Chtějí to tu řídit jako chlív? Šmejdi, všechno rozfrcají! F. R. Čech drsně účtuje s "máslem" Sobotkou i s nepřáteli Babiše

11.10.2016 16:21

„Mám radost, že to Babiš vyhrál... On dělá všechno pro to, aby nebyl státní rozpočet ošizen, aby lidi nešidili na daních,“ svěřil se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz těsně po volbách hudebník, malíř a expolitik František Ringo Čech. Podle něj se bude nyní šéf ČSSD i po prohře své strany držet své židle, jak jen to půjde: „Budou ho muset z té židle srazit,“ poznamenal na jeho konto.

Chtějí to tu řídit jako chlív? Šmejdi, všechno rozfrcají! F. R. Čech drsně účtuje s "máslem" Sobotkou i s nepřáteli Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Jak byste zhodnotil výsledek krajských a první kolo senátních voleb?

Mám radost, že to Babiš vyhrál. Protože i když na něm nenechají nit suchou, tak je to po dlouhé době člověk, který to myslí s ekonomikou tohoto státu dobře.

Přitom na Babiše všichni nadávají a vytýkají mu „oligarchický přístup“...

…samozřejmě. Protože nikdo nechce platit. On ale dělá všechno pro to, aby nebyl státní rozpočet ošizen, aby lidi nešidili na daních. Jiná věc je, že to, co ušetří na daních, tak stejně politici rozfrcají na nesmyslných akcích. Založí nejrůznější komise, zvolí si předsedy komise, místopředsedy komise, či vyšetřovací výbory a peníze jsou v hajzlu. Takže ono je sice na jedné straně fajn, když si Babiš v rozpočtu počíná dobře, ale stejně to ti šmejdi nakonec všechno rozfrcají. Všechno utratí, všechno rozhážou!

Podle většiny politiků ale Babiš naši společnost oligarchizuje, dokonce bývalý premiér Mirek Topolánek přirovnal Babiše k Mussolinimu. Šéfovi ANO prý k tomu stačí tři věty: „Všetko je rozkradnuté a všeci kradnú. Chci to řídit jako firmu. A my to prostě spravíme“.

Já se ale s Babišem plně ztotožňuju. A jak by to chtěli řídit? Jako chlív? To, že Babiše přirovnávají k Mussolinimu, tak to je naprostá kravina. Právě proto, že jim Babiš šlape na paty, tak je předmětem nenávisti. To je jasná páka. Přitom on je odrazem toho, co si myslí lidi. A v tom také vidíte, že já se se svým názorem vůbec nevymykám a nejsem tak v ničem jinej, nežli ostatní, kteří Babišovi řekli: ano. Potud to je tak v pořádku. Jen bych byl rád, kdyby byla primátorkou Prahy Češka, protože jde o Prahu. Je jedno, zda je někdo ze Slovenska a tady v ČR žije a pracuje, ale pokud chce Andrej Babiš do vedení Prahy ženskou, měla by to být Pražačka!

Myslíte si, že Bohuslav Sobotka po takovémto volebním lapsusu nakonec svou předsednickou funkci položí?

V žádném případě. Nikdo nepoloží svou funkci dobrovolně, budou ho muset z té židle srazit.

Máte odpověď pro to, proč sociální demokracie v těchto krajských volbách výrazně neuspěla?

Je to jen výsledek její nijaké, vlastně žádné politiky. Sobotka je prostě máslo. Teď, v této těžké době, je ČSSD prostě naprosto bezzubá.

Dá se všeobecně konstatovat, že prohrály realistické politické strany a že došlo k výraznému nástupu populismu, což mělo za následek, že se změnila česká politická scéna?

Proboha, jaký populismus? Jestliže něco lidi chtějí a já je v tom podpořím, tak to je populismus? A nepopulismus je, že lidi chtějí chleba, ale já jim dám hovno? Když jim prostě nedám nic, tak to je nepopulismus? Jde o naprosté zmatení pojmů! Já jsem tohle zažil, byl jsem totiž v Parlamentu s ODS. Měli na to devět let, tak co teď chtějí?

Co říkáte tomu, že Miroslav Kalousek viní z prohry TOP 09 kdekoho, dokonce i Miloše Zemana?

Kalouska mám docela rád, je to velmi chytrý chlap. To, že nadává na Zemana, nemá ale logiku; podle mne asi nadává jen proto, že musí. Ale v hloubi duše je stejně rozhodný jako Miloš.

Má TOP 09 pod jeho vedením vůbec ještě nějakou šanci?

Myslím, že je Kalousek velmi schopný politik a musí se z toho vyhrabat sám. Doba není nakloněná lidem, co nejsou „populisté“.

Jak podle ČSSD, tak i podle KSČM tyto volby jasně ukázaly, že menší strany, které hrály na protiimigrační strunu, jako jsou třeba konvičkovci, neuspěly a to proto, že to již lidi netáhne...

To je přece nesmysl! Lidem naopak toto leží v hlavě a i na srdci, ale Konvička je pro voliče až moc drsný. Většině lidem totiž nesedí ani jeho rétorika a ani jeho akce. Podívejte se naopak na to, jak bodoval Tomio Okamura! Jeho politika je totiž lidem bližší.

Právě na Tomia Okamuru by mířily mé další dotazy. Myslíte si, že je lidem blízká jeho snaha zavést celostátní referendum? Je tak šance na to, aby s těmito tématy Okamura uspěl v rámci hlasování ve Sněmovně?

My jsme s Okamurou přátelé. A já mu vždycky říkám, že referendum je kravina a že by se měli zaměřit na důležitější věci. A když referendum, pak jen v případě závažných věcí jako je NATO, nebo jako byl vstup do EU, jinak přece není potřeba referendum vyhlašovat. Češi jsou přece takoví, že bychom nakonec vyhlašovali referendum každý měsíc. A to na všechno!

Nejen ČSSD, ale i další strany svůj neúspěch svalovaly na nízkou volební účast. Lze se na to vůbec vymlouvat? Proč se lidem nechce jít k volbám?

Malou volební účast zavinila právě politika, kterou velké strany dělají. Nezapomeňte, že já jsem zavržený syn sociální demokracie. Mne dala ČSSD k ledu, ale přesto musím zdůraznit, že tato strana musí přijít s novou politikou. Lidi nepřišli k urnám, protože je tohle nezajímá. A protože nechtěli volit Sobotku, tak radši zůstali doma.

A je to od Sobotky pouhá výmluva, když hovoří o malé volební účasti jako o největší příčině špatného volebního výsledku své strany?

A co má k tomu říci? Nechce se mu z křesla, tak tonoucí se stébla chytá. Ale ono ho to stejně semele!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…