Čeští hokejisté v Rusku? „Ne, nechci se vyjadřovat. Obrátí se to proti mně.“ Legendární trenér Vůjtek se odmlčel. Pak spustil...

20.04.2022 21:10 | Rozhovor

Legendární hokejový trenér Vladimír Vůjtek má obavy z hrozícího poklesu životní úrovně, podle něj se vrátíme zpět do 90. let. Hodnotí povahu Rusů i jejich údajnou snahu o znovuobnovení SSSR. Finský trenér Kari Jalonen Vůjtkovi u národního týmu nevadí, ale bude mít podle něj těžkou práci, aby na blížícím se mistrovství světa uspěl.

Čeští hokejisté v Rusku? „Ne, nechci se vyjadřovat. Obrátí se to proti mně.“ Legendární trenér Vůjtek se odmlčel. Pak spustil...
Foto: reprofoto: YouTube
Popisek: Vladimír Vůjtek

Co jste říkal na české hokejisty, kteří se stali terčem kritiky, protože zůstali v Rusku hrát hokej i po invazi na Ukrajinu?

Víte, já na to mám svůj názor, ale nechci se k tomu veřejně vyjadřovat. To je prostě politika a ať řeknu cokoliv, tak se to pak obrátí proti mně.

Dobrá, když se tedy zeptám, zda se obáváte snížení životní úrovně v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině a jejími ekonomickými konsekvencemi, je to pro vás taky politika?

To samozřejmě není, protože to je bohužel smutná realita. Obávám se, že hospodářsky spadneme někam do 90. let.

Povězte mi, jak vy jako člověk, který v Rusku dlouho žil a trénoval, hodnotíte současné Rusko?

Rusko je zkrátka přese všechno stále velmoc a s velmocí se musí jednat.

A vidíte Rusko jako hrozbu, stejně tak jako Čínu?

Leda obchodní hrozbu ze strany Číny, Rusko znám a necítím strach, alespoň ne bezprostřední strach, ale obavy tu jsou, protože, jak vidíme, všechno se dá vždycky zneužít. A teď i obyčejní Rusové. Konflikt s Ukrajinou je po celá ta léta od roku 2014 hlavně bojem o veřejné mínění. Větší hrozbu než ze strany Ruska vidím výhledově v masové imigraci do Evropy.

V Rusku prý stále převládá nostalgie po Sovětském svazu, čehož prezident Putin šikovně využívá. Někdo říká, že chce obnovit někdejší SSSR. Vy jste v Rusku trénoval a žil plných šest let. Chápete některé Rusy, že se jim stýská po totalitní éře?

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Víte, Rusko je prostě velmoc. V první řadě se cítí jako velmoc, Rusové uvažují o sobě jako o obyvatelích velmoci, a chtějí si proto žít podle svých vlastních pravidel. Nenechají si nic diktovat, oni se cítí jako ochránci světa a nárokují si to, že musejí svět řídit a diktovat mu, podobně jako USA. A toho využívají politici, kteří je ještě utvrzují v tom, že Rusko je a bude světovou supervelmocí. To je jeden pohled. Ale jak jste sám řekl, já jsem tam žil šest let a můžu zodpovědně říct, že jde opravdu spíše jen o tu neškodnou nostalgii, není tam mezi lidmi žádná zloba ani přehnaný nacionalismus. S tím jsem se v Rusku nikdy nesetkal.

Ruští a běloruští hokejisté se dle rozhodnutí IIHF nezúčastní nadcházejícího hokejového mistrovství světa ve Finsku. Považujete to za správné rozhodnutí?

Politika a sport dohromady nepatří, ale nechci to rozhodnutí nějak podrobněji komentovat.

Česká reprezentace má finského trenéra, v moderní éře je to vlastně první zahraniční kouč národního týmu – co říkáte zatím na Kariho Jalonena?

Je to trend moderní doby nasazovat zahraniční trenéry. Finsko je momentálně nejlepší v Evropě a Jalonen je rozhodně dobrý trenér, který má už za sebou celou řadu úspěchů, takže proč ne.

Věříte našim, že konečně uspějí na mistrovství světa v Tampere, které začíná za necelý měsíc?

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Na to se těžko odpovídá. Já jsem to sám zažil z pozice trenéra. V té přípravě můžete maximálně dát dohromady třetí a čtvrtou pětku a pak přijedou kluci ze zámoří, skončí třeba švýcarská liga a všechno je najednou jinak. A pak jde o tu pohotovost a schopnost všechno to v rychlosti správně poskládat. Snad se to tentokrát podaří.

Záleží na brankáři, ten je základním stavebním kamenem každého úspěchu. Máme po omluvě Šimona Hrubce takového?

Myslím, že máme hodně dobrých gólmanů, ale potřebujeme nějakého toho výborného. Mně se líbí třeba Jakub Kovář, který momentálně chytá výborně ve finále švýcarské ligy – a s reprezentací má už bohaté zkušenosti.

A co posila z NHL. Třeba Karel Vejmelka? Jeho Arizona končí sezónu, teoreticky by tedy přijet mohl…

To je zajímavý gólman, který tady u nás vůbec nepůsobil bůhví jak skvěle, ale pak odešel do Ameriky, dostal šanci a dnes chytá za hodně děravou obranou Arizony opravdu výborně. Posila by to nepochybně byla. A v NHL jsou ve hře i další naši brankáři. Bohužel musíme čekat, jak si povedou jejich týmy v boji o Stanley Cup.  


Rozhovor vedl Tomáš Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: .

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…