu, kde se brzy jako mladý rebel dostal do názorových rozporů s vedením.  Krátce byl také členem KSČ, do které vstupoval pod vlivem Gorbačovské perestrojky. Nyní žije v nejvýchodnější části republiky na rozhraní Moravskoslezských a Slezských Beskyd. Je podruhé ženatý a má tři děti a je živnostníkem v obchodní oblasti

Jak sám říká: „Již delší dobu jsem nespokojen a čím dál nespokojenější se situací v našem státě, s nefungující státní správou, nefungující demokracií, čím dál víc rostoucí korupcí a zkorumpovaností, úpadkem společnosti. Devastace našeho státu hospodářská i společenská se pro mne stala již nepřijatelnou. Stávající politické subjekty jsou pro mne nepřijatelné nebo ty nové mne nepřesvědčily. Proto jsem velmi uvítal odkaz pana Slávka Popelky na Holešovskou výzvu, a stal jsem se jedním z jejích prvních příznivců.

Naprosto vylučuji jakýkoliv střet zájmů. Nikdy jsem se neúčastnil velké privatizace, nikdy jsem nepůsobil ve státní správě ani v parlamentních a jiných institucích. Nikdo z mé rodiny ani z mých známých nepůsobí v žádných veřejných či vysokých funkcích, o nikom takovém v mé rodině ani v mém okolí nevím.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…