Byznysmen Jančura, fanoušek Babiše, se pustil do ministrů ANO: Justiční mafie, vyhozené miliardy. A slibovaný boj s korupcí…

12.07.2014 19:55

ROZHOVOR Šéf společnosti Student Agency, držitel titulu Podnikatel roku 2005 a podporovatel hnutí ANO, Radim Jančura, shrnuje pro ParlamentníListy.cz vše, co dělá špatně Ministerstvo dopravy. Zakladatel Fondu „Stínové ŘSD“ promluvil také k „daňovým lovům“ Andreje Babiše či k volebnímu systému miliardáře Karla Janečka.

Byznysmen Jančura, fanoušek Babiše, se pustil do ministrů ANO: Justiční mafie, vyhozené miliardy. A slibovaný boj s korupcí…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Jste aktivním předkladatelem návrhů v oblasti dopravní infrastruktury, ať již například směrem k Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), tak rovnou k ministrovi. Jak hodnotíte obsazení a práci současného Ministerstva dopravy?

Myslím si, že Ministerstvo dopravy není řízeno dobře. Ale třeba předešlý ministr Zbyněk Stanjura byl velmi dobrý ministr dopravy.

Založil jste mimo jiné Stínové ŘSD. S fungováním věcí pod rezortem dopravy jste musel tedy nesouhlasit dlouhodobě…

Fond Stínové ŘSD souvisí s dlouhodobým problémem Ředitelství silnic a dálnic. Dlouhodobě jej ovládá jakási stavební lobby a nikoli ministr.

Mohl byste vyspecifikovat, co zásadně je tedy v celém rezortu špatně?

Je potřeba znovu postavit ŘSD na nohy. To znamená, že musí odejít třetina, no možná polovička, lidí. Může tam pracovat polovina zaměstnanců, ale s dvojnásobným platem, aby opravdu ti lidé měli na české podmínky dobrý plat a byli opravdu odborníky. Stavební lobby totiž zajistila to, aby odborníci byli vyhozeni – každý, kdo měl dobrý názor, musel odejít. Takže je potřeba úplná personální přestavba ŘSD.

A co další státní organizace - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC)?

To je podobný problém. Jelikož po kolejích jezdíme tím způsobem, že koukáme do přírody a nikoli před sebe, tak si neuvědomujeme, jak mnohé funguje. Ve veškerých investicích, které se dělají do železnice nebo do koridorů, se utápí obrovské miliardy v betonu s tím, že navýšení rychlosti je o pár km/h za takové miliardy. Neexistuje žádná strategie, v níž by bylo řečeno, které železnice by se měly opravdu zrušit, a naopak, jak začít projektovat budoucí vysokorychlostní železnice nebo aspoň železnice na 160 km/h. Takže SŽDC sice velice dobře čerpá peníze, ale čerpá je do naprosto zbytečných, neefektivních projektů.

Ministerstvo řeší dále objednávky železničních výkonů s Českými drahami. V této věci ministr slíbil, že bude řešeno formou soutěže, takže předpokládám, že se tak stane.

Jak hodnotíte obecně vládu Bohuslava Sobotky?

Vládu pana Sobotky asi hodnotit nebudu.

Vy jste podporovatelem hnutí ANO. Sám Andrej Babiš, jehož jste v médích už několikrát hodnotil velice pozitivně, řídí Ministerstvo financí. K němu, jako nováčkovi v tomto směru, máte nějakou výtku, nebo činnosti v podobě nové strategie proti daňovým únikům kvitujete s povděkem?

Ministerstvo financí vnímám pozitivně, to opravdu ano. Je potřeba si například uvědomit, že Praha zde byla největším daňovým rájem v Evropě, protože pravděpodobnost, že za firmou přišla finanční kontrola, byla takřka nulová – jednou za 200 let. Výběr daní je hodně strategický, ale myslím, že pouze toto nebude panu Babišovi stačit.

Jak to myslíte?

Myslím, že se pomalu vytrácí boj s korupcí. Jako by už neexistoval. S tím souvisí zpožďování aplikace bodů nastavených v Rekonstrukci státu. K jednomu z nejdůležitějších patří právě Registr smluv, který už měl být schválený někdy na červnové schůzi, pak červencové, a budeme rádi, když to bude na zářijové.

Co další ministerstva?

Dobře nefunguje Ministerstvo spravedlnosti – to paní Válková nezvládá. Pomalu jí to tam ovládá jakási justiční mafie. Negativně se dívám i na polední výkřiky Věry Jourové na Ministerstvu pro místní rozvoj. Že podle ní přeci již žádná korupce není a mohly by se zvednout limity pro zakázky až třeba na 50 milionů korun. To mi připadá jako z jiného světa. Jsem podporovatel Andreje Babiše, protože mu věřím jako člověku, ale vůči některým ministrům za hnutí ANO mám výhrady.

Věra Jourová byla mimo jiné v posledních dnech debatována jako kandidátka na eurokomisařku. Tam byste ji viděl raději, nebo váš skepticismus vůči ní je obecného rázu?

Myslím si, že je velmi chytrá. Měla by i na to být premiérkou, ale žije v idealizovaném světě. Post eurokomisařky by jí seděl lépe. Úřednický svět Bruselu není opleten až tak velkou korupcí. Dnes ona se chce zalíbit starostům za každou cenu a naslouchá i jejich naprosto nesmyslným prosbám, aby mohli zadávat vše bez výběrových řízení. A ona věří, že je to správné.

Vy jste mimo jiné členem správní rady Nadačního fondu pro boj proti korupci dalšího českého multimilionáře, Karla Janečka. Co říkáte na jeho návrh nového volebního systému, který už veřejně prezentoval?

On je matematik. Na jeho systému je spousta zajímavých věcí, které by se mohly převzít. Mně se například velmi líbí, že by strana ve velkých volbách kandidovala v daném okrsku jen se dvěma jmény. Líbí se mi i myšlenka minusových hlasů. Je k tomu samozřejmě potřeba diskuze, zda vzhledem k jménům pak nebude potlačen samotný volební program stran a podobně. Bylo by to hodně o osobnostech jako u senátních voleb. I když já osobně jsem raději pro lidi. Žádná strana není dokonalá. Ani ANO. Nejlepší záruka systému je, když si vybíráte mezi lidmi. Jsou větší zárukou než anonymní strana.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…