České sklářství hraje o přežití. Za plyn platíme šestkrát víc než vloni, říká ředitel sklárny

21.03.2022 16:20 | Rozhovor

Zaplatíte 600 % navrch a klidně si dál foukejte sklo! „Plyn je pro naši výrobu nezbytný. V porovnání s loňským rokem jeho cena stoupla o neuvěřitelných 567 %,“ říká Marek Mikláš, generální ředitel Cerva Bohemia s.r.o., KVĚTNÁ 1794 s.r.o. „Bohužel, zatím nemáme náznak konkrétní podpory či pomoci,“ konstatuje šéf skláren v Květné, společnosti, která se prosazuje na trhu ruční výrobou více než 220 let.

České sklářství hraje o přežití. Za plyn platíme šestkrát víc než vloni, říká ředitel sklárny
Foto: archiv M. Mikláš
Popisek: Sklárny v Květné. Cerva Bohemia s.r.o., KVĚTNÁ 1794 s.r.o.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Sklárny v Květné patří mezi jedny z nejdéle fungujících na českém území. Připomenout můžeme, že sklárna byla založena v roce 1794 a nepřerušila výrobu ani za druhé světové války. Jaký je rok 2022?

Letošní rok je pro nás velmi náročný, a to zejména z důvodu skokového zdražení energií.

Výrobní proces skláren je postavený na velkém množství odběru zemního plynu pro tavicí pece. O kolik vám vzrostla cena plynu od ledna? O jakou částku jste museli navýšit rozpočet? A jestli to můžete vyčíslit i v procentech?

Plyn je pro naši výrobu nezbytný. V porovnání s loňským rokem jeho cena stoupla o neuvěřitelných 567 procent.  Pro nás to znamená měsíční nárůst nákladů na provoz firmy až 1,6 milionu korun, přitom celkové provozní náklady se měsíčně pohybovaly průměrně kolem 5,5 milionu korun, takže zvýšení ceny plynu je pro nás skutečně velmi zásadní.
 
Jak předpokládáte, že dorovnáte rozdíl? Přežijí sklárny?

Samozřejmě se to neobejde bez toho, abychom tento nárůst promítli i do cen našich výrobků, ale snažíme se zároveň ušetřit na jiných nákladech.
 
Jde o existenci více než 220 let staré tradice, o zachování neuvěřitelného umění lidí, které se předává z generace na generaci. Obraceli jste se na úřady, starosty nebo ministerstvo? Máte nějaké reakce? Slyšela jsem o určité korespondenci, kdy vám odpověděli trochu jinak, než se zřejmě předpokládalo…

Obrátili jsme se přímo na ministra průmyslu a obchodu, dále na poslance za Zlínský kraj, jsme v jednání s dalšími úřady. Bohužel, zatím nemáme náznak konkrétní podpory či pomoci.


 
Vaše nabídka obsahuje nejširší paletu barevného skla v celé Evropě. Vizí je udržení tradiční ruční výroby českého bezolovnatého křišťálu v nejvyšší možné kvalitě. Je standard udržitelný? Vím, že jste zaváděli nedávno i novinky.

Náš standard, tedy výroba menších sérií, včetně barev, se nám zatím stále daří udržet.


 
Jak padlo od majitele Lubora Cervy, „vyrábět je nebezpečné“. Co s tím? Nebude republika už vůbec vyrábět? Jsme odkázáni na to, že budeme jen obchodovat a montovat?

To si nemyslím, i když je pravda, že ruční lidská práce je stále dražší a naši zákazníci se orientují i podle ceny. Větší problém vidím v tom, že současné školství negeneruje nové skláře a další odborníky, kteří by v naší sklárně našli uplatnění.


 
Koronavirová krize sklárny nezlomila. V době epidemie, jak reagoval trh?

Naštěstí pro nás koronavirus se nám obloukem vyhnul, takže jsme neměli dramatické výpadky ve výrobě ani v expedici. Na druhou stranu je pravda, že některé zakázky měly zpoždění, ale především z logistických důvodů. Mohu říci, že epidemie nás nijak dramaticky nezasáhla.

Jak reaguje trh teď v době, kdy čelíme válce?

Vzhledem k tomu, že máme zákazníky z celého světa, přímo nás ukrajinská válka nezasáhla.
 


 

Ing. Marek Mikláš. General director, Cerva Bohemia s.r.o., KVĚTNÁ 1794 s.r.o. Foto: archiv M. Mikláš

 
Co vaši obchodní partneři? S kým vyjednáváte? Jak oni zvládají situaci?

I naši partneři jsou na současný konflikt citliví, ale v současné době nepociťujeme nějaké významnější změny v našich projektech a spolupracích.
 
Vím, že pracujete s myšlenkou otevřít nultý ročník oboru sklář v Uherském Brodu. Jistě je spousta lidí, kteří vám budou držet pěsti. Na druhé straně vím, že už jsou i názory, že je to vlastně zbytečné. Není snaha o zachování tradice utopie, že ne?

Myšlenka na vlastní vzdělávání není úplně nová, uvažujeme o tom už řadu let. Zatím však nedokážu říct, kdy se skutečně obor sklář podaří otevřít.
 
Na závěr. Prý nejste „jen“ manažer, ale sám umíte pracovat se sklem. Je to pravda?

Ano, je to pravda. Sám jsem tady ve sklárně začínal na huti jako sklář. A dodnes, když je příležitost, si s radostí „fouknu do píšťaly“.

Pozn. red.: V článku použita fota z archivu Cerva Bohemia s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…