Chaos. Bude hůř. Petr Bendl očekává další tvrdá opatření

02.10.2020 11:44

Poslanec a senátní kandidát za ODS Petr Bendl mluví o případu, kdy pomáhal zachránit týrané koně. Za vším byla zřejmě laxnost příslušných úřadů. Současnou situaci kolem řešení druhé vlny pojmenoval jedním slovem: chaos.

Chaos. Bude hůř. Petr Bendl očekává další tvrdá opatření
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Pane poslanče, angažoval jste se v případu týrání koní v Žilině na Kladensku, kde dokonce došlo k několika úhynům koní kvůli nevyhovujícím podmínkám. Jak se případ vyvíjí? 

Kauza je v podstatě z pohledu koní vyřešena. Nikdo z nich už netrpí nedostatkem vody ani sena, či veterinární péče.

Místní média přes léto informovala, že příslušné úřady situace spíše přehlížely než efektivně řešily. Jak je to podle Vás možné? A co pomohlo? Byla to až vaše intervence?

Celý příběh se táhl bohužel od r.2016. Koně utíkali z ohrad neboť měli hlad a žízeň. Majitelka stáje nebyla schopná zajistit jim nutné základní potřeby. Policie eviduje desitky hlášení občanů i obce Žilina. Já se k případu dostal po úhynu koně, který pravděpodobně více dní na zemi umíral. Případ pokud vím stále vyšetřuje policie. Dotyčná majitelka sice dostala nemalé množství pokut, čímž se dostala až do exekuce, ale situaci koní to neřešilo. Proč to trvalo tak dlouho? Myslím, že Státní veterinární správa na Kladně měla doporučit odebrání koní dříve. Ledy se pohnuly až po naší komunikaci s krajský vedením SVS.

Byla za táhnoucím se řešením jen laxnost zodpovědných úřadů či úředníků, anebo překážky působí možné nedostatky v legislativně a dalších normách? Má v těchto případech systém dostatek kompetencí?

Zákon na ochranu zvířat proti týrání má stále mnoho nedostatků, ale i v této podobě šlo kauzu vyřešit minimálně už před 2 lety.

Není na místě otevřít téma podrobnější či efektivnější kontroly u chovů nejen koní, ale zvířat obecně? Jak najít správné řešení, aby z druhé strany nedocházelo k šikaně poctivých chovatelů?

Úřady o nedostatcích věděly, takže v kontrolní činnosti problém není.

Mimochodem, jaké tresty v současné době hrozí chovatelům, kteří svá zvířata zanedbávají či dokonce týrají? Jsou sazby dostatečné, aby měly preventivní účinek?

Myslím, že tresty jsou dostatečně vysoké. Může dojít k vysokým finančním pokutám, doživotnímu zákazu chovu i k odnětí svobody, ale je potřebná větší důslednost a rychlost ze strany státních úřadů.

Co se týče aktuální situace, čelíme druhé vlně koronaviru, vláda vyhlásila nouzový stav, přibývá dalších opatření a zákazů. Jak se k tomu všemu stavíte?

Chaos. Promarněné měsíce ke stanovení jasných pravidel. Myslím, že zákaz zpívání dětí na školách je jasná ukázka. Je třeba chránit ohrožené osoby, zejména starší občany a klíčové profesní skupiny obyvatel jako jsou např. zdravotníci.

Jak vnímáte tu mimořádně rychlou výměnu ministra zdravotnictví a nejnovější návrhy ministry Prymuly, třeba nutnou registraci návštěvníků restaurací?

Předseda vlády, který byl u všech klíčových rozhodnutí, hledal obětního beránka a lidem předhodil ministra zdravotnictví, který mu slepě sloužil. Kroky kterých jsme teď svědky zlepšení situace nenasvědčují. Očekávám další přitvrzení opatření, které nemusely nastat kdyby na klíčových místech byly kompetentní osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…