Český expert Oriško k Ukrajině: Majdan přinesl rozvrat. EU tu zemi vycucne a pak vycouvá

11.06.2014 7:24

ROZHOVOR Ředitel Východoevropského vzdělávacího a kulturního centra (EEECC) Josef Oriško se zamýšlel nad vznikem konfliktu na Ukrajině a následcích, které budou nést celé generace. Dle jeho mínění nejsou za konfliktem na Ukrajině žádné vyšší zájmy, ale pouze boj o peníze a ekonomickou moc. Následky budou odstraňovat celé generace.

Český expert Oriško k Ukrajině: Majdan přinesl rozvrat. EU tu zemi vycucne a pak vycouvá
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Mgr. Josef Oriško, Ph.D.

V roce 2011 jste založil Východoevropské vzdělávací a kulturní centrum (EEECC). V rámci jeho aktivit pořádáte pro vysokoškolské studenty vzdělávací kurzy a výjezdy především do problematických oblastí jako je Kosovo, Moldavsko, Ukrajina a některé státy v Africe. Proč to děláte?

Dva roky jsem působil v OBSE v diplomatické misi v Kosově, dva roky v Gruzii a potom také v Libérii. Po návratu domů jsem si vyzkoušel práci manažera a od roku 2008 vyučuji etnický konflikt v Ústavu slavistiky Masarykovy univerzity v Brně. V naší obecně prospěšné společnosti mohu skloubit práci vědeckou, manažerskou i tu v terénu. Prostě všechny zkušenosti, které jsem za svůj život posbíral. Je nás tam parta mírotvorců, kteří si před třemi lety řekli, že bychom mohli založit platformu, kde studenti, kteří chtějí pracovat v zahraničí, projdou speciálním školením, aby potom nedělali zbytečné chyby. Učíme je používat vojenskou ruštinu i angličtinu, práci s kamerou, fotografovat, používat vysílačky, pracovat s nočním viděním, řídit terénní vůz přes brod a zároveň v cizím jazyku podávat report. Součástí výcviku je také umět přežít v přírodě, zorientovat se, uvařit si a umět se chovat v krizových situacích.

Vše k tématu Ukrajina ZDE.

V létě máte jet na Ukrajinu. Nezdá se vám to nebezpečné?

Podkarpatská Rus je mimo celý problém. Konflikt se tam prostě odehrává ve velkých městech, kde jde o střety lobbistů. Je to boj o peníze.



Nicméně tento boj bude mít určitě dopad na všechny...

V Užhorodu je horský terén, kde řeší jiné věci. Plynofikaci a díry v cestách. To není Bosna. Moje žena je z Ukrajiny, jezdíme tam za babičkou a nějakou dobu jsem tam působil, takže vím, jaká je tam situace.

Reportér ParlamentníchListů.cz zasílá aktuální fotografie z Majdanu i jiných míst Kyjeva:




V čem vy osobně vidíte hlavní konflikt na Ukrajině?

Peníze. Je to boj o koryta a o ekonomický vliv. Nemyslím si, že je to boj za nějaké vyšší cíle a národní zájmy. Je to prostě špinavá, odporná zločinecká bratrovražedná pseudolokální válka, kdy se bojuje o vliv. Bohužel se zbraněmi, kdy se střílí a jsou mrtví. Ví se, že jsou tam placení žoldáci.

Věříte tomu?

Já je osobně neznám, ale jsou zdroje, které to tvrdí. Mezi námi jsem pár takových lidí potkal i na půdě OSN, kteří jsou zároveň žoldáci a schovávají se za modrou vlajku, protože tam je není vidět. Schovávají se, a když je potřeba, tak vystrčí růžky. Vzpomínám si, že v Kosovu bylo dost neziskových organizací, které na první pohled zachraňovaly romské děti, nebo potulná štěňata, ale přitom tam značily cíle bombardování. To je veřejné tajemství.

Na Ukrajině máte rodinu, jak všechny události prožívají obyčejní lidé?

Špatně, protože nemohou cestovat. Podkarpatská Rus žije z turistiky. Živí ji turisté z Minsku, Kyjeva a Moskvy. Pokud se podíváte na mapu bývalého Sovětského svazu, tak evropští Sověti nemají kam jezdit do hor. Žádné tam nejsou. Mají sice Kavkaz, ale tam nikdo nepojede, protože je to daleko, drahé a někdo se tam i bojí. Pro země bývalého Sovětského svazu je Podkarpatská Rus takové Švýcarsko. Byla to jediná oblast, kam se jezdilo do hor lyžovat. Jsou tam nádherná lyžařská střediska, kde jsou bazény, sauny, hřiště i možnosti k horským túrám. Prostě je to nádhera, ale teď tam nikdo nebude jezdit.

Proč?

Protože na západní Ukrajinu se budou Moskvané a Kyjevané bát jet. Budou se tam jednoduše bát mluvit rusky. Samozřejmě, že to odradí i české turisty. Stejně jako to odradilo naše studenty ze Slovinska, kteří zrušili naší společností připravovaný kurz na letošní léto, protože mají strach tam jet. Podkarpatská Rus je přitom závislá na turistice. Tam se nic moc neurodí. Teď si troufám tvrdit, že když bude drsná zima, tak tam bude hlad. Budou odkázání na humanitární pomoc. Na Ukrajině jsou blok posty, což jsou kontrolní stanoviště, přes která když chcete projet, tak musíte zaplatit. Pokud nemáte peníze, tak vás nepustí. Byl případ, že jim někdo ujel a oni ho zastřelili. To je výsledek revoluce a celého konfliktu. Tento konflikt zničil Ukrajinu. Zničil celé rodiny, občanskou společnost a mezilidské vztahy.

Myslíte si, že je tedy za konfliktem na Ukrajině Amerika nebo EU?

Myslím si, že v tom mají namočené prsty.

Kvůli ekonomice?

Odpovím vám otázkou. Myslíte si, že je někdy přijmou do EU? Zemi, která je větší než Francie, rozpadá se jak Kongo, kde každé město vlastní někdo, kdo má samopal. Země, kde mají holý zadek a tři až čtyři oblasti nejsou pod kontrolou Kyjeva. Myslíte, že takovou zemi vezmou do EU? To chci vidět! To už spíš přijmou Kazachstán. EU nemá Ukrajině co nabídnout a Ukrajina EU také ne. Turecko podepsalo tyto dohody v roce 1978, jestli se nepletu. Bude to za chvilku čtyřicet let a stále je nikdo nepřijal a ani nepřijme. K čemu to potom je? Podepíšou dohodu s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií. Horší adepty si vybrat nemohli. Jsou to země, které mají vnitřní problém kosovského typu. Teď si vezměte, že takový materiál vezmou do EU, která má sama holý zadek. Oni na Ukrajině také chtějí pěkné chodníky, obchoďáky a fasády, které vidí na Západě. A myslí si, že jim to přinese Majdan. Ten ale přinesl jen rozvrat. Žádná revoluce nepřinese blahobyt. To je prostě proces, který trvá dvacet, třicet let. Revolucí se nikdy nic nezměnilo.

Tak něco se určitě změnilo…

Ale určitě společnost nezbohatne ze dne na den. Zbohatnout se může jen mravenčí prací. Pokud tam budou ve velkém krást, bude tam korupce mamutího rozměru, tak ať mně nikdo neříká, že to spraví chodníky. Pokud lidé nebudou makat, protože nebudou mít motivaci, tak jim žádná revoluce ani EU nespraví chodníky. To si myslím, že moc nechápou. EU jim toho moc nenabídne a spíše je vycucne. Půjčí jim, zadluží je a potom bude chtít vše vrátit. Někteří Ukrajinci to stále nechápou a mají pocit, že vstup do EU znamená vstupenka do ráje. Myslím si, že Slovinci a Chorvati procitli velmi rychle.

Dalo by se říct, že Ukrajinci žijí ve falešné iluzi?

Možná je to tam už zoufalství. Zvlášť západ Ukrajiny na tom není vůbec dobře. Možná je to zoufalství ve směsi se sentimentem a odporem proti Moskvě. Všechny nezdary se svalí na Moskvu. Je to dost hloupá revoluce, která nemá ani koncept a podporu. Polovina země je proti. Ukrajina se tím posune zpět a EU, která se prsila, jak jí bude pomáhat, z toho nakonec vycouvá, protože nemá jak jí pomoct.

Máte představu, jaký bude další vývoj?

Myslím si, že východ bude zapečen. Tam asi těžko budou loajální Kyjevu po tom, co se tam střílí. Když se začne střílet, tak trvá dvě generace, než zloba národa vyprchá. Podle mne to bude na úrovni zapečeného konfliktu. Krym už je ruský. Tam vidím trochu kosovský bumerang... Ukrajina do EU nepůjde, budou sliby a půjčky a to bude všechno. Dotace se znárodní a svým způsobem uškodí. Rozeberou si je kamarádi z mokré čtvrti. Dotace jsou dvojsečná zbraň.

Vaše organizace žije bez dotací?

Co bychom s nimi dělali? Někdo by nám dal pět milionů a my bychom měli tancovat, jak on bude pískat? To bychom pošlapali všechnu práci a ideály, co jsme tady tři roky budovali.

Může ten konflikt přeskočit do dalších zemí bývalého Sovětského svazu?

To není Balkán, kde to bylo dost pravděpodobné, protože tam byl jakýsi etnický problém.

Na Ukrajině to tedy nevidíte?

Mně to spíš přijde jako střet placených žoldáků, kteří bojují pro nějaké oligarchy. Tam se platí za zastřelení člověka. Platí za smrt. Kdo někoho zastřelí, tak dostane prémie. Je to taková špinavá válka. Přesně před rokem jsem tam projížděl autem a v životě by mě nenapadlo, že za rok bude tohle! To bylo takové sci-fi, jako kdyby vám teď někdo řekl, že za rok to tady vybombardují Poláci. Je to čistě cíleně uměle vytvořené a jednostranně podpořené Západem, což je smutné.

Vidíte cestu, jak z toho ven?

Jediná varianta je dialog, který bude na úrovni východu a západu Ukrajiny. Musí být naprosto konstruktivní a založený na faktech. Nesmí jít o žádná srdceryvná prohlášení a jiné nesmysly.

A budou toho schopni?

Je fakt, že Ukrajinci mají bohužel v nátuře emoce. Jsou příliš emotivní. A chybí jim trošku koloniální strohosti, která není sice moc pěkná, ale pro vyřešení konfliktu je dobrá, protože právě odpadají emoce. A toho asi Ukrajinci nebudou schopni.

Objevily se zprávy, že třetí světová válka už začala...

Já si spíš myslím, že studená válka neskončila. Zažil jsem to v Kosovu, kde bylo jasně řečeno, co je ruská a co americká zóna. Přes to nejel vlak, a to se psal rok 2001. Výsledkem studené války je pro Ukrajinu ztráta Krymu. Ukrajina je v podstatě obětí studené války, která nikdy neskončila.

Mgr. Josef Oriško, Ph.D. (*1977) Vystudoval etnologii a hudební vědu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Účastnil se mise OBSE v Kosovu a Gruzii. Jako pozorovatel mise Evropské unie dohlížel na průběh voleb v Libérii. V současné době vyučuje na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.  V roce 2011 založil Východoevropské vzdělávací a kulturní centrum (EEECC), jehož cílem je boj proti xenofobii a etnocentrismu. Pod jeho hlavičkou se pravidelně pořádají vzdělávací kurzy a terénní výjezdy zejména do problematických a postkonfliktních oblastí, jako je Kosovo, Moldavsko, Ukrajina a některé státy v Africe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…