Češi nemají rádi odbory, proto mají nízké platy. Životní úroveň dělníků je ostudná, překvapil Babišův Komárek

30.03.2017 4:41

ROZHOVOR „Skutečnost, že se u nás pobírají tak nízké mzdy, je opravdu pro Česko velkým minusem,“ říká poslanec a publicista Martin Komárek (ANO). Dále pak analyzuje příčinu tohoto stavu: „Především je to problém minulých vlád, které k nám lákaly zahraniční investory s tím, že tady máme kvalitní, a přitom lacinou pracovní sílu. Dalším negativem je fakt, že my Češi bohužel nemáme moc rádi odbory, jsme individualisté, takže nejsme schopni využívat výhody, ke kterým odbory zaměstnavatele většinou dotlačí. No a bez tlaku odborů a demonstrací žádné zásadní zvýšení mezd nemůže nastat.“

Češi nemají rádi odbory, proto mají nízké platy. Životní úroveň dělníků je ostudná, překvapil Babišův Komárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Politici Evropské unie oslavovali 60. výročí Římských smluv, tedy jedněch ze zakládajících dokumentů EU. Je vlastně co oslavovat?  Premiér Sobotka napsal: „Po zkušenosti se dvěma válkami, Mnichovem, nacistickou totalitou, životem za železnou oponou, s divokými 90. léty je dobře, že jsme součástí EU.“ Byla 90. léta skutečně tak hrozná, abychom je srovnávali s nacistickou okupací? Pravicoví politici je považují za nejsvobodnější roky. Odbory a levice naopak za léta, kdy jsme ztratili svůj průmysl a vše předali cizincům. Jak posuzujete toto období vy sám?

Devadesátá léta mají oba dva rysy, které jste jmenoval. Byla v nich obrovská euforie ze znovu nabyté svobody a demokracie. Lidé měli radost, že se mohou svobodně pohybovat a začít podnikat, že se nemusejí bát bezpečnostních složek včetně tajné policie. Na druhou stranu to byla skutečně doba, kdy se na chvíli zhaslo, jak říkal Václav Klaus, nefungovalo právo a řada lidí nepoctivě zbohatla. Někteří dokonce za pomoci zločinných praktik a pak nebyli potrestáni, což vedlo i k určité deziluzi ve společnosti. Do jaké míry to byl důsledek vlády komunismu a do jaké míry to byla chyba tehdejších vlád, posoudí snad jen Bůh. Myslím si, že na nějakém konkrétním hodnocení by se neshodli ani historikové, protože, jak už jsem řekl, ta doba měla své stinné i pozitivní stránky.

Češi mají podle oficiálních statistik nízké platy. Zejména ve srovnání se Západem. Čím to je a co s tím? Jsou nešikovní, líní nebo na sobě nechají dříví štípat od svých zaměstnavatelů?

Skutečnost, že se u nás berou tak nízké mzdy, je opravdu pro Česko velkým minusem. Má to několik důvodů. Především je to problém minulých vlád, které k nám lákaly zahraniční investory s tím, že tady máme kvalitní, a přitom lacinou pracovní sílu. Dalším negativem je fakt, že my Češi nemáme bohužel moc rádi odbory, jsme individualisté, takže nejsme schopni využívat ty výhody, ke kterým odbory zaměstnavatele většinou dotlačí. No a zatřetí se nám nechce ani moc demonstrovat a bez tlaku odborů a demonstrací žádné zásadní zvýšení mezd nemůže nastat. Nechvalně známý David Rath chvályhodně založil Lékařský odborový klub, což je velmi silná nátlaková skupina, a díky tomu mají dnes lékaři přiměřené platy oproti zdravotním sestrám, pekařům i učitelům, kteří si nic takového nevytvořili.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Myslíte, že se většině lidí žije v naší zemi pohodlně a že mají dostatek všeho? Za Nečasovy vlády padaly nářky, že sociálně slabé lidi stát utiskuje. Je nyní stát štědrý na staré, nemocné, postižené, samoživitelky a podobně? Jakou náladu ve společnosti lze cítit? Věří lidé v lepší budoucnost?

Nezlobte se, ale to je dost špatně postavená otázka, jelikož to je záležitost dost relativní. Tady u nás není určitě nedostatek a bída jako na Ukrajině, ale my se rádi srovnáváme spíše s Rakouskem a Německem. A v tomto případě ta konfrontace vychází pro Česko velmi zle. Životní úroveň seniorů a lidí pracujících v dělnických profesích je mizerná, což je ostuda zejména minulých vlád, které nedovedly nastartovat naši ekonomiku, a to ani za 28 let od sametové revoluce, tak abychom se více přiblížili vyspělým západoevropským zemím.  

Už jistým účastníkem prezidentských voleb bude profesor Jiří Drahoš, který potvrdil svou kandidaturu. Podle informací médií by mohl mít podporu nejen liberálních stran, ale i jmenovitě premiéra Sobotky a části ČSSD. Je Drahoš přijatelným kandidátem? Jak vidíte jeho šance proti Miloši Zemanovi? Někteří komentátoři mu už vyčítají jeho nezkušenost v politice...

Podpora premiéra Sobotky může být pro pana Drahoše vražedná, naopak jeho nezkušenost v politice může být velkým plusem, podívejme se například na slovenského prezidenta Kisku. Hodnotit ale šance pana profesora už dnes, když ještě neprošel kampaní včetně veřejných debat, a voliči si tak ještě nemohli udělat žádný názor, je velmi předčasné. Právě v nich se často ukazuje, zda je ten kandidát vhodný. Vzpomeňme jen, jak jsme přecenili Jana Fischera, kdy se nakonec ukázalo, že nemá ten správný tah na branku, slušně řečeno.  



Před pár dny zemřela Věra Špinarová, zasáhla vás její smrt? A co říkáte na fakt, že se v médiích nyní objevily informace o tom, že měla v období devadesátých let velkou nouzi, kdy jí prý chyběly i peníze na potraviny?

Já na to neumím moc odpovědět. Jsem celoživotní fanda punku, neznám songy a hity paní Špinarové, takže její hudbu ani osobnost nemohu posuzovat. Samozřejmě je mi líto každého člověka, který zemře předčasně, a to platí určitě i pro Věru Špinarovou.

V současné době má mnoho lidí potíže se zavádějícími informacemi, nebo dokonce s falešnými zprávami v internetových médiích, s takzvanými hoaxy. Co byste jim poradil, aby nenaletěli nějakým nesmyslům.

Je potřeba používat zdravý rozum a mít více informací z různých zdrojů. Pokud tomu tak je, dokážeme si zhodnotit, co může být pravda, a co je naprostá pitomost. Tak potom nepodlehneme ani zprávám z takzvané proruské propagandy. Všem radím: nevěřte žádným médiím, věřte jen sobě. A jestli si chceme udělat obrázek o nějaké události, mějme vždy více zdrojů informací. 

Určitě by nás mělo zajímat, jak dopadnou parlamentní volby v Německu, protože naši západní sousedé kromě toho, že jsou nejvýkonnější evropskou ekonomikou, jsou také naším nejdůležitějším obchodním partnerem. V současné době tam dochází k „souboji“ o popularitu mezi kancléřkou Merkelovou a socialistou Martinem Schulzem, který má velkou podporu veřejnosti a je také známý coby zarytý zastánce přijímání migrantů i uprchlických kvót. Mimo jiné prosazoval také omezení dotací pro východoevropské země, které nechtěly běžence přijímat. Neměli bychom nakonec držet palce ve volbách tolik kritizované Angele Merkelové?

Já ve volbách našim spřáteleným zemím nikomu palec nedržím, to je jen záležitost tamních voličů. Jak české volby jsou čistě naší záležitostí, tak německé volby jsou věcí Němců. Já jen doufám, že rozhodnou správně. Nicméně oba dva vámi jmenovaní politici jsou velmi zkušení a věřím, že se nevychýlí k žádnému extrémnímu směru. Toto opravdu neřeším, protože nemám dostatek věrohodných informací jako němečtí voliči. Já se těším na naše volby a tam jsem samozřejmě už zcela jasně rozhodnutý, komu dám svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…