ČSSD nevyhraje, Úsvit není konkurence, říká šéfka regionálního uskupení

13.07.2014 15:27

ROZHOVOR Na základě posledních voleb do Parlamentu i EU dávám větší šanci ANO než ČSSD, i když v Hradci Králové bude usilovat o hlasy voličů v komunálních volbách poprvé. Voliči dnes příliš nedůvěřují tradičním stranám a někdy volí raději nová hnutí, do kterých vkládají naději, uvedla naší redakci Anna Maclová z Koalice pro Hradec.

ČSSD nevyhraje, Úsvit není konkurence, říká šéfka regionálního uskupení
Foto: Archiv AM
Popisek: Anna Maclová, lídr Koalice pro Hradec

Můžete přiblížit, jak Koalice pro Hradec vznikla?

Uskupení Doma v Hradci, které vzniklo v roce 2010, tvořila KDU-ČSL s SNK-ED. Pro rozdílné vnímání určitých věcí jsme se společně dohodli spolupráci v rámci této koalice ke konci volebního období ukončit a založili jsme novou Koalici pro Hradec z členů a příznivců KDU-ČSL a hnutí Nestraníků. Koalici povede Anna Maclová, nyní náměstkyně primátora města pro školství, sociální věci a zdravotnictví.

A jak budete sestavovat kandidátku?

Usilujeme o kandidátku vyváženou, budou v ní zastoupeni lidé různého profesního a věkového spektra, usilovněji oslovujeme ženy. Poměr KDU-ČSL a Nestraníků zatím není ustálený, jednání pořád probíhají.

Jaký je Váš názor na současného primátora Zdeňka Finka?

Zdeněk Fink byl podle mne ze zvolených zastupitelů v roce 2010 nejvhodnějším kandidátem na pozici primátora města, navíc získal nejvíc preferenčních hlasů od občanů. Je to člověk velmi pracovitý a má úžasný přehled o všem dění. Je hradeckým patriotem, žije zde po celý svůj život, zná spoustu lidí, město jako svoji dlaň, zná mnohé souvislosti, je chytrý, zkušený a pohotový.

PSALI JSME:

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Médii proběhla zpráva, že pozemky pro dostavbu dálnice D11 budou vykoupeny, souhlasíte s cenou, za kterou je Hradec koupí?

Cena za pozemky je sice vyšší než obvyklá, ale vzhledem k tomu, že je potřeba urychlit výkup zbylých pozemků pro dostavbu dálnice, která bude velkým přínosem i pro naše město, tak s touto transakcí souhlasím. Navíc by se následně měla realizovat směna pozemků pod terminálem, takže městu se investice vyplatí. 

Jak se na celou kauzu výkupu pozemků díváte vy? Myslíte si, že problémy způsobil stát, nebo majitelka pozemků?

Neznám všechny podrobnosti, ale z dostupných informací to dávám za vinu státu.

Šéfem krajské kriminálky se stal bývalý policejní prezident Martin Červíček, je to pro východočeskou metropoli dobře?

Pan Martin Červíček se mi jeví jako velice schopný a charizmatický člověk. Věřím, že jeho působení v Hradci Králové bude úspěšné.

Komunální volby v roce 2010 vyhrála ČSSD, naopak sněmovní volby v roce 2013 ANO, jak je to nyní?

Na základě posledních voleb do Parlamentu i EU dávám větší šanci ANO než ČSSD, i když v Hradci Králové bude usilovat o hlasy voličů v komunálních volbách poprvé. Voliči dnes příliš nedůvěřují tradičním stranám a někdy volí raději nová hnutí, do kterých vkládají naději. Přesto si myslím, že tradice si rozhodně pozornost zaslouží.

Jaké šance dáváte sami sobě?

Koalici pro Hradec tvoří z jisté části kandidáti KDU-ČSL, která v posledním období prokázala, že si důvěru voličů zaslouží. Doufám, že jsem ji svým působením ve vedení města reputaci nezkazila a že i na místní úrovni nám voliči novou šanci dají, a to ve větší míře, abychom mohli dokázat v jejich prospěch více. Jistou naději vkládám také do osobností, které reprezentují v naší koalici Nestraníky.

Ve sněmovních volbách v kraji uspělo také hnutí Úsvit v čele s poslancem Štětinou, považujete je za svou konkurenci?

Hnutí Úsvit v komunálních volbách za významnější konkurenci nepovažuji.  

Co je podle Vás v Hradci Králové třeba řešit prioritně?

Vzpomenu alespoň několik priorit - rekonstrukci Velkého náměstí, co nejefektivnější čerpání prostředků z EU fondů v nadcházejícím období, rekonstrukci fotbalového stadionu, pokračování v zateplování a modernizaci školských budov, dokončení rekonstrukce ZUŠ Střezina, rozhodnout o dalším osudu Vrbenského kasáren, věnovat pozornost Kuklenám a vyřešit prostor v oblasti bývalé koželužny a mnohé další.

S jakým programem chcete oslovit voliče?

Program teprve tvoříme.  

Ing. Anna Maclová

  • BPP
  • zastupitelka Královéhradeckého kraje
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…