Církev je mafie, znám ty nejbohatší lidi, Zeman mě zklamal. Brzy propuštěný vězeň Jonák promluvil

10.04.2014 6:54

JINÝMA OČIMA Ivan Jonák je muž, který byl odsouzený na 18 let. Za pár dnů půjde po odpykání trestu na svobodu. Za mřížemi byl kvůli zosnování vraždy své manželky. Dodnes tvrdí, že je to věc, kterou nikdy neudělal. Na začátku 90. let provozoval tehdy prominentní a významnými lidmi navštěvovaný pražský Discoland Sylvie. V roce 1994 sám čelil dvěma pokusům o vraždu.

Církev je mafie, znám ty nejbohatší lidi, Zeman mě zklamal. Brzy propuštěný vězeň Jonák promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

S Ivanem Jonákem hovořil spolupracovník ParlamentníchListů.cz, moderátor rádia Frekvence 1 a spisovatel Luboš Xaver Veselý. Celé interview, z něhož vám přinášíme následující výňatek, odvysílá tuto neděli Frekvence 1 v rámci pořadu Pressklub.

Sledujete z věznice to, co se děje ve veřejném životě, v politice?

Sleduji. A nechápu. Nechápu například to, proč se náš stát rozhodl zaplatit 200 miliard sicilské mafii, tedy katolické církvi. To je ale propojené přes banku Ambroziano, ta si tam pere peníze. Myslím si, že kdo je Čech nebo Moravák, tak ví, co tu církev prováděla za násilí za Valdštejna, obracela tento národ na víru, vznikaly z toho sedlácké bouře, bylo tu období temna. Řezaly se nosy, lidé se mučili, upalovali se zaživa. Mučení se dovedlo do dokonalosti, církev drancovala stát úplně neuvěřitelným způsobem. A nešlo o nic jiného než o peníze. Myslím si, že pokud někdo něco dluží církvi, tak jsou to komunisti. Ať tedy seberou vše komunistům, kteří tuto situaci způsobili. Proč to má platit daňový poplatník? Podle předpisů Ministerstva kultury pro vznik a zakládání církví církev žije z příspěvků věřících, ale proč to má platit každý občan této země? Víte, jaká to bude zátěž pro tuto zemi? Ať už se to rozloží jakkoliv...

V dobách Vaší největší slávy jste měl mezi politiky spoustu přátel. Máte se po opuštění vězení na koho obrátit?

Samozřejmě, že se mám na koho obrátit – a to nejen v politice, ale znám i nejbohatší lidi, kteří řídí Evropu. Mám na ně určité vazby, pouze nechtěli, abych je kontaktoval z vězení. Nebudu jmenovat. Dokonce třeba ve Valdicích, kde se dal za tabák půjčit telefon, tak jsem se objednal u jednoho ministra. Kluci mi tehdy říkali, že jsem se zbláznil, ale onen zákonodárce byl naprosto v pohodě. Samozřejmě, že mám vazby.

Z těch současných politiků, když to tak sledujete, kdo je podle Vás důvěryhodný a komu naopak nevěříte?

Víte, já jsem věřil panu prezidentovi Zemanovi, dokonce jsem ho i volil. A ošklivě jsem se zklamal, protože jsem Čech a on šel oslavovat na ruskou ambasádu okupaci v roce 1945. Já to považuji za první okupaci. Oni v tom roce převzali náš stát, nasadili si tu komunisty, drancovali tuto zemi, vykořisťovali ji. Správný Čech by neměl lézt Rusům do zadku a skákat jim tam šipky.

Tak to máme Miloše Zemana. Pak?

U těch nových stran mě zaujal systém, že komunistická strana se v roce 1989 transformovala na ODS a ČSSD. Tyto strany byly střídavě u moci. Každý nadělal nějakou paseku, ten druhý se dostal k moci s tím, že to napraví a takto se to střídalo celou dobu. Přijde mi to neuvěřitelné a nevím, proč bych se tím měl zabývat.

A koho jste tedy volil z těch politických stran?

Je to asi směšné, když jsem podnikatel, ale díky osobě Františka Ringo Čecha, který je zemanovec a věří panu Zemanovi, tak jsem volil ČSSD. Ale asi to byla chyba. Volit člověka, který leze do řiti našim okupantům. Já jsem byl kamarád Karla Kryla a Rusáky rád opravdu nemám.

Počkejte, tak jste volil zemanovce, nebo ČSSD?

To je právě ono. Volil jsem ČSSD, protože podle mého názoru zemanovci neměli šanci se prosadit.

Máte mezi těmi současnými politiky favorita, komu skutečně fandíte?

Nemám.

Musíte ale přeci někomu věřit.

Podívejte se, ten systém, který tady zavedli, tak se mi absolutně nelíbí. Charakterizoval jsem to jako byrokratickou tyranii. Jediné, co tady funguje, jsou exekuce. Obyčejný člověk je úplně děsivým způsobem utlačován. Hrozným způsobem se nakládá s penězi daňových poplatníků. Až do dnešní doby byl přenesen komunistický systém, byla odstraněna pouze ideologie, ale zůstaly ty nomenklaturní kádry, které prováděly ten samotný režim. Pořád máte centrální řízení, ty prostředky se pořád vyhazují oknem. Mně jako podnikateli vadí ty mzdové položky za zaměstnance. To jsou nadnáklady.

Napadá Vás, že byste třeba kandidoval?

To určitě ne. Já jsem pozván na Srí Lanku, kde mám přítelkyni. Ta tam vlastní hotel.

Vy tam budete žít?

Klidně můžu. Podívejte se, vždyť to je jako kdybych se v tomhle státě podíval do budoucnosti. Srí Lanka, to je náš stát, jak bude vypadat za pár let. Tam jsou také samí Romové, tedy říkající si Tamilští tygři...

Sledujete určitě v médiích poslední kauzy, které jsou, např. kauzu kolem paní Nagyové, kolem Ivo Rittiga, Davida Ratha. Co o tom soudíte?

Jak řekl Shakespeare: Mnoho povyku pro nic. Myslím to tak ke všem těmto kauzám. Vždy je nejprve mnoho humbuku, pak to vyšumí do ztracena. Zamete se to pod koberec.

David Rath je podle mě obětní beránek. Myslím si, že to byl velice užitečný člověk, který byl řadě lidí nepohodlný. O případ paní Nagyové ani o případ Ivo Rittiga jsem se příliš nezajímal, abych to mohl hodnotit. Stejně jako se mluví o Radovanu Krejčířovi, jsou to módní kauzy, které zase vyšumí a zapomene se na to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…